Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
24 mai 2021 08:10
Del på Facebook
Venstre-leder og kunnskapsminister Guri Melby sier kommunene ikke har lov til å avlyse muntlig eksamen på grunnlag av manglende opplæring gjennom året. Foto: Torstein Bøe / NTB
Venstre-leder og kunnskapsminister Guri Melby sier kommunene ikke har lov til å avlyse muntlig eksamen på grunnlag av manglende opplæring gjennom året. Foto: Torstein Bøe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister Guri Melby sier muntlig eksamen bare kan avlyses hvis det er uforsvarlig smittevernmessig å gjennomføre. Manglende undervisning er ikke nok.

Melby viser til skoleloven, og sier hun har behov for å komme med noen oppklaringer om hvordan regelverket egentlig er. Det skjer etter at flere kommuner har vurdert å avlyse muntlig eksamen.

Oslos skolebyråd sa forrige uke at det er stor sannsynlighet for at eksamen blir avlyst. Hun viste til en ustabil smittesituasjon og at mange har mistet mye undervisning.

– Jussen er veldig klar. Det kan være uenighet om regelverket, men det er en annen sak. Kommunene står ikke fritt til selv å bestemme om de skal gjennomføre muntlig eksamen eller ikke. Verken i år eller andre år, sier Melby til NTB.

– Det er bare hvis smittevernhensyn tilsier at eksamen kan avlyses, at det kan gjøres. Man kan ikke bruke opplæringssituasjonen gjennom året som grunn til å avlyse eksamen, sier Melby.

Brukte selv opplæringssituasjonen

Nettopp opplæringssituasjonen var blant grunnene til at regjeringen avlyste skriftlig eksamen på ungdomsskolene og videregående skoler i februar.

På spørsmål om hva som eventuelt kvalifiserer til avlysning, viser Melby til at det må være et pågående utbrudd på skolen, eller at det ikke er praktisk mulig å gjennomføre fordi lærer eller sensor er syk.

– Hvis man er i tvil, må man ta kontakt med statsforvalter, som har ansvaret for å sikre at loven følges, sier Melby.

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) i Oslo er ikke imponert over kunnskapsministerens uttalelser.

– Melbys vurdering vitner om manglende innsikt i den situasjonen elever og lærere står i mange steder i landet, og spesielt i Oslo. Jeg ber henne innstendig om å vise seg som en lyttende minister, som tar innover seg de faglige rådene fra en samlet sektor, sier Thorkildsen.

annonse

Hun mener avlysning av eksamen burde være noe som gjøres nasjonalt, framfor at hver enkelt kommune må ta beslutningen.

– Viktig å sjekke på forhånd

Venstre-statsråden sier at hun forstår at det er krevende vurderinger kommunene må ta, og sier det har vært slik gjennom hele pandemien. Hun sammenligner det med vurderingen av å stenge skoler.

Der er det også klare rammer i lovverket for når det kan gjøres, sier hun.

Melby ber kommunene søke råd fra Folkehelseinstituttet.

– Hvis de sier at i denne kommunen kan dere ikke gjennomføre eksamen nå av smittevernhensyn, så er det greit å avlyse, sier Melby.

– Det er veldig viktig å sjekke på forhånd. Du kan ikke velge hvilke deler av opplæringsloven du følger, sier hun.

Kan bli eksamen i juni

Kunnskapsministeren mener at selv om eksamen blir avlyst, kan den gjennomføres så sent som juni hvis smittevernsituasjonen da har endret seg.

Hun står på regjeringens beslutning om at muntlig eksamen skal gjennomføres.

– Det er ingen tvil om at det her har vært et spesielt og krevende år, det har det vært for både skoleelever og studenter. Men så har vi sett at det stort sett har gått veldig bra de fleste stedene. På universitetene gjennomførte de helt nye eksamensformer, og det gikk fint, sier Melby.

– Hvis de har grunnlag for å gi elevene et vitnemål, så har elevene også grunnlag til å gå opp i muntlig eksamen, sier hun.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Espen Heitmann 15 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøJadda det er Gjemmnessundsbrua, så har du de som tar av mot Sunndalsøra dessuten ser du totalt bort fra fremtidige ...
@Espen HeitmannFaktisk tar du feil – bare en liten del av trafikken som krysser Romsdalsfjorden skal videre, kun 25% krysser også ...
@Terje SundsbøDet er bare en liten ting, du legger til grunn at det er 14 minutter kortere kjøretid mellom Ålesund og ...
@Rolf Erik PedersenMener du virkelig at Norconsult ikke har utredet Romsdalsaksen? Fikk du ikke med deg «skandaleoppslaget» i TK om at Statens ...
Rolf Erik Pedersen 9 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDu snakker så pent om fakta, Sundsbø. Men klarer du å etterleve dette selv? Den økonomiske belastingen er mye mindre en ...
@Anne Mari SandshamnDe som ser dette fra begge sider har konkludert med at Møreaksen er best. Også Nye Veier AS har skrotet ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte