fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 februar 2021 09:02
Kaldt vær har resultert i høye strømpriser den siste tiden. Foto: Heiko Junge / NTB
Kaldt vær har resultert i høye strømpriser den siste tiden. Foto: Heiko Junge / NTB

Konsumprisindeksen i Norge steg med 1,1 prosent fra desember til januar, først og fremst på grunn av høye strømpriser.

Med en prisøkning på 34,4 prosent var elektrisitet inkludert nettleie den klart største bidragsyteren til prisveksten i januar, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Prisnivået for elektrisitet inkludert nettleie er tilbake på om lag samme nivå som mot slutten av 2019, noe som ifølge SSB understreker at strømprisene har vært på svært lave nivåer gjennom store deler av 2020.

Ifølge tallene for januar har også myndighetenes tiltak for å begrense koronapandemien fortsatt å påvirke konsumprisindeksen (KPI). De fleste tjenestene er tilgjengelige og inngår som normalt i KPI, men blant annet blir flere tjenester knyttet til reiseliv fortsatt særskilt behandlet.

Billigere alkohol og tobakk

I januar steg matvareprisene med 1,2 prosent, mens prisene på alkoholholdige drikkevarer og tobakk falt 2 prosent, noe som ikke var uventet etter regjeringens avgiftskutt ved årsskiftet.

– Dette må sees i sammenheng med avgiftsendringer fra nyttår av. Avgiftene på snus og alkoholholdige drikkevarer er redusert, samtidig som avgiften på alkoholfrie drikkevarer nesten er halvert. I tillegg er avgiften på sjokolade- og sukkervarer fjernet. Dette gjenspeiler seg i prisene, forklarer SSB-rådgiver Gunnar Larsson.

Samtidig falt prisene på klær og sko med 6,2 prosent. Prisene på møbler, tepper og annet gulvbelegg sank med 8,4 prosent. Drivstoff og smøremidler hadde en oppgang på 6,4 prosent.

Justert for avgiftsendringer var det en samlet prisvekst på 1,3 prosent fra desember i fjor til januar i år. Det betyr at avgiftsendringene samlet bidro til å trekke KPI ned med 0,2 prosentpoeng.

2,5 prosent vekst gjennom 2020

Det er ikke bare den siste måneden at strømprisen dyttet den totale prisveksten opp. Ser man på utviklingen gjennom de siste tolv månedene, steg strømprisene med 18,9 prosent, mens den samlede prisstigningen var på 2,5 prosent. Elektrisitetsprisene bidro til å løfte konsumprisindeksen med 0,7 prosentpoeng alene.

Prisene på nye biler steg med 5,3 prosent fra januar i fjor til januar i år, mens prisfallet på flybilletter, og særlig innenriks, dempet oppgangen.

Avgiftsreduksjoner var også avgjørende for prisfallet fra januar i fjor til januar i år på andre tobakksprodukter, hovedsakelig snus, med 9 prosent, og på brus og leskedrikker med 9,8 prosent

Kjerneinflasjonen, som er prisstigningen justert for avgiftsendringer og uten strøm og drivstoff, og som er den Norges Bank ser etter når de setter renten, var 2,7 prosent i januar. Det er en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra desember.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Børre Rønningen 45 minutter siden Sp/Ap regjeringa, Høgre og SV, sviktar «vanlige folk»
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Reknar med at miljøpartiet FRP også ønsker å stoppe miljøverstingene Hafast, Hordfast, Borgundfjordtunnellen også. Frank har verkeleg snudd i miljøsaka ...
Kan ikke noen ta et luftfoto, eller et kart, og tegne en rød strek der trappen skal gå?
Ketil Strand Andersen 3 dager siden «How dare U?»
Spot on!!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte