Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
10 februar 2021 09:02
Del på Facebook
Kaldt vær har resultert i høye strømpriser den siste tiden. Foto: Heiko Junge / NTB
Kaldt vær har resultert i høye strømpriser den siste tiden. Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konsumprisindeksen i Norge steg med 1,1 prosent fra desember til januar, først og fremst på grunn av høye strømpriser.

Med en prisøkning på 34,4 prosent var elektrisitet inkludert nettleie den klart største bidragsyteren til prisveksten i januar, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Prisnivået for elektrisitet inkludert nettleie er tilbake på om lag samme nivå som mot slutten av 2019, noe som ifølge SSB understreker at strømprisene har vært på svært lave nivåer gjennom store deler av 2020.

Ifølge tallene for januar har også myndighetenes tiltak for å begrense koronapandemien fortsatt å påvirke konsumprisindeksen (KPI). De fleste tjenestene er tilgjengelige og inngår som normalt i KPI, men blant annet blir flere tjenester knyttet til reiseliv fortsatt særskilt behandlet.

Billigere alkohol og tobakk

I januar steg matvareprisene med 1,2 prosent, mens prisene på alkoholholdige drikkevarer og tobakk falt 2 prosent, noe som ikke var uventet etter regjeringens avgiftskutt ved årsskiftet.

– Dette må sees i sammenheng med avgiftsendringer fra nyttår av. Avgiftene på snus og alkoholholdige drikkevarer er redusert, samtidig som avgiften på alkoholfrie drikkevarer nesten er halvert. I tillegg er avgiften på sjokolade- og sukkervarer fjernet. Dette gjenspeiler seg i prisene, forklarer SSB-rådgiver Gunnar Larsson.

Samtidig falt prisene på klær og sko med 6,2 prosent. Prisene på møbler, tepper og annet gulvbelegg sank med 8,4 prosent. Drivstoff og smøremidler hadde en oppgang på 6,4 prosent.

Justert for avgiftsendringer var det en samlet prisvekst på 1,3 prosent fra desember i fjor til januar i år. Det betyr at avgiftsendringene samlet bidro til å trekke KPI ned med 0,2 prosentpoeng.

2,5 prosent vekst gjennom 2020

Det er ikke bare den siste måneden at strømprisen dyttet den totale prisveksten opp. Ser man på utviklingen gjennom de siste tolv månedene, steg strømprisene med 18,9 prosent, mens den samlede prisstigningen var på 2,5 prosent. Elektrisitetsprisene bidro til å løfte konsumprisindeksen med 0,7 prosentpoeng alene.

Prisene på nye biler steg med 5,3 prosent fra januar i fjor til januar i år, mens prisfallet på flybilletter, og særlig innenriks, dempet oppgangen.

Avgiftsreduksjoner var også avgjørende for prisfallet fra januar i fjor til januar i år på andre tobakksprodukter, hovedsakelig snus, med 9 prosent, og på brus og leskedrikker med 9,8 prosent

Kjerneinflasjonen, som er prisstigningen justert for avgiftsendringer og uten strøm og drivstoff, og som er den Norges Bank ser etter når de setter renten, var 2,7 prosent i januar. Det er en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra desember.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse