Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 mars 2023 16:24
Del på Facebook
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB, tror ikke finansuroen vil påvirke nordmenns lommebøker nevneverdig. Foto: Hanna Johre / NTB
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB, tror ikke finansuroen vil påvirke nordmenns lommebøker nevneverdig. Foto: Hanna Johre / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uroen i bankmarkedet sendte Oslo Børs markant ned onsdag. Fallet var bredt og hovedindeksen endte på 1.160,3 poeng, ned 3,74 prosent.

På det meste var Oslo Børs ned over 4 prosent.

Annonse
Annonse

Det er det største børsfallet siden september i fjor, da hovedindeksen falt 4,04 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Det er bankkollapsen i USA som sørger for at det er uro i markedet. Og det hjelper ikke at den sveitsiske storbanken Credit Suisse onsdag stupte på børsen og tar andre store banker med seg i dragsuget. For Credit Suisse endte fallet onsdag på 24,2 prosent.

– Det er uro knyttet til bankene nå, sier sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland til NTB.

Hun sier at det har spredd seg en nervøsitet i aksjemarkedet knyttet til banksektoren. Frykten er at det kan ligge skjulte sårbarheter også i andre banker.

Lite å si for lommeboken din

Haugland tror situasjonen slik den er nå har lite å si for norske forbrukeres lommebok.

– Da legger jeg til grunn at bankproblemene er begrenset i omfang, slik mange analytikere påpeker, og at tiltakene som er satt inn fra amerikanske myndigheter for å dempe spredningseffekten fungerer som de skal.

– Utsiktene er som før, sier Haugland og fortsetter:

Annonse
Annonse

– Det er duket for en svakere utvikling i norsk økonomi, sånn at arbeidsledigheten øker, men fra et lavt nivå. Og vi skal ha en viss videre økning i rentene fram mot sommeren, men til gjengjeld vil lønnsoppgjøret bli høyt, og sørge for at nordmenn ikke mister kjøpekraft for andre år på rad. Det jeg tror mest på, er at det som skjer nå ikke vil få store konsekvenser for nordmenns lommebøker, sier hun.

– Problemet er begrenset i omfang

På spørsmål om uroen kan være langvarig, svarer Haugland at det er gode grunner til å tro at problemet er begrenset i omfang og at tiltakene fra amerikanske myndighetene fungerer.

– Da vil dette stabilisere seg. Men det vil være uklokt å avfeie muligheten for at andre ting kan komme til overflaten – som kan føre til ringvirkninger man enda ikke har oversikt over.

– Da vil det være av mer langvarig karakter og få konsekvenser for økonomien og rentesettingen i USA. Til syvende og sist kan effektene kan komme inn mot Norge, men jeg tror ikke det er så sannsynlig.

Hvor langt det er til bunnen er nådd, er det vanskelig å si noe om. Det spørs om det dukker opp nye ting, eller om det blåser over, som det er gode grunner til å anta, mener hun.

Laveste oljepris siden 2021

På Oslo Børs falt DNB 4,22 prosent og var det fjerde mest omsatte selskapet onsdag. På listen over de fem meste omsatte selskapene onsdag finner vi også Equinor (-4,46 prosent), Aker BP (-5,94), Frontline (-4,35), og Yara (-1,58).

Også de største Europa-børsene preges av bankuroen i USA. DAX 30-indeksen ved Frankfurt var klokken 17.30 ned 3,3 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris og FTSE 100-indeksen i London falt henholdsvis 3,5 og 3,8 prosent.

Et fat nordsjøolje ble ved 18-tiden onsdag omsatt til rett under 72 dollar fatet, ned over 7 prosent siden midnatt. Oljeprisen har ikke vært lavere siden desember 2021.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse