Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
30 november 2020 09:02
Del på Facebook
Opec-logoen utenfor hovedkontoret i Wien. Foto: Ronald Zak / AP / NTB
Opec-logoen utenfor hovedkontoret i Wien. Foto: Ronald Zak / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opec-landene har hevet møtet om hvilket nivå oljeproduksjonen skal ligge på framover uten enighet. Møtet er utsatt til torsdag.

På forhånd ble det spekulert på om landene i oljekartellet ville bruke mandagens møte til å forlenge kutt i oljeproduksjonen til langt ut på nyåret for å bidra til å løfte oljeprisen.

Men mandag kveld kom meldingen om at møtet var hevet, og at landenes representanter i stedet skulle møtes tirsdag, da med flere andre land til stede – det såkalte Opec Pluss – som blant annet består av Russland.

Nå er møtet utsatt til torsdag, får nyhetsbyrået Reuters opplyst. Utsettelsen er det tydeligste tegnet til nå på uenigheten innen oljekartellet og skal gi partene tid til «videre drøftinger», skriver Bloomberg.

Uenighet

Koronaviruset og de mange nedstengingene har gjort at etterspørselen etter olje har stupt, noe som også har senket oljeprisen, og landene i Opec er fortsatt uenige om hvor mye olje de skal pumpe opp.

I april ble Opec-landene enige om å kutte produksjonen med 10 millioner fat daglig, mens produksjonen ble økt igjen med 2,3 millioner fat i august.

Nå som store deler av verden er inne i nye nedstengingsfaser, ventes det at kartellets viktigste land, Saudi-Arabia, vil prøve å holde produksjonskuttet på dette nivået. Det ventes å skape konflikt med stater som De forente arabiske emirater, Libya og Irak, som vil produsere mer.

Usikkerhet om etterspørsel

Det er vanskelig å spå hvor mye olje verden kommer til å trenge framover. Positive resultater fra vaksineforsøk skaper håp om økonomisk vekst, men noen eksperter mener oljeetterspørselen aldri vil komme seg tilbake til nivået før koronaviruset, både på grunn av reisebegrensninger og klimatiltak.

Blant annet ventes det at etterspørselen fra flyselskaper ikke kommer til å nå samme nivå på flere år.

Oljeprisen falt tirsdag på grunn av frykten for overskudd i markedet forårsaket av uenigheten i Opec. Prisen Nordsjøolje falt fra handelsstart med 20 cent, eller 0,4 prosent, og ble solgt for 47,68 dollar fatet etter å ha falt med mer enn 1 prosent mandag, skriver Reuters.

Men prisen kan falle så mye som 10 prosent dersom Opec ikke kommer til enighet, skriver Deutsche Bank i et notat.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøFor å hjelpe på, dekan godt simulere ein pris på 150 for personbil og kompensere med tilsvarand naudsynt takst for ...
@Terje SundsbøKortversjonen er at du ikkje evner å sette opp regnestykket basert på økonomiske fakta. 
@Geir Ole SætremyrKortversjonen er at du ikke kan forklare hvorfor dine fantasitall for bompengene på Kjerringsundet blir så mye større enn på ...
Bergtor Roald Opsett 1 dager siden «Nordstjernen» – en historisk hurtigrute fra 1956
Seilte som deksgutt, sommer 1969. Gode minner, og spesielle minner. Deksstilling passet ikke for meg. Sommer 1975, seilte jeg som Motormann ...
@Terje SundsbøDer er ikkje behov for å avklare forskjellen opp mot Nordøyvegen. Det som er interessant er finansieringsmodellen for Kjerringsundet med ...
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at lånene skal nedbetales, både for Nordøyvegen og Kjerringsundet. Ingen kan betvile størrelsen på bompengene på Nordøyvegen. ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse