Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 oktober 2021 11:36
Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen etterspør en storstilt omlegging av energisystemet.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen etterspør en storstilt omlegging av energisystemet.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Fornybar kraftproduksjon utgjør fortsatt kjernen i kampen om å nå 1,5-gradersmålet, men vi vil ikke lykkes uten utslippsfritt hydrogen, ifølge Statkraft.

– Med gradvis gjenåpning av samfunnet stiger utslippene tilbake til nivåene fra før pandemien. Dette forsterker vårt syn om at en storstilt omlegging av energisystemet er helt nødvendig for å nærme oss en 1,5-gradersbane, sier Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnessen.

Statkraft-rapporten «Lavutslippsscenarioet 2021» anslår at fallende teknologikostnader i kombinasjon med styrket klimapolitikk vil begrense global oppvarming ned mot 2 grader.

Men skal verden lykkes med å begrense oppvarmingen ned mot 1,5 grader, trengs det et vesentlig taktskifte i den globale klimapolitikken, ifølge rapporten.

Ser til hydrogen

Rapporten viser at grønt hydrogen vil være essensielt for å begrense klimaendringene i henhold til Parisavtalen. Avtalen forplikter land til å begrense den globale oppvarmingen til vel under 2 grader og til å streve etter å nå 1,5 grader.

– Hydrogen vil spille en viktig rolle i kraftsystemet i 2050. På en dag med mye vind kan elektrolysører drevet av vindkraft produsere tonnevis med grønt hydrogen. Elektrolysører og hydrogenlager kombinert kan tilby industrien en jevn strøm med grønt hydrogen, ifølge Statkraft.

I 2050 vil snaut 10 prosent av global kraftetterspørsel komme fra grønn hydrogenproduksjon. I Europa vil det utgjøre mer enn 20 prosent, anslår rapporten.

Fornybar energi i vekst

Rapporten viser også at det allerede i dag er billigere å velge fornybar energi de fleste steder når ny kapasitet skal bygges. Samtidig fortsetter kostnadene ved fornybar energi å falle.

– Kraftetterspørselen mer enn dobles innen 2050, og denne veksten og mer vil bli dekket av fornybare energikilder. I 2050 vil fornybar energi forsyne cirka 80 prosent av det globale kraftsystemet, opplyser Statkraft.

Sol- og vindkraft vil etter hvert utkonkurrere eksisterende kull- og gasskraftverk flere steder i verden, ifølge rapporten.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Vidar Hölm · 1 måneder siden
    Hydrogen er enormt energikrevende å produsere så det er stort sett for å forsvare mer vindkraftutbygging det ivres for Hydrogenproduksjon.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 4 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 4 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 4 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 5 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte