Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 mai 2021 11:42
Antall arbeidssøkende går ned. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Antall arbeidssøkende går ned. Foto: Gorm Kallestad / NTB

I mai var det registrert 183.900 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav, 6,5 prosent av arbeidsstyrken. Det er 6.300 færre fra april.

Nedgangen ses i sammenheng med at smitteverntiltakene har blitt lettet på flere steder, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Effekten av de siste nasjonale lettelsene og gjenåpningen i Oslo blir synlig først neste måned.

I alt 94.100 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av mai, noe som utgjør 3,3 prosent av arbeidsstyrken.

Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 111.600 personer, eller 3,9 prosent av arbeidsstyrken.

I tillegg var 72.300 registrert som delvis ledige.

Til sammen 26. 900 av de helt ledige er permitterte, mens det samme gjelder for 38.800 av de delvis ledige. De permitterte utgjør til sammen 2,3 prosent av arbeidsstyrken.

Fall i antall arbeidssøkende

Antallet arbeidssøkere har falt for samtlige yrkesgrupper fra april til mai. Nedgangen var størst blant personer med bakgrunn fra butikk- og salgsarbeid, fulgt av serviceyrker og annet arbeid, samt reiseliv og transport.

– Mange kommuner på Østlandet har kunnet gjenåpne butikker i løpet av den siste måneden. Dette gir en betydelig nedgang i antall arbeidssøkere innen butikk- og salgsarbeid, sier Holte.

Ved utgangen av mai var andelen helt ledige høyest innen reiseliv og transport, med 10,1 prosent av arbeidsstyrken, og lavest innen undervisning og akademiske yrker, begge med 0,9 prosent.

Størst nedgang i Viken

Antallet arbeidssøkere har falt i alle fylker den siste måneden, justert for normale sesongvariasjoner. Nedgangen har vært størst i Viken (-8 prosent).

Antall helt ledige falt kraftig, mens delvis ledige økte noe. Antall arbeidssøkere falt også kraftig i Vestfold og Telemark, samt Oslo.

Andelen helt ledige i prosent av arbeidsstyrken er høyest i Oslo, med 5,2 prosent, og lavest i Nordland med 2,2 prosent.

Nedgang i permitterte

I løpet av mai registrerte 10.400 personer seg som arbeidssøkere hos Nav. Det tilsvarer om lag 600 per virkedag, ned fra 900 per virkedag i april.

Nå oppgir 19 prosent permittering som årsak til at de registrerer seg, mot 42 prosent i april.

– Næringslivet må på beina igjen

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) gleder seg over nedgangen.

– Dette viser at Norge, til tross for et beintøft år, har kommet bedre ut av koronakrisen enn de fleste andre land, sier han.

Neste fredag legger regjeringen fram en stortingsmelding med tiltak for å få ned ledigheten og for å bekjempe utenforskap i Norge.

– Selv om stadig flere kommer tilbake i jobb, er det for mange som fremdeles står utenfor. Da er det helt avgjørende at vi legger til rette for at privat næringsliv kan komme seg på beina igjen og skape flere jobber som inkluderer flere i arbeidslivet, sier Isaksen.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Lama Vik 5 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte