fbpx
Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
Redaksjonen
15 april 2021 13:41
Einar Kristensen og Kristoffer Dahle, begge arkeologer i Møre og Romsdal fylkeskommune, har startet nye undersøkelser på Edøy, med fylkeskommunen sin nyinnkjøpte georadar. (foto: Møre og Romsdal fylkeskommune).
Einar Kristensen og Kristoffer Dahle, begge arkeologer i Møre og Romsdal fylkeskommune, har startet nye undersøkelser på Edøy, med fylkeskommunen sin nyinnkjøpte georadar. (foto: Møre og Romsdal fylkeskommune).

I 2019 fant arkeologene et langskip. Nå håper de at ny teknologi muliggjøre å finne gjentatte spor fra vikingtiden på Edøy, Smøla. Denne uken starter de nye søk på øya. Det melder Møre og Romsdal Fylkeskommune i en pressemelding.

Fra i dag, onsdag 15.april 2021,  skal Møre og Romsdal fylkeskommune og Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) gjennomføre nye georadarundersøkingar på Edøya, nær området hvor det i 2019 ble funnet en skipsgrav.

– Vi er nokså sikre på at det er mer å finne på Edøy. Nå skal vi se nærmere på et område mellom skipsgravene og kirkegården på Edøy, et spennende område som ikke ble dekket av undersøkelsene i 2019, sier Arve Eiken Nytun, arkeolog og delprosjektleder.

Arbeidet skjer som en del av programsatsingen «En bit av historien». Programmet er etablert av fylkeskommunen, i nært samarbeid med Smøla kommune, NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) og flere andre partnere.

Fylkeskommunen tester nyinnkjøpt georadar

I vinter har Møre og Romsdal fylkeskommune gått til innkjøp av egen georadar, og prosjektet på Edøya blir dermed den første undersøkelsen med dette utstyret.

– Målet er at vi i større grad kan ta i bruk georadar også i det ordinære arbeidet vårt, sier Dahle. - Det erstatter nok ikke vanlig graving, men er et godt supplement, og i noen områder kan det også gi en bedre oversikt over hva som finnes i bakken enn med gravemaskin.

Håper å finne hallbygninger og handelsplasser

Arbeidet på Smøla har også blitt tatt inn i det større forskningsprosjektet “Jernalderens maktsentre på radaren” i regi av NIKU. Her ønsker de å utvide søkene omkring de påviste skipsgravene, både på Edøya, Gjellested, Tune og flere andre steder.

– Vi ønsker å se nærmere på områdene omkring disse forhistoriske maktsentrene for å prøve å finne ut hvordan de så ut.  Kanskje kan vi også finne rester av gårder, hallbygninger, religiøse bygninger, handelsplasser, naust og annet i forbindelse med de kjente gravene,  sier Manuel Gabler, forsker ved NIKU.

Kongsgard på Smøla?

Dette er også sentrale problemstillinger i «En Bit av Historien». De siste årene har arkeologene i fylkeskommunen gjort et grundig arbeid for å få mer kunnskap om områdene på Innsmøla.

– Det kan se ut til at Edøya har fungert som kongsgard i tiden etter rikssamlingen, strategisk plassert ved inngangen til Trondheimsleia. Skipsgravene tyder jo på at området også tidligere var etablert som et viktig høvdingsete, sier Dahle.

Historien Edøy skal formidles lokalt og digitalt

– Et av hovedmålene er at vi skal kunne få nok kunnskap om området til å rekonstruere dette miljøet digitalt, slik at det kan brukes i digital formidling. De digitale modellene vil kunne tas i bruk av både museer og lokalt reiseliv, og kunne videreutvikles som digitale spill, sier Dahle.

En pilot kan bli ferdig i løpet av året. En av dem som ser frem til dette, og som har våre en viktig pådriver, er Laila Skaret, kulturrådgiver i Smøla kommune og driftsleder ved Gurisentret.

– Gjennom de funnene som er gjort på Edøya vil en ny side i historieboken om nasjonen Norge å ta form. Gurisentret vil være en viktig aktør i formidlinga av denne historien. Uhyre spennende, sier Skaret og legger til at hun gleder seg på vegne av Smøla og regionen.

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 21 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøNei, eg har for lengst oppfatta at du er heilt på jordet i dine vurderingar av behovet for eit nytt ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Lars Svein ValderhaugDu har endelig oppfattet meg rett. Med Romsdalsaksen vil det bli større trafikk i Fannefjordtunnelen enn uten Romsdalsaksen. Det er ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøSå du trur verkeleg at fylket vil byggje ein ny tunnel for å avlaste eksisterande tunnel når der er ei ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Lars Svein ValderhaugOm Romsdalsaksen bygges, så vil det medføre større trafikk i Fannefjordtunnelen, ikke mindre, slik du hevder. Og dermed må den ...
Lama Vik 1 dager siden Sikkerhet og kostnader
@Thomas RønsaasMed Møreaksen sparer du ein time Ålesund- KSU. Vi får ein heilt ny, flott veg med høg standard. Ein kan ...
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøFor absolutt siste gong! Når Romsdalsaksen har medført statleg E39-bru til Lønset, trur du då det blir bygd nytt løp ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 64 comments
  • Lars Svein Valderhaug 38 comments
  • Lama Vik 22 comments
  • Jan Rune Haukvik 22 comments
  • Vidar Hölm 13 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte