Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 oktober 2022 09:07
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre har gjentatte ganger avvist et pristak på gass. Norge og EU er imidlertid enige om at energiprisene må «reduseres betraktelig», heter det i en felles uttalelse fra Støre og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Her er de under et felleseuropeisk toppmøte i Praha. Foto: Heiko Junge / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre har gjentatte ganger avvist et pristak på gass. Norge og EU er imidlertid enige om at energiprisene må «reduseres betraktelig», heter det i en felles uttalelse fra Støre og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Her er de under et felleseuropeisk toppmøte i Praha. Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU-kommisjonen legger tirsdag fram nok en krisepakke for energimarkedet. Blant tiltakene som ligger på bordet, er felles gasskjøp og priskorridor på gassbørsen.

Den nye krisepakken er ventet tirsdag, kun dager før EU-landenes stats- og regjeringssjefer samles til et to dager langt toppmøte i Brussel.

Annonse
Annonse

Energikrisen og de høye gassprisene står øverst på agendaen.

Felles kjøpekraft

EU-kommisjonen jobber langs to hovedspor, viser et lekket notat omtalt av Contexte:

* Felles gassinnkjøp: I notatet foreslår kommisjonen at EU-landene går sammen om å kjøpe gass til neste sesong. Tanken er at EUs medlemsland på den måten kan presse ned prisene og samtidig unngå å overby hverandre – og dermed drive opp prisene, argumenterer kommisjonen.

Allerede i mars etablerte EU-landene en frivillig ordning for denne typen felles gassinnkjøp.

Fleksibelt pristak

* Priskorridor: Kommisjonen ventes også å legge fram en rekke tiltak som skal dempe de skyhøye gassprisene. Et av forslagene som har vært oppe til vurdering, er å sette et «fleksibelt pristak», en såkalt priskorridor, for transaksjoner som foregår på den nederlandske gassbørsen, TTF, skriver Bloomberg.

I dag er det TTF som setter referanseprisen for gasshandel i EU.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har tidligere skrevet i et brev til EU-lederne at TTF ikke lenger er «representativ for kostnaden ved å importere gass».

Kan dempe presset

Tiltakene EU vurderer vil trolig øke stabiliteten og dempe presset på det europeiske gassmarkedet, tror gassanalytiker Nikoline Bromander i Rystad Energy.

Foruten priskorridor og felles gassinnkjøp, er det ifølge Bromander indikasjoner på at EU vil ta grep for å øke likviditeten i markedet.

Flere EU-land har også etterlyst et pristak på gass. Det vil virke negativt inn på norsk gasseksport på kort sikt og påvirke forsyningene til kontinentet, mener hun.

Annonse
Annonse

– Norske produsenter gjør for tiden alt de kan for å maksimere produksjonen og forsyningene til Europa. Men hvis insentivene faller bort, kan dette endre seg, sier Bromander.

Frivillige priskutt

EU-kommisjonen har vært skeptisk til forslaget om et pristak på gass, men har tidligere åpnet for en makspris på gass brukt i produksjon av strøm, som i Spania og Portugal.

Heller ikke nå er gasspristak EU-kommisjonens foretrukne løsning, sa energikommissær Kadri Simson etter forrige ukes uformelle energiministermøte i Praha, skriver Politico.

Der deltok også olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

I stedet vil kommisjonen jobbe for frivillige priskutt gjennom forhandlinger med gasseksporterende land, sa Simson.

Norge er for tiden den største gasseksportøren til Europa.

Hydrogen-løfte

Regjeringen Støre har flere ganger avvist ideen om et pristak på gass og har i stedet pekt på langtidskontrakter med gasselskaper som en mulig løsning på Europas prisproblem.

Også Tyskland og Nederland har foreslått at Europa bør jobbe fram langtidskontakter. Det vil gi gassproduserende land et insentiv til å senke prisene, heter det i et lekket notat fra forrige uke, omtalt av Euractiv.

I motytelse kan Europa «skissere en plan for å skaffe klimanøytralt hydrogen fra sine gassleverandører» på lang sikt, heter det i notatet.

Hydrogen er ett av områdene der regjeringen har ønsket å styrke samarbeidet med EU.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse