Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 oktober 2020 08:01
Del på Facebook
Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse der regjeringen presenterer den nye samfunnssikkerhetsmelding og langtidsplanen for Forsvaret. Foto: Jil Yngland / NTB
Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse der regjeringen presenterer den nye samfunnssikkerhetsmelding og langtidsplanen for Forsvaret. Foto: Jil Yngland / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg troner fortsatt på topp på Kapitals liste over mektige kvinner i Norge. Flere sentrale aktører i møtet med pandemien klatrer.

Om du vil du bli mektig er sjansen størst om du har studert økonomi eller om du er politiker. Det er konklusjonen når Kapital for 14. året på rad lanserer sin liste over Norges 100 mektigste kvinner , i et år der koronapandemien har rokket ved makten.

Statsminister Erna Solberg (59) troner likevel på topp som Norges desidert mektigste kvinne.

– Hun begikk en maktdemonstrasjon av de sjeldne da hun 12. mars i år gikk i bresjen for å stenge ned Norge, og innførte de mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid, sier Kapital-redaktør og juryleder for kåringen, Vibeke Holth.

Preget av koronaens år

Lista bærer preg av at den er laget i koronaens år. Direktør i Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg er på niendeplass. Hun er den første på lista som ikke er politiker.

– Det er ingen tvil om at FHIs statistikk, råd og retningslinjer har hatt stor betydning for hvilke tiltak som er iverksatt i Norge for å få bukt med, og slå ned på, pandemien, skriver Kapital.

Pandemien gjør også at Line Vold , som er ansvarlig for smittevern og beredskap i FHI, kommer inn på 100.-plass, mens Cathrine M. Lofthus , som er administrerende direktør i Helse sør-øst, klatrer fra 21.- til 14.-plass på lista.

– Da hele verden i mars jaktet desperat etter smittevernutstyr, tok Lofthus grep. Ordningen hun etablerte – over natten – gjorde at hun fikk ansvar for å bygge opp hele Helse-Norges lagre. Slikt gir ytterligere makt midt i en pandemi, skriver Kapital.

Frp-toppen faller på lista

Fjorårets nest mektigste kvinne, daværende finansminister og Frp-leder Siv Jensen (51), falt ned til en sjetteplass etter at hun valgte å ta partiet ut av regjering.

Opp på andreplass rykker i stedet utenriksminister Ine Eriksen Søreide , som i sommer sikret Norge en plass i FNs sikkerhetsråd.

Også Monica Mæland , som var kommunal- og moderniseringsminister i fjor og som nå er justis- og beredskapsminister, stiger til tredjeplass på maktkåringen.

Politikere har åtte av de første plassene på maktlisten og blant landets 100 mektigste finner vi 20 politikere.

Den yngste på listen er 34 år gamle Tina Bru , som er olje- og energiminister og på femteplass. Den eldste er 68 år gamle Bente Angell-Hansen , som leder EFTAs overvåkingsorgan (ESA).

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse