Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
15 mars 2023 16:22
Del på Facebook
SV holder døra på gløtt for mulig regjeringssamarbeid. Det bør også Senterpartiet gjøre fordi det vil være i deres egeninteresse, mener partileder Audun Lysbakken og nestleder Kirsti Bergstø. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SV holder døra på gløtt for mulig regjeringssamarbeid. Det bør også Senterpartiet gjøre fordi det vil være i deres egeninteresse, mener partileder Audun Lysbakken og nestleder Kirsti Bergstø. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partier på venstresiden må slutte å lukke døra for hverandre om samarbeid, sier påtroppende SV-leder Kirsti Bergstø med klar adresse til Senterpartiet.

– Skal vi klare å få et flertall som driver samfunnet fremover i en riktig retning også etter 2025, er vi nødt til å åpne dørene i stedet for å lukke dem, sier Bergstø til NTB.

Annonse
Annonse

Mens SV holder muligheten åpen for regjeringssamarbeid, har Senterpartiet gjort det klart at det er uaktuelt.

– Det er for store avstander mellom oss og SV. Vi blir nok ikke «sammen igjen» med det første, nei, sa Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, til Dagbladet.

Bergstø mener en slik linje er uheldig. Hun oppfordrer alle partiene på rødgrønn side til å tenke nøye gjennom hva de vil.

– Skal vi klare å ha fellesskap som ikke bare slår tilbake Høyre-politikk, men faktisk bygger samfunn, er det viktig at vi klarer å ha stabile flertall over tid, sier hun.

Mener SV og Sp har mye felles

Hun oppfordrer Senterpartiet til å revurdere sitt ståsted. I flere saker kan SV og Sp finne sammen politisk, påpeker hun, og ramser opp:

* Kampen mot helseforetaksmodellen.

* Arbeide mot sentralisering for bedre distriktspolitikk.

* Få mer av fisken på land i lokalsamfunn langs kysten.

* Mer jord må tas i bruk i matproduksjon.

* Få politisk kontroll over energimarkedet.

– Her er det jo SV som er Senterpartiets nærmeste allierte, sier Bergstø. Hun spør retorisk om hvilke saker som er viktigst hvis Sp velger bort en mulig partner i så sentrale saker.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Hva er igjen av det de selv pekte på som hjertesaker før valget, sier hun.

– Ikke naturlig samarbeidspartner

Arnstad deler ikke opplevelsen av at Sp og SV er del av en felles blokk. Senterpartiet hører ikke hjemme på venstresiden, men er et sentrumsparti.

Det er ikke naturlig samarbeidspartner med flere av partiene på venstresiden fordi det er for stor avstand i skattepolitikk, Nato og olje- og gasspolitikken, understreker hun overfor Dagbladet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre stiller seg mer positiv til muligheten for en trepartiregjering.

– Jeg er i utgangspunktet åpen for samarbeid med alle partier som er opptatt av å få flere inn i et tryggere arbeidsliv, styrke velferden og fordele ressursene mer rettferdig, sier Støre til Dagbladet.

SV har satt som forutsetning at partiene må begynne med blanke ark hvis det skal være tale om regjeringssamarbeid.

Velgerflukt bekymrer også SV

Regjeringspartiene har i lengre tid slitt med oppslutningen på meningsmålingene. Arbeiderpartiet får i mars 17,2 prosent i gjennomsnitt, mens Sp får 6,3 prosent. SV har et gjennomsnitt på 9 prosent.

Den synkende oppslutningen om regjeringspartiene gir grunn til bekymring også for SV, påpeker avtroppende partileder Audun Lysbakken.

– Vi er selvfølgelig ikke glade for dårlige tall for Arbeiderpartiet, det drar ned vår side i politikken, sier Lysbakken. Samtidig mener han at dette er noe regjeringspartiene må ta ansvar for og finne ut av selv.

Men om velgerne svikter Ap og Sp i høstens valg, kan det bety at også SV kan miste makt hvis lokale flertall glipper.

– Det er en reell fare, selvfølgelig. Derfor trenger vi at flere partier på rødgrønn side gjør det bra. Det er ikke noen god nyhet for oss at de sliter, sier Lysbakken.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 30 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse