Det vil være lønnsomt å bygge ut ny gassrørledning fra Barentshavet. Det viser en analyse fra Gassco, det statlige selskapet som drifter Norges gassrørledninger.
– En lønnsom økning av gasstransportkapasitet fra Barentshavet vil kunne være en nøkkelfaktor for den videre utviklingen av Barentshavet som petroleumsprovins, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
I vurderingen fra Gassco kommer det fram at økt gasseksport fra Barentshavet sør er lønnsomt for samfunnet. Analysen ble levert til Olje- og energidepartementet mandag, melder Dagens Næringsliv. Det var EnergiWatch som omtalte dette først.
– Samfunnsansvar
– Jeg har en klar forventning om at de mest sentrale selskapene i Barentshavet er sitt samfunnsansvar bevisst. Det betyr at de både snur alle steiner for å finne mer gass i Barentshavet, og at arbeidet med å realisere en økt gasseksportkapasitet fra havområdet fortsetter, sier Aasland i en pressemelding.
– Dagens eksportkapasitet i Barentshavet er begrenset til Hammerfest LNG. Uten økt eksportkapasitet vil øvrige gassressurser være innelåst i lang tid, sier Aasland.
– Vil bruke tid
På Melkøya blir gassen prosessert og konvertert til nedkjølt flytende naturgass (LNG). Gassen blir deretter eksportert i spesialbygde LNG-skip.
Equinors talsperson Gisle Ledel Johannessen skriver i en epost til DN at de har mottatt rapporten og vil bruke tid på å sette seg inn i den.
Kritiske
Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond er ikke positiv til den nye gassrørledningen.
– Det er ren og skjær galskap å foreslå at Norge skal kaste bort 50 milliarder på å bygge ut det som vil bli et havarert infrastrukturprosjekt i de mest sårbare nordområdene, når disse pengene heller kunne ha gått til utvikling av ny grønn industri som også vil være levedyktig i en verden som når klimamålene, sier Andaur.
Partileder Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne er også kritisk til gassrørledningen.
– Det er helt utrolig at olje- og energiministeren mener det er å ta samfunnsansvar å lete etter mer olje og gass i Barentshavet som skal produseres lenge etter at verden må ha sluttet med fossil energi dersom barna våre skal ha en levelig klode å vokse opp på, sier Hermstad.
(©NTB)