Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
27 januar 2023 15:30
Del på Facebook
Sparebanken Møres medarbeidere i avdelingen i Kristiansund. Fra venstre: Tove Smenes, Helle Rossen, Tore Vevang, Michael Valde, Anders Johnsen Aasprong, Øystein Maridal og Håkon Løvik. Foto: André Ormset
Sparebanken Møres medarbeidere i avdelingen i Kristiansund. Fra venstre: Tove Smenes, Helle Rossen, Tore Vevang, Michael Valde, Anders Johnsen Aasprong, Øystein Maridal og Håkon Løvik. Foto: André Ormset
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De ansatte ved Sparebanken Møres avdeling i Kristiansund har grunn til å smile bredt om dagen. Sammen med de andre avdelingene i Møre og Romsdal fikk Sparebanken Møre en god avslutning på 2022 og leverer et sterkt resultat i 4. kvartal. For året totalt ble resultatforbedringen 21,1 prosent sammenlignet med 2021. Egenkapitalavkastningen endte på 10,9 prosent.

På slutten av fjoråret ble avdelingen i Kristiansund spesielt nevnt i bankens kvartalsregnskap for 3. kvartal, hvor de kunne vise til en eventyrlig vekst på 4-dobling av volum på få år.

– Og veksten fortsetter. Allerede i år ser vi en flott utvikling ved at januar i 2023 ser ut til å være den beste januar i avdelingens historie, sier banksjef Tore Vevang i Kristiansund, som ser svært optimistisk på året som kommer.

Betydelige bidrag til lokalsamfunnet

– Når vi nå legger bak oss et år med lønnsom og effektiv bankdrift, vil det komme regionen vår til gode gjennom betydelige bidrag på Nordvestlandet. Styret har foreslått 200 millioner i utbyttemidler til lokalsamfunnet. Når det går godt for banken vil også lokalsamfunnet merke dette ekstra godt. Dette er en ekstra betydelig motivasjonsfaktor i vårt arbeid, sier Tore Vevang videre.

Disse pengene gis via TEFT, navnet på Sparebanken Møres samfunnsengasjement, hvor det gis støtte til prosjekt som bidrar til utvikling av lokalt næringsliv, kultur og idrettsliv, nærmiljø, kompetanse og samferdsel. TEFT består av:

 • TEFT-midler
  Lag og organisasjoner på Nordvestlandet kan søke om TEFT-midler til allmennyttige formål innen kategoriene kultur, idrett, nærmiljø, samferdsel, kompetanse og næringsutvikling.
 • TEFT-stipend
  TEFT-stipend gis til unge talent som ønsker å nå langt innen kategoriene idrett, kultur og åpen klasse. For de med talent, teft og vilje.
 • NÆRINGSTEFT
  NÆRINGSTEFT er et nyskapingsstipend og er en unik kompetansereise med faglig påfyll, nettverk og flotte premier.

– Konkurransedyktig og trygg forretningsmodell

– Vi legger bak oss et år med høy aktivitet og sterk utlånsvekst. Banken har nådd nye milepæler og ender året med godt over 50 milliarder kroner i lån til personkundemarkedet og vel 25 milliarder kroner til næringslivsmarkedet. Sammen med en god innskuddsvekst bekrefter dette bankens konkurransedyktighet og at vår forretningsmodell står trygt, sier adm. direktør Trond Lars Nydal i Sparebanken Møre.

Foreløpige regnskapstall for 2022 viser et årsresultat etter skatt på 777 mill. kroner, mot 642 mill. kroner i 2021. Bankens soliditet er god med en ren kjernekapitaldekning på 17,9 prosent ved utgangen av året. 

Basert på dette legger styret opp til å foreslå et kontantutbytte på 4 kroner pr. egenkapitalbevis og 200 mill. kroner i utbyttemidler til lokalsamfunnet.

Flere medarbeidere

I 2022 har banken rekruttert mange dyktige medarbeidere og økt bemanningen for å håndtere den sterke veksten.

– I avdelingen i Kristiansund har vi også styrket vår stab i 2023.

Finansiell rådgiver Helle Rossen (25), er innflyttet fra Trøndelag og Trondheim, som følgelig også styrker innbyggertallet i Kristiansund og på Nordmøre, sier Tore Vevang med et smil.

Rossen har bankerfaring fra tidligere, og skriver nå også masteroppgaven sin innen økonomi og administrasjon ved siden av jobb.

– Helle har funnet seg godt til rette og ser ut til å trives godt, sier Vevang videre. 

Tradisjon tro får nye ansatte i SBM noen spørsmål de må svare på. Ett av dem er å beskrive seg selv ved hjelp av tre ord.– Energifull, målrettet og blid, er Rossens svar på dette.

På spørsmålet: Dersom du fikk 100.000,- å dele ut til et allmennyttig, lokalt formål. Hvem hadde fått midlene, og hvorfor? svarer Rossen følgende: –  100.000 går til frivillige som står på slik at barn og unge kan ha en aktiv og sosial hverdag uavhengig av familiens økonomi!

– Vi har også mål om å få tilsatt  to finansielle rådgivere innen næringsliv, og vi vil da bli 9 medarbeidere ved Sparebanken Møres avdeling i Kristiansund.

Helle 2023 stående e00839.JPG LQHelle Rossen, ny finansiell rådgiver i Sparebanken Møres avdeling i Kristiansund. Foto: André Ormset

Lokal bank og lav terskel for gode råd

Andelen kunder med betalingsutfordringer er lav, og det er netto tilbakeført 4 mill. kroner i tap på utlån og garantier i 2022. Vi er forberedt på at mange kunder opplever økonomisk utrygghet som følge av høyere kostnader og usikre fremtidsutsikter. Å være til stede og tilgjengelig for kundene våre, er en sentral del av strategien til Sparebanken Møre.

– Vi er en lokal bank og tar avgjørelser lokalt. Det setter oss i en bedre posisjon til å utøve skjønn, og gjøre individuelle vurderinger for kundene våre. I tillegg har rådgiverne våre sterk faglig kompetanse og autorisasjon på flere områder. Tett oppfølging og tidlige grep har høy prioritet i tider som dette, og vi er godt rustet for å bidra, sier Nydal.

Bidrar til bærekraftig utvikling

Banken lanserte i starten av 2022 en bærekraftportal som er fritt tilgjengelig på banken sine nettsider.  Portalen skal hjelpe bedrifter i arbeidet med å etablere egen bærekraftstrategi og innholdet er nå tilpasset sju ulike bransjer. 

– Bankens rådgivere bruker portalen i rådgivingsmøter med kunder i tillegg til at kundene kan benytte den selv i eget arbeid. Vi opplevde en betydelig økning i bruken av portalen i årets siste kvartal, og vi får mange positive tilbakemeldinger på dette tilbudet. Det tar vi som et tydelig tegn på at vi har truffet med verktøyet, sier Nydal.

Endelig fastsettelse av årsregnskapet for 2022 skjer i generalforsamlingsmøtet 29. mars 2023.

Nøkkeltall – 4. kvartal 2022

 • Rentenetto: 432 mill. kroner/1,95 prosent (335 mill. kroner/1,62 prosent)
 • Resultat før tap: 318 mill. kroner (206 mill. kroner)
 • Resultat etter skatt: 242 mill. kroner (153 mill. kroner)
 • Egenkapitalavkastning: 13,2 prosent (8,9 prosent)
 • Kostnader i forhold til inntekter: 40,3 prosent (45,9 prosent)
 • Resultat pr. egenkapitalbevis (konsern): Kr. 2,33 (kr. 1,40)

Sammenlignbare tall for 4. kvartal 2021 i parentes.

 

Nøkkeltall – pr. 4. kvartal 2022

 • Rentenetto: 1.517 mill. kroner/1,78 prosent (1.266 mill. kroner/1,57 prosent)
 • Resultat før tap: 1.009 mill. kroner (882 mill. kroner)
 • Resultat etter skatt: 777 mill. kroner (642 mill. kroner)
 • Egenkapitalavkastning: 10,9 prosent (9,5 prosent)
 • Kostnader i forhold til inntekter: 42,5 prosent (42,2 prosent)
 • Resultat pr. egenkapitalbevis (konsern): Kr. 7,50 (kr. 6,22)
 • Ren kjernekapital: 17,9 prosent (17,2 prosent)
 • Utlånsvekst siste 12 mnd.: 8,8 prosent (4,6 prosent)
 • Innskuddsvekst siste 12 mnd.: 4,8 prosent (7,3 prosent)

Sammenlignbare tall for 4. kvartal 2021 i parentes.

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse