Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 november 2022 20:55
Del på Facebook
En ukrainsk redningsarbeider hjelper sårede beboere etter et russiske angrep mot en boligstrøk i Kherson torsdag 24. november. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
En ukrainsk redningsarbeider hjelper sårede beboere etter et russiske angrep mot en boligstrøk i Kherson torsdag 24. november. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 15 personer er drept, over 50 er såret og sykehuset har måttet evakuere. Den nylig frigjorte ukrainske byen Kherson rammes av voldsomme russiske angrep.

Natt til fredag lå Natalja Kristenko død under et teppe i timevis i døråpningen til leilighetsbygningen der hun bodde.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det var torsdag kveld at 62-åringen og mannen var ute og gikk utenfor hjemmet sitt i Kherson da bygningen ble rammet av et russisk angrep. Hun døde momentant, og ektemannen døde timer senere på sykehuset av indre blødninger.

– Russerne tok de to viktigste menneskene i livet mitt fra meg, sier ekteparets datter Lilja Kristenko (38) til nyhetsbyrået AP fredag.

Flodbølge av raketter

De siste par dagene har russiske styrker trappet opp angrepene mot byen de nylig forlot. I midten av november trakk de seg ut av Kherson etter en ukrainsk motoffensiv. Byen hadde da vært under russisk okkupasjon i åtte måneder.

Russland har imidlertid stadig holdt på posisjoner på den andre siden av elven Dnipro og utfører angrep derfra.

Natt til fredag ble ti personer drept og mer enn 50 såret i russiske angrep i byen, ifølge guvernør Jaroslav Janusjevytsj. I tillegg ble en høyblokk satt i brann som følge av angrepet.

Halyna Lugova, lederen for den militære administrasjonen i Kherson, sier at 15 personer ble drept og 35 såret, deriblant et barn, i russiske angrep fredag. Hun forteller at flere boliger og høyhus ble skadd i angrepene.

Annonse
Annonse

Fredag ettermiddag melder Janusjevytsj at sykehuset i Kherson har evakuert pasienter på grunn av konstante angrep fra Russland. Han legger til at barn ved ett av de regionale sykehusene blir fraktet til sykehusene i naboregionen Mykolajiv.

Energien i Ukraina strupte

Ukrainske soldater i nærheten av Kherson-regionen har advart om at byen kunne bli angrepet av Russland da de russiske styrkene har gravd seg ned på østsiden av Dnipro-elven.

Angrepene denne uken skjer etter at russiske styrker har bombardert Ukrainas strømnett og annen kritisk infrastruktur. Ifølge ukrainske myndigheter har over 50 prosent av landets energianlegg blitt skadd i angrepene.

Etter at Kristenkos foreldre ble rammet av angrepene, prøvde hun å ringe en ambulanse, men det var ikke noe telefonnettverk, sier hun.

Befolkningsfall

Utenfor beskutte leilighetsbygg i Kherson plukket beboere opp vrakrester og forsøkte å finne savnede mens ambulansene var på vei.

– Alle land må gjøre noe med dette fordi det er ikke normalt. Det er ingen hær her, heller ingen soldater. Det bor bare folk her, men de skyter likevel, sier Ivan Masjkarynets, en mann i 20-årene som var hjemme da leilighetsbygningen han bor i, ble truffet av russiske raketter.

Khersons befolkning har sunket fra 300.000 innbyggere før krigen, til rundt 80.000. Regjeringen har sagt at de vil hjelpe folk å evakuere, men mange sier at de ikke har noe sted å reise.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse