Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
15 desember 2020 14:02
Del på Facebook
Assisterende helsedirektør Geir Stene Larsen, justis- og beredskapsministeren Monica Mæland (H), helse- og omsorgsministeren Bent Høie (H) og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold under tirsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Assisterende helsedirektør Geir Stene Larsen, justis- og beredskapsministeren Monica Mæland (H), helse- og omsorgsministeren Bent Høie (H) og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold under tirsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helsemyndighetene frykter at flere vil bli smittet av koronavirus i jula og opprettholder derfor de nasjonale koronatiltakene ut til andre halvdel av januar.

Smittenedgangen er i ferd med å flate ut flere steder i landet og regjeringen frykter at mange vil bli smittet i forbindelse med julefeiringen. Økt reisevirksomhet, både til og fra utlandet og mellom kommuner kan føre til spredning av viruset og økt smittepress. Dette kan bety en ny smittebølge.

Under regjeringens pressekonferanse tirsdag advarte helseminister Bent Høie (H) mot en endring i den positive utviklingen etter de siste ukenes fall i smittekurven. Han advarte også personer som har symptomer, men unngår å teste seg fordi de vil slippe å feire jul i karantene.

– Det må man ikke gjøre. Det kan bety at man tar økt risiko for å smitte de aller nærmeste i forbindelse med julefeiringen. Jeg vil understreke på det aller sterkeste at har man symptomer eller er blitt smittet, så må en teste seg, sier Høie.

Ikke senk skuldrene

Høie sa at de nasjonale koronatiltakene vil være gjeldende fram til andre halvdel av januar før en ny vurdering vil bli tatt. Folkehelseinstituttet viser til at fallet i utviklingen har flatet ut.

– I sum betyr det at vi ikke kan senke skuldrene. Vi må holde i gang tiltakene som vi vet hjelper. Det er naturlig at samvær tar seg opp i forbindelse med jula, og vi blir ikke overrasket hvis vi ser en økning i smittetall etter jul, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Arbeidstilsynet har økt kontrollene mot arbeidslivet for å avdekke om arbeidsgivere lar ansatte gå på jobb i strid med reglene om karanteneplikt.

– Vi må alle følge de nasjonale rådene for å unngå at smitten øker på nytt, sier Høie.

Ny kunnskap

Helseministeren sier det kommer stadig ny kunnskap om koronaviruset. Han viser til erfaringer fra andre land og en vurdering fra Helsedirektoratet og FHI som har sett på den norske strategien om å teste og hvordan karanteneordningen fungerer.

I de foreløpige svarene er begge er enige om at negativ test på dag sju i karantene, vil være like bra smittefaglig som ti dagers karantene, opplyste Høie på pressekonferansen. I tråd med vurderingen fra Helsedirektoratet vil Høie likevel ikke endre karanteneordningene før tidligst etter jul.

Tyskland presser EU

Tirsdag opplyste kilder til det tyske tidsskriftet Bild at EUs legemiddelbyrå EMA vil godkjenne koronavaksine for bruk i Europa og Norge før jul etter press fra Tyskland. Den tyske regjeringen vil framskynde godkjenningsdatoen for Pfizer og Biontech fra 29. desember til 23. desember.

Ifølge Bilds kilder vil EU nå gå inn for vaksinegodkjennelse 23. desember.

Tysklands helseminister Jens Spahn sa tirsdag formiddag at målet er å få en godkjennelse før jul.

Utstyr sendes ut

Helsedirektoratet starter tirsdag utsending av sprøyter og annet utstyr til kommunene, slik at de skal være klare når den første koronavaksinen kommer.

Vaksineutstyret blir fordelt etter antall innbyggere, slik at alle kommuner får utstyr til å vaksinere en like stor andel av befolkningen.

– Vi forventer at en stor andel av befolkningen vil ønske å ta vaksine. Vi har derfor kjøpt inn 11,4 millioner sprøyter og 14 millioner sprøytespisser, sa assisterende helsedirektør Geir Stene Larsen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse