SV krever langt større skatte- og avgiftsøkninger enn Støre-regjeringen har lagt opp til.
Det går fram av SVs alternative statsbudsjett, som ble lagt fram mandag formiddag.
I det alternative budsjettet går SV inn for å øke det totale skatte- og avgiftsnivået i Norge med 22,9 milliarder kroner sammenlignet med det regjeringspartiene Ap og Sp har lagt opp til i sitt tilleggsnummer til budsjettet.
Sammenlignet med Solberg-regjeringens opprinnelige budsjettforslag er det snakk om en økning på 29,5 milliarder kroner.
Opptatt av fordelingen
SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener for sin del at dette totalnivået er «irrelevant» for folk flest.
– Det som har noe å si, er hvor mye folk flest må betale i skatt, hvor mye næringslivet må betale i skatt, og hva fordelingen er mellom disse, sier Kaski til NTB.
– Og med SVs opplegg vil folk flest få skattekutt, mens de med de største inntektene og største formuene må betale mer.
Kaski viser til at de som tjener mindre enn 600.000 kroner i året, får kutt i inntektsskatten med SVs opplegg. De som tjener over 600.000, vil derimot få noe høyere skattenivå i snitt.
I tillegg foreslår SV å øke formuesskatten og utbytteskatten.
Vil reversere kuttene
Den borgerlige regjeringen kuttet på sin side det totale skatte- og avgiftsnivået i Norge med om lag 37 milliarder kroner fra 2013 til 2021.
De skatte- og avgiftsøkningene som SV foreslår nå, er bare et første skritt på veien til reversering av Solberg-regjeringens kutt, advarer Kaski. Hun vil på sikt nulle ut hele kuttet fra 2013 – og vel så det.
– Vi har sagt at vi skal øke skattenivået, også over det Solberg-regjeringen har kuttet. Vi må øke skatteinngangen, både for å få ned forskjellene i Norge og for å bygge ut velferden, sier Kaski til NTB.
Høyre og Frp er derimot bekymret.
Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi kaller SV-forslaget et «skattesjokk» for folk som eier egen bolig og er avhengig av bilen i hverdagen, mens Høyres Nikolai Astrup beskylder SV for å slippe «en skattebombe over bedriftene».
– SVs forslag til alternativt statsbudsjett vil være svært skadelig for det grønne skiftet i privat sektor, advarer han.
Omstillingsavgift
I det alternative budsjettet går SV også inn for å innføre en ny produksjonsavgift for olje- og gassnæringen på norsk sokkel.
Inntektene fra avgiften, som anslås til 43 milliarder kroner på årsbasis, skal gå til et nytt grønt omstillingsfond.
Venstres finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn mener forslaget er en ren omgåelse av handlingsregelen.
– SV sier selv at oljeselskapene «har råd til det», altså vil det ikke påvirke oljevirksomheten eller utslippene. Det er med andre ord bare en økning av oljepengebruken, forkledd som klimapolitikk. Det vil gi høyere prisvekst og dermed høyere rente for folk, sier han.
Kaski avviser derimot blankt at SV nå tar et skritt vekk fra handlingsregelen.
– Det er jeg helt uenig i, sier hun.
– Her hjelper vi heller oljeselskapene med å prioritere penger til grønnere prosjekter.
(©NTB)