Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 november 2022 20:55
Del på Facebook
En ukrainsk redningsarbeider hjelper sårede beboere etter et russiske angrep mot en boligstrøk i Kherson torsdag 24. november. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
En ukrainsk redningsarbeider hjelper sårede beboere etter et russiske angrep mot en boligstrøk i Kherson torsdag 24. november. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

Minst 15 personer er drept, over 50 er såret og sykehuset har måttet evakuere. Den nylig frigjorte ukrainske byen Kherson rammes av voldsomme russiske angrep.

Natt til fredag lå Natalja Kristenko død under et teppe i timevis i døråpningen til leilighetsbygningen der hun bodde.

Det var torsdag kveld at 62-åringen og mannen var ute og gikk utenfor hjemmet sitt i Kherson da bygningen ble rammet av et russisk angrep. Hun døde momentant, og ektemannen døde timer senere på sykehuset av indre blødninger.

– Russerne tok de to viktigste menneskene i livet mitt fra meg, sier ekteparets datter Lilja Kristenko (38) til nyhetsbyrået AP fredag.

Flodbølge av raketter

De siste par dagene har russiske styrker trappet opp angrepene mot byen de nylig forlot. I midten av november trakk de seg ut av Kherson etter en ukrainsk motoffensiv. Byen hadde da vært under russisk okkupasjon i åtte måneder.

Russland har imidlertid stadig holdt på posisjoner på den andre siden av elven Dnipro og utfører angrep derfra.

Natt til fredag ble ti personer drept og mer enn 50 såret i russiske angrep i byen, ifølge guvernør Jaroslav Janusjevytsj. I tillegg ble en høyblokk satt i brann som følge av angrepet.

Halyna Lugova, lederen for den militære administrasjonen i Kherson, sier at 15 personer ble drept og 35 såret, deriblant et barn, i russiske angrep fredag. Hun forteller at flere boliger og høyhus ble skadd i angrepene.

annonse

Fredag ettermiddag melder Janusjevytsj at sykehuset i Kherson har evakuert pasienter på grunn av konstante angrep fra Russland. Han legger til at barn ved ett av de regionale sykehusene blir fraktet til sykehusene i naboregionen Mykolajiv.

Energien i Ukraina strupte

Ukrainske soldater i nærheten av Kherson-regionen har advart om at byen kunne bli angrepet av Russland da de russiske styrkene har gravd seg ned på østsiden av Dnipro-elven.

Angrepene denne uken skjer etter at russiske styrker har bombardert Ukrainas strømnett og annen kritisk infrastruktur. Ifølge ukrainske myndigheter har over 50 prosent av landets energianlegg blitt skadd i angrepene.

Etter at Kristenkos foreldre ble rammet av angrepene, prøvde hun å ringe en ambulanse, men det var ikke noe telefonnettverk, sier hun.

Befolkningsfall

Utenfor beskutte leilighetsbygg i Kherson plukket beboere opp vrakrester og forsøkte å finne savnede mens ambulansene var på vei.

– Alle land må gjøre noe med dette fordi det er ikke normalt. Det er ingen hær her, heller ingen soldater. Det bor bare folk her, men de skyter likevel, sier Ivan Masjkarynets, en mann i 20-årene som var hjemme da leilighetsbygningen han bor i, ble truffet av russiske raketter.

Khersons befolkning har sunket fra 300.000 innbyggere før krigen, til rundt 80.000. Regjeringen har sagt at de vil hjelpe folk å evakuere, men mange sier at de ikke har noe sted å reise.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Rolf Erik Pedersen 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Terje SundsbøTror vi må forholde oss til realiteten at Møreaksen, og Tautratunellen vil bli alt for dyr å bruke.Må nok ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte