fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 desember 2020 13:38
Kullkraftverket i Glenrock i Wyoming er en av mange faktorer som gjør at USA havner sist på CCPIs rangering av landenes innsats mot klimaendringer. Foto: J. David Ake / AP / NTB
Kullkraftverket i Glenrock i Wyoming er en av mange faktorer som gjør at USA havner sist på CCPIs rangering av landenes innsats mot klimaendringer. Foto: J. David Ake / AP / NTB

Norge klatrer fire plasser og ligger på åttendeplass på en klimarangering. Sverige holder stand på fjerdeplass, mens de tre øverste plassene står tomme.

Rangeringen Climate Change Performance Index (CCPI) måler land på fire områder: utslipp av drivhusgasser, fornybar energi, energibruk og klimapolitikk. Ingen land gjør det bra nok på alle områdene til å fortjene en plass på pallen, ifølge CCPI.

– Selv om alle land gjorde like mye som dem som ligger øverst, vil det ikke være nok til å unngå farlige klimaendringer, sier CCPI.

– Det kreves mer

Dermed er svenskene best i verden, til tross for at de bare får en fjerdeplass. Bak dem følger Storbritannia og Danmark.

Norge havnet på tolvte plass for et år siden, men ligger altså nå på åttende. Vi har dermed gått forbi blant annet Finland og India. Vi gjør det bra på fornybar energi og utslipp – inkludert et skjerpet utslippsmål for 2030. Tross betydelig nedgang i energibruk per person de siste årene, får vi en lav poengsum i den kategorien.

– Land som rangeres høyt har ingen grunn til å slappe av. Det kreves enda større innsats og handling fra myndighetene for å få verden inn på en kurs for å holde temperaturøkningen under 2 grader. Eller enda bedre, holde den under 1,5 grader.

EU opp – USA på bunnen

EU trekkes fram som en vinner og jar gått popp seks plasser til nummer 16. Unionen har kunngjort at den skal være klimanøytral innen 2050, og på toppmøtet senere denne uken, legges det opp til å skjerpe utslippsmålene fram til 2030.

USA blir stående på jumboplassen som nummer 61 av 61 land på listen. CCPI påpeker at landet har trukket seg fra Parisavtalen og mangler nasjonale mål for å få ned utslippene og øker bruken av fornybar energi. Samtidig påpekes det at eksperter sier flere delstater og byer har tatt klimagrep. I tillegg gjør fallende priser på fornybar energi at andelen av slik energi øker og utslippene fra kraftsektoren går ned.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Dette faller vel naturlig inn med Helge Orten sine planer om å bygge Molderegionen først, for så å bygge resten ...
Martin Louis Hauger 4 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
Forhåpentlig vis aldri :-)
Martin Louis Hauger 4 dager siden Parodien er det Frank Sve som står for!
Nei, parodien er det Helge Orten & co. som står for :-)
Terje Sundsbø 5 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Ronny OsvollDu har jo faktisk selv vist hva svaret er på spørsmålet Nye Veier stiller – målsettingen med fergefri E39 er ...
Ronny Osvoll 5 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Terje SundsbøFrem mot 2050 kommer 95% av befolkningsveksten på Sunnmøre, så Molde kommer fint unna fremtidige trafikkproblem. Eneste plassen i fylke ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte