Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Redaksjonen
Artikkel
17 juli 2022 22:32
Del på Facebook
Vindindustrianlegget til Haram Kraft på Haramsøya. Foto: Halvard Alvik / NTB
Vindindustrianlegget til Haram Kraft på Haramsøya. Foto: Halvard Alvik / NTB

Minst to ørner er drept av vindturbinene på Haramsøya. Nå har driftsoperatør og eier av vindkraftverket blitt anmeldt for brudd på lov om dyrevelferd og naturmangfoldloven.

Nei til vindkraft på Haramsøy, NTVH, anmelder firmaet Zephyr, adresse Grålum ved Sarpsborg, samt Joakim Egeberg, oppført som driftsansvarlig for Haram Kraft sitt vindkraftanlegg på Haramsøy, og begjærer tiltale og straff for naturkriminalitet med overtredelse av dyrevelferdsloven og Naturmangfoldloven, for skade og ha forvoldt død av havørn.

NTVH anmelder etter føre-var prinsippet nedfelt i § 9 i Naturmangfoldloven, og organisasjonen forventer at etterforsking igangsettes og at vedkommende blir påtalt etter §75 i samme lov. Videre krever NTVH at straffeloven sin §240b blir vurdert brukt for uaktsomhet, for å ha påført skade og forvoldt skade/død på to havørner på Haramsøy.

Havørn har vært fredet siden 06. september 1968 og står som rødlistet art i Artsdatabanken.

Haram Kraft AS har i et intervju med lokalavisen Nordre uttalt at de gjennomfører søk med hund hver 14. dag, slik kravet fra NVE er beskrevet i konsesjonen. Det gjennomføres ikke uttrykning ved melding om skadet fugl i terrenget.

NTVH mener at fugl blir drept, lemlestet og skadet som en regulær og pågående hendelse i industriell skala, og at manglende og ikke tilfredsstillende regulære søk etter skadet fugl blir rammet av dyrevelferdsloven §14, første ledd, a og b.

annonse

I vestlig område av Haramsfjellet er det fuglefredningsområde på to sider av fjellet og naturreservat, tett inntil noen av turbinene. NTVH viser til lov om forvaltning av naturens mangfold, §37 c, som leder til beskyttelse av naturreservat og biologisk mangfold og gir rom for total beskyttelse.

NTVH mener at utbygger/Haram Kraft har plikt etter Naturmangfoldloven §15 å unngå unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres bo eller hi.

Gjennom hele konsesjonsprosessen har konsesjonæren blitt gjort oppmerksom på problemstillinger rundt anlegget sine funksjoner og beskaffenhet i forhold til turbinenes dødelighet og skadepotensiale for fugl. I tillegg har det også vært fokusert på området sin viktighet som lokalitet ved hekking-, trekk-, og matsøk for en rekke arter.

NTVH mener at Haram Kraft bør se til andre vindkraftverk der det har blitt gjort vellykkede forskningsprosjekt for å redusere fugledød. Blant annet på Smøla der turbinvinger har blitt malt svart.

– Ved å anmelde Zephyr og driftsansvarlig ved Haram Kraft AS, håper NTVH at det vil bli gitt pålegg som sørger for å redusere de mange ødeleggelsene av fugl og fauna på Haramsøya og at det blir gjort tiltak som stanser eller reduserer fugledød. Anmeldelsen har gått til Møre og Romsdal politidistrikt. Så gjenstår det å se hvor høyt Haramsøya er prioritert nå, avslutter Nei til vindkraft på Haramsøy i en pressemelding.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje G. Finnøy 37 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
RR slår seg i starten på sitt innlegg, selvhevdende på brystkassen og hevder at han ikke kommer med private synsinger. Og ...
@Anne Mari SandshamnJeg har forstått at alle kan kommentere. Men kommentaren bør vanligvis være relatert til det som kommenteres. I dette tilfellet ...
@Terje G. FinnøyDer var også ansatte på helsefag på DH da transportfagstudentene foretok sine trafikktellinger, de hadde også sin arbeidsplass der. Hvilken ...
@Espen HeitmannTrafikken på de 3 fergestrekningene som erstattes med Møreaksen er dobbelt så stor som trafikken gjennom Romsdalen på Eksportveien. Dermed ...
@Terje SundsbøAng. denne trafikk tellingen som ble utført av studenter ved DH i Molde, der RR hadde sin arb. plass,Det finnes ...
Anne Mari Sandshamn 8 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøHar du ikke forstått at alle kan kommentere? Og fordi noe er forutsatt, betur ikke det at det vil bli. Forutsetning ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte