Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
17 juli 2022 22:32
Del på Facebook
Vindindustrianlegget til Haram Kraft på Haramsøya. Foto: Halvard Alvik / NTB
Vindindustrianlegget til Haram Kraft på Haramsøya. Foto: Halvard Alvik / NTB

Minst to ørner er drept av vindturbinene på Haramsøya. Nå har driftsoperatør og eier av vindkraftverket blitt anmeldt for brudd på lov om dyrevelferd og naturmangfoldloven.

Nei til vindkraft på Haramsøy, NTVH, anmelder firmaet Zephyr, adresse Grålum ved Sarpsborg, samt Joakim Egeberg, oppført som driftsansvarlig for Haram Kraft sitt vindkraftanlegg på Haramsøy, og begjærer tiltale og straff for naturkriminalitet med overtredelse av dyrevelferdsloven og Naturmangfoldloven, for skade og ha forvoldt død av havørn.

NTVH anmelder etter føre-var prinsippet nedfelt i § 9 i Naturmangfoldloven, og organisasjonen forventer at etterforsking igangsettes og at vedkommende blir påtalt etter §75 i samme lov. Videre krever NTVH at straffeloven sin §240b blir vurdert brukt for uaktsomhet, for å ha påført skade og forvoldt skade/død på to havørner på Haramsøy.

Havørn har vært fredet siden 06. september 1968 og står som rødlistet art i Artsdatabanken.

Haram Kraft AS har i et intervju med lokalavisen Nordre uttalt at de gjennomfører søk med hund hver 14. dag, slik kravet fra NVE er beskrevet i konsesjonen. Det gjennomføres ikke uttrykning ved melding om skadet fugl i terrenget.

NTVH mener at fugl blir drept, lemlestet og skadet som en regulær og pågående hendelse i industriell skala, og at manglende og ikke tilfredsstillende regulære søk etter skadet fugl blir rammet av dyrevelferdsloven §14, første ledd, a og b.

annonse

I vestlig område av Haramsfjellet er det fuglefredningsområde på to sider av fjellet og naturreservat, tett inntil noen av turbinene. NTVH viser til lov om forvaltning av naturens mangfold, §37 c, som leder til beskyttelse av naturreservat og biologisk mangfold og gir rom for total beskyttelse.

NTVH mener at utbygger/Haram Kraft har plikt etter Naturmangfoldloven §15 å unngå unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres bo eller hi.

Gjennom hele konsesjonsprosessen har konsesjonæren blitt gjort oppmerksom på problemstillinger rundt anlegget sine funksjoner og beskaffenhet i forhold til turbinenes dødelighet og skadepotensiale for fugl. I tillegg har det også vært fokusert på området sin viktighet som lokalitet ved hekking-, trekk-, og matsøk for en rekke arter.

NTVH mener at Haram Kraft bør se til andre vindkraftverk der det har blitt gjort vellykkede forskningsprosjekt for å redusere fugledød. Blant annet på Smøla der turbinvinger har blitt malt svart.

– Ved å anmelde Zephyr og driftsansvarlig ved Haram Kraft AS, håper NTVH at det vil bli gitt pålegg som sørger for å redusere de mange ødeleggelsene av fugl og fauna på Haramsøya og at det blir gjort tiltak som stanser eller reduserer fugledød. Anmeldelsen har gått til Møre og Romsdal politidistrikt. Så gjenstår det å se hvor høyt Haramsøya er prioritert nå, avslutter Nei til vindkraft på Haramsøy i en pressemelding.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 23 timer siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøOm du stresser av gårde i frykt for å møte en stengt fergebom,bør du lære deg å starte avreise tidliger. ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte