Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 april 2022 14:26
Del på Facebook
– Vi er veldig utålmodige. Næringslivet ligger foran politikerne, mener administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO. Han håper regjeringen setter fart i energipolitikken og sørger for kraftutbygging både til havs og på land. Foto: Lise Åserud / NTB
– Vi er veldig utålmodige. Næringslivet ligger foran politikerne, mener administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO. Han håper regjeringen setter fart i energipolitikken og sørger for kraftutbygging både til havs og på land. Foto: Lise Åserud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Massiv utbygging av vindkraft til havs, hybridkabler til utlandet og mer vannkraft. Det er NHOs ønskeliste til regjeringens energimelding.

Regjeringen er ventet å legge fram meldingen før påske. Den er et tillegg til planen Solberg-regjeringen la fram i juni fjor. Siden da har Europa blitt rammet av krig og energikrise.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Det vi har opplevd med høye strømpriser og energisituasjonen på grunn av krigen i Ukraina, er en påminnelse om hvor viktig bidrag norsk energi er for både norsk industri og for Europa. Vi forventer at vi skal vesentlig opp i tempo og ha en massiv havvindutbygging, mer utbygging av vind på land og vassdrag. Vi må sikre en mye høyere kraftproduksjon, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Vil ha konsesjoner

Han mener det er viktig å få opp tempoet både for å nå klimamålene og for å bistå Europa, som vil gjøre seg mindre avhengig av russisk gass.

– Vi er veldig utålmodige. Næringslivet ligger foran politikerne, sier han.

Annonse
Annonse

Han etterlyser raskere saksbehandling og utlysning av konsesjoner for havvind både til havs og på land, så vel som utbygging av sidevassdrag. I tillegg krever næringslivsorganisasjonen hybridkabler, som gjør det mulig å eksportere havvind fra Nordsjøen til Europa.

Naturvern og krafteksport

Alt som står på NHOs ønskeliste, er omstridt. Da regjeringen la fram sine planer for havvind i februar, var det uten hybridkabelen mange mener er nødvendig for å gjøre utbyggingen lønnsom. Krafteksport til Europa er blitt langt mer omstridt som følge av strømpriskrisen i vinter, og spesielt i Senterpartiet er det motstand mot kablene. Fiskerne frykter vindturbindene vil gå ut over havmiljøet.

Regjeringen sendte spørsmålet om hybridkabler til utredning og ga NVE i oppgave å finne flere havområder som egner seg for vindkraft.

De mange vindmøllene som har blitt bygget i norsk natur de siste årene, har ført til konflikter om støy og naturvern. Naturvernere frykter også at vernede vassdrag kan bli bygget ut.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse