Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
21 september 2020 08:21
Del på Facebook
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Virke forventer at regjeringen under pressekonferansen kl. 10 mandag kommer med tiltak som sikrer hjelp og forutsigbarhet til bransjene som lever av å samle mennesker, som reiseliv, event, messer, kultur og servering. Denne bransjen venter å miste 2 av 3 omsetningskroner i 2020. Det er svært alvorlig, slår Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, fast.

En maraton – ikke en sprint

- Reiselivet venter å miste 2 av 3 omsetningskroner i 2020 viser tall fra Virkes medlemsundersøkelse. Denne krisen er langt fra over. Etter en antydning til bedring i sommer, er ordrebøkene så godt som tomme for høsten. Våre medlemmer i reiselivet anslår nå i september at omsetningen deres for hele året 2020 kommer til å være under 33 prosent av hva den var i 2019, sier Ivar Horneland Kristensen.

– Regjeringen har lenge erkjent at koronakrisen er en maraton, men tiltakene de har kommet med tyder på at de tror dette er en sprint. Nå trenger vi tiltak som får folk tilbake i arbeid, holder dem i arbeid og gir bærekraftig omstilling. Bare i reiselivet jobber det 170 000 personer, disse må få jobbe med å ta næringen videre og sikre fortsatt konkurransekraft etter koronakrisen. Vi har allerede brukt 2 milliarder på å få disse delene av næringslivet gjennom koronakrisen. Det er en god investering å stå løpet. Vi forventer at regjeringen gjør dette i dag, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.  Kristensen peker på forlenget kompensasjonsordning og omstillingsstøtte samt fortsatt lav moms som viktige tiltak før fremleggelsen av dagens reiselivspakke.

Virke-direktøren understreker at det i tillegg til gode ordninger er avgjørende med omfattende testing, gode smittevernsrutiner og smittehåndtering.  

– Vi sluttet ikke å reise etter 11. september, vi lærte oss nye måter å reise trygt på. På samme måte må vi nå lære oss nye måter å leve livene våre og holde den økonomiske aktiviteten oppe på, på en trygg måte, selv om smitten er i samfunnet. Det vi trenger fremover er rammeverk som gjør at våre virksomheter kan drive med trygg verdiskaping, for seg selv og for lokalsamfunnene de opererer i.  

– Lofoten, Geiranger og Flåm kan oppleve kompetanseflukt 

Virke er bekymret for at store reiselivsdestinasjoner vil oppleve storstilt kompetanseflukt med, katastrofale konsekvenser for lokalsamfunnene, hvis ikke langsiktige ordninger kommer på plass. I 96 kommuner står reiselivet for mer enn 1 av 10 jobber i privat sektor.  

– Smittevernstiltakene gjør det umulig for mange av de som lever av å samle folk å drive lønnsomt. Vi trenger en universell støtteordning som plukker opp disse virksomhetene og stimulerer til omstilling. Hvis vi ikke lykkes med dette kan en av konsekvensene være at reiselivsdestinasjoner som Lofoten, Geiranger og Flåm blir tappet for nøkkelkompetanse. Det vil kunne få katastrofale konsekvenser for lokalsamfunnene. Dette handler ikke bare om reiselivet, men om lokalsamfunn som har reiseliv som en hjørnesteinsnæring, sier Horneland Kristensen.  

Virkes medlemsundersøkelse viser at reiselivet i sommer opererte på halv kapasitet. Nå er de nede i én tredjedel av normal kapasitetsutnyttelse, og ordreboken for 4. kvartal er praktisk talt tom.  

– Regjeringen må få reiselivsbransjen av pinebenken, tilbake på treningsfeltet og i form til den internasjonale konkurransen begynner igjen, slår Horneland Kristensen fast.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse