Jeg går ikke rundt med vyer om at det ikke blir et nytt vindkraftverk på Smøla, men det må følges med i tiden!
De to årsakene som gjør at den ønskede vindkraftutbyggingen av selskapet Eviny nå droppes i Sveio og Tysvær kommuner i Rogaland, hadde ikke mye fokus i "gamle dager" da det ble bygget vindkraftverk på Smøla. Heller ikke forurensing av drikkevann eller i naturen for øvrig var vel tema den gang.
Ørna fikk derimot fokus. Det har vel ikke vært så mye ørn på øya før. Ikke på grunn av vindkraftverket selvfølgelig men til tross for det. Det bør kanskje vurderes jakt for å balansere bestanden opp mot andre arter som er ørnas og vindkraftverkets føde. Det er uansett ikke bra at ørn og andre fugler pines til de dør av skader etter å ha blitt slått i bakken av turbiner eller krasjet i tårnene som oftest er typisk endelikt når det oppstår turbinkonflikt.
At øya med en av klodens sjeldneste fuglearter, smølalirype, fikk Nord-Europas største vindkraftverk (2005-2017), har vært kommentert mange ganger og steder.
I dag er planer om vindkraftutbygginger stanset i Norge av Mattilsynet grunnet hensyn til folks drikkevann. Det bør få fokus på Smøla som har en felles drikkevannskilde for hele kommunen. Det som også bør være tema på Smøla før nytt vindkraftverk nå bygges, er plassering av nærmeste turbiner i forhold til bebyggelse. Det er ikke en oppgradering som skal skje men bygging av et nytt kraftverk med et helt annet omfang hva angår veier, fundamenter og fysiske størrelser på selve vindkraftturbinene. Smøla er ikke stor i en sånn sammenheng, så uansett vil ikke noen i Smøla kommune lenger unngå å både se og høre 200+ meter høye turbiner med et hvitt blinkende lys på hver installasjon. Dette er krav fra luftfartsmyndighetene for installasjoner som har en høyde over 150 meter. Alle som ser Frøya fra Smøla og vindkraftverket der har nok registrert dette. Der er det 14 stk 180 m høye turbiner.
I dag settes det ikke opp turbiner som er under 200 meters høyde. Turbiner med høyde på 300 meter er planlagt i nytt vindkraftverk i Bjerkreim, men grunnet at kommunen og arealet allerede er bebygd av mye vindkraft er de andre vindkrafteierne skeptiske til å få "vinden stjålet" siden det blir stor tetthet med vindkraftturbiner.
Dagens 68 turbiner på Smøla har for øvrig til sammen 13 røde faste lys, grunnet totalhøyde under 150 meter (111 meter).
For eventuelle innflyttere vil Smøla bli sett på som en kommune med bebyggelse nær vindkraftindustri uansett hvor de tenker bosette seg i kommunen. Å få plassert de nærmeste turbinene lengst mulig unna bebyggelse i alle retninger bør få høyt fokus og prioritet. Det er for sent å gjøre noe med det når arbeidet er i gang og nye fundamenter som får dagens oppstillingsplasser for turbinene til å ligne en oppkjørsel foran en enebolig og fundamentering til å ligne noe man støyper rundt gjerdepåler i forhold til det som skal bygges nå.
Det er også i dag med 111 m høye turbiner både skyggekast og konstant støy fra vindkraftverket. Hvor og hvem som hører støyen er selvfølgelig avhengig av vindretning og skyggekast av om sol og dens plassering i forhold til turbinrototer. Med nye mye større turbiner vil både lyd og skygge spres utover til mange flere enn som i dag er berørt.
Det er i planleggingsfasen at det kan komme innspill og det er da folk bør engasjere seg. Nå er jeg fullt klar over at det er det eksisterende arealet for dagens vindkraftverk som er disponibelt for utbygging. Men det blir et betydelig antall færre vindkraftturbiner enn de opprinnelige 68 og det skal bygges nye fundamenter til samtlige, så plassering lenger unna bebyggelse er mulig selv om store turbiner krever større avstand mellom seg for å utnytte vinden optimalt. Det ble jo raskt sørget for av ivrige lokalpolitikere som var for vindkraft på deler av øya å få fredet arealet på resten av øya for slik virksomhet. Så en forflytning av området for vindkraftverket, eller en utvidelse av området og vindkraftverket lar seg dessverre vanskelig gjøre.
At vindkraftverk senker boligprisene er tidligere dokumentert andre steder.
I de 20 årene det har vært vindkraftverk på Smøla, er det vanskelig å påvise verdiforringelse, siden svært få boliger er omsatt etter utbygging i 2003.
Men det som kommer nå er uansett i en helt annen skala og dimensjon. At beboere automatisk skal godta verditap og boforringelse på grunn av Statkrafts nye vindkraftprosjekt, blir ikke rett.
På oppsiden for et nytt vindkraftverk på Smøla må vi tross alt ta med sysselsetting og den positive fordel for lokalsamfunnet det har angående diverse ringvirkninger. At deler av infrastrukturen med veier er på plass. Men mye må bygges nytt og utvides. At naturinngrep er minimale i forhold til hva som foregår ellers i norsk natur og man anvender allerede utbygde industriarealer. Som jo arealet i Smøla vindkraftverk er. Et pluss når det først insisteres på vindkraft. De forholdsvis beskjedne inngrepene kommer av beskaffenhet på arealet som anvendes, flatt og steinete. Men det er ikke dermed sagt at det er positivt isolert sett for dyre og fuglelivet. At det er en norsk og statseid vindkraftutbygger på norsk territorium er også en sjeldenhet og et moment som legges på pluss-siden.
Men at staten i det hele tatt engasjerer seg i vindkraftindustrien er en annen sak. Norges energi- og kraftpolitikk og den vesle nytteverdien av all denne vindkraftutbyggingen på norsk territorium er omtalt og presentert opp og i mente. Informasjon som er lett å finne med enkle Google-søk på internett.
Dette innlegget setter fokus på viktigheten av å få på plass en plassering gunstigst mulig for Smølas nåværende og forhåpentligvis fremtidige økende befolkning. Det er ikke i kommunens hender å bestemme at eventuelle nye smølværinger vil ta et valg om å flytte til en kommune hvor virkningene av vindkraftverk så til de grader dominerer hverdagen. Ei heller om nåværende innbyggere velger å flytte. Dette har skjedd i andre typiske vindkraftkommuner.
Les også
Status for Smøla vindkraftverk