Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
04 november 2020 11:34
Del på Facebook
Prislappen for et nytt regjeringskvartal ble en av hovedsakene i den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag – der alle representantene måtte bruke munnbind. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Prislappen for et nytt regjeringskvartal ble en av hovedsakene i den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag – der alle representantene måtte bruke munnbind. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med Senterpartiet i spissen stiller opposisjonen seg mildt sagt skeptisk til planene om et nytt regjeringskvartal til over 36 milliarder kroner.

– Kostnaden er for høy, slår Sps parlamentariske leder Marit Arnstad fast overfor NTB.

– Her kan Høyre bli en pådriver for tidenes pengesluk i offentlig forvaltning. Dette er ikke akseptabelt, mener hun.

I Stortingets spørretime onsdag stilte Senterpartiet flere spørsmål om saken til kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H), blant annet om hvorfor regjeringen velger et prosjekt med løsninger og en prislapp som verken Oslo eller distriktene ønsker.

– Det vi vil vite, er om Høyre er villig til å diskutere en nedskalering av prosjektet, sier Arnstad.

– Ikke ønskelig

Astrup erkjenner på sin side at det ikke er ønskelig å bruke så mye penger.

– Når vi likevel foreslår det er det fordi alternativene er få, dyrere eller lite hensiktsmessige, framholdt han fra Stortingets talerstol. Samtidig minnet han om at Sp så sent som i fjor foreslo å øke arealet kraftig.

Ifølge Astrup vil de omfattende sikkerhetstiltakene både over og under bakken i regjeringskvartalet koste det samme uansett hvor mange kvadratmeter som bygges. Som kjent ble flere av bygningene totalskadd i 22. juli-angrepet i 2011.

Arnstad viser til at i årets statsbudsjett ligger det inne bevilgninger over de neste årene til byggetrinn 1. Dette er kostnadsberegnet til 20 milliarder kroner.

– Men Stortinget har ikke fått noen god oversikt over de faktiske kostnadene. Stortinget kan ikke binde seg til et byggetrinn til 20 milliarder kroner uten å få vite hva de ulike delene i prosjektet koster. Spørsmålet er om regjeringen har tenkt å diskutere saken med Stortinget, eller om den stiller et ultimatum og vil presse saken igjennom i høst, sier hun.

Frp-skepsis

Også Frp, Ap og SV er skeptisk til pengebruken som regjeringen legger opp til i byggingen av det nye regjeringskvartalet.

– Dobbelt kvadratmeterpris av det et sykehus koster, inkludert utstyr, vitner om at her planlegges det for dyrt, framholdt Frps Helge André Njåstad i Stortinget, som samtidig påpeker at dersom Sp hadde fått gjennomslag for sitt forslag om egne cellekontorer for de ansatte, ville prislappen blitt enda høyere.

SVs Karin Andersen mener at Stortinget ikke kan behandle saken før regjeringen har kommet med god nok informasjon.

– Også alternativene må belegges med fakta og ikke bare påstander. Vi kan ikke si ja til 20, kanskje 30 milliarder ut fra fire siders framlegg i statsbudsjettet. Vi har verken fått se tallene for regjeringskvartalet eller hva det vil koste å bruke lokalene som brukes i dag, sier hun.

Eirik Sivertsen (Ap) ville vite hvilke tiltak regjeringen har foretatt for å få kostnadene ned.

– Vi har skalert ned regjeringskvartalet med 28.000 kvadratmeter, repliserte Astrup.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse