Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
12 februar 2023 17:24
Del på Facebook
Equinor produserer flytende naturgass (LNG) ved anlegget på Melkøya. Men driften fører til store utslipp av CO2. Planen er å kutte utslippene ved å elektrifisere driften. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Equinor produserer flytende naturgass (LNG) ved anlegget på Melkøya. Men driften fører til store utslipp av CO2. Planen er å kutte utslippene ved å elektrifisere driften. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finnmark Sp gir klar beskjed til egen regjering: Equinor må kutte Melkøya-utslippene på annet vis enn ved å ta strøm fra land. Aps fylkeslag er mindre bastant.

Senterpartiets fylkeslag i Finnmark vedtok en resolusjon på årsmøtet søndag der de gjentar motstanden mot elektrifisering av gassanlegget. De ber regjeringen pålegge Equinor å finne andre løsninger.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Equinors plan er å redusere de store utslippene av klimagassen CO2 fra gassanlegget ved å hente kraft fra strømnettet. At Equinor har reservert så mye av kapasiteten på strømnettet, betyr at det er umulig å etablere ny industri som krever større mengder kraft.

– En slik elektrifisering har allerede satt, og vil fortsatt sette, en effektiv stopper for annen industrietablering og opprettelse av arbeidsplasser i hele Troms og Finnmark, da det meste av landstrømmen er reservert til Melkøya, heter det i resolusjonen.

– Det vil med andre ord si at ingen nye større arbeidsplasser kan skapes i en region som sliter med fraflytting, heter det i resolusjonen fra Finnmark Sp.

Tar mye av kraftoverskuddet

Elektrifiseringen av Melkøya vil kreve over 3 terawattimer i året. Det er nesten en tredel av kraftoverskuddet i Nord- og Midt-Norge og en stor del av kraftproduksjonen i Finnmark. Statnett har sagt nei til å levere strøm til flere industrietableringer i nord fordi mesteparten av kraften er blitt lovet bort til noen få store kraftkrevende industriprosjekter, blant annet Equinors anlegg på Melkøya.

Senterpartiets parlamentariske leder på Stortinget, Marit Arnstad, mener også klimautslippene på Melkøya må løses på en annen måte enn med elektrifisering fra land.

– I Hurdalsplattformen sier vi at vi blant annet ønsker elektrifisering gjennom havvind. Spørsmålet er derfor: Hvor aktuelt kan dette være på Melkøya? Eller er det mulig å se for seg fortsatt gasskraftverk, men med CO2-rensing? Dette er problemstillinger vi vil være åpen for å se på, sa hun under årsmøtet i Finnmark Sp, ifølge NRK.

Finnmark Ap med forbehold

Også Arbeiderpartiets fylkeslag i Finnmark diskuterte denne saken på sin årskonferanse i helgen. De var mer positive til å gi Melkøya strøm fra land, men med flere forbehold.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Elektrifisering kan derfor kun skje når det er tilstrekkelig kapasitet i nett og i produksjon av energi til å dekke framtidig etterspørsel i Finnmark, heter det i uttalelsen som ble vedtatt.

De ber også om at muligheten for karbonfangst og -lagring utredes.

På Stortinget har også SV tatt til orde for å pålegge Equinor å finne alternativer til elektrifisering fra land. Både SV og Venstre tar til orde for karbonfangst (CCS).

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte Melkøya for snaut to uker siden og støttet målet om å elektrifisere Melkøya.

– Det er ingen gratis vei til målet her, ingen gratis vei til å kutte utslipp, bygge mer industri. Du må ha mer kraft. Jeg kommer tilbake til det. Mer kraft, mer nett, mer enøk. Det må vi levere på, sa han til NTB.

Han pekte på havvind som en mulig løsning også i nord.

Equinors konsesjonssøknad er nå til behandling i Olje- og energidepartementet, og Støre understreket at det ikke er konkludert i saken.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse