Fire av ti svarer «vet ikke» eller «nei» på spørsmål om de behersker utfordrende friluftssituasjoner. Nå advarer Røde Kors mot å stole på flaksen.
6.000 frivillige i Røde Kors Hjelpekorps forbereder seg på den travleste sommeren på lang tid, hvor både rutinerte og mindre erfarne naturglade nordmenn vil oppsøke både fjell, fjord og skog.
– Vi har allerede hentet flere turgåere som langt inne i fjellheimen både har manglet varme klær og ekstra mat i sekken. Noen har gått i joggesko og rett og slett ikke klart å komme seg hjem selv, sier Kjersti Løvik, som er leder for Landsrådet til Røde Kors Hjelpekorps.
I fjor deltok Røde Kors Hjelpekorps i mer en 1.600 redningsaksjoner i norsk natur, og i de fleste tilfellene var det dårlig planlegging som var årsaken til at hjelpekorpset måtte rykke ut.
Det reflekteres i en fersk undersøkelse utført av Opinion, hvor 40 prosent svarte de var usikre på egne kunnskaper.
Flere visste ikke hvordan man bruker kompass, utfører førstehjelp eller takler utfordrende værforhold, noe som bekymrer Røde Kors.
– Det er en for stor andel som er utrygge i naturen. Vi kan bistå med informasjon og råd, men når alt kommer til alt, er den enkeltes valg og planlegging avgjørende, sier Løvik.
Hun har en oppfordring til nordmenn som planlegger fjelltur i sommer:
– Ikke stol på flaksen, lær deg fjellvettreglene, sjekk værvarselet og pakk alltid mer enn du tror du trenger i sekken. Der du snur, er du bare halvveis på turen.
(©NTB)