Annonse
NTB
Artikkel
NTB
27 april 2023 17:02
Del på Facebook
På sikt blir gummigranulat på kunstgressbaner historie.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
På sikt blir gummigranulat på kunstgressbaner historie.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne jubler over at en EU-komité har stemt fram et forbud mot gummigranulat. De vil ha norsk fortgang i saken.

Det var den såkalte Reach-komiteen under EU-kommisjonen i Brussel som torsdag stemte fram forbudet. Komiteen er sammensatt av representanter fra EUs medlemsland.

Annonse
Annonse

Det er ventet at lovforslaget vil tre i kraft i løpet av 2023. Saken er imidlertid ikke hundre prosent avgjort ennå. EUs medlemsland i ministerrådet og EU-parlamentet har tre måneder på seg til å komme med innvendinger dersom de vil endre beslutningen.

– Jeg er glad for at EU tar ansvar i denne saken og kommer med et viktig grep for å minske forurensing. Dessverre kommer det til å ta lang tid før dette trer i kraft i EU, og det er ingen grunn til at Norge skal vente på det, skriver stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til NTB.

– Truer dyreliv

Han ber klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) gå foran og sørge for et forbud i Norge så fort som mulig.

– Gummigranulat er forurensende og truer dyreliv over hele landet, så her er det på høy tid å komme med alternativer, sier Haltbrekken.

Partileder Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne er også glad for EUs forbud. Han vil sette i gang omstillingen med en gang.

– Jeg ble veldig glad når jeg hørte denne nyheten i dag. Det er strålende at EU sier tydelig nei til gummigranulat fra kunstgress, som er en stor kilde til at mikroplast havner i dyr og i naturen, skriver Hermstad i en epost til NTB.

Eide svarer at han tror det er lurt å følge de andre europeiske landene.

Annonse
Annonse

– Vi har allerede en regel i Norge om at vi skal erstatte gummigranulat så fort tilfredsstillende alternativer er klare. Det prinsippet er egentlig der fra før, sier Eide til NTB.

– Jeg tror det er fornuftig å gjøre det sammen med Europa. Det vil bety en mye større kraft i å finne alternativer. De kan komme før man tror. Det har hendt før, sier han.

Forbudet blir altså en realitet om EUs medlemsland i ministerrådet og EU-parlamentet ikke motsetter seg vedtaket.

Utfordrer regjeringen

Hermstad ber i likhet med Haltbrekken regjeringen om å ta grep raskt.

– Nå må regjeringen komme på banen med penger og sørge for at omstillingen på norske fotballbaner virkelig kan begynne. I Oslo har byrådet og MDG allerede gitt store midler på egen hånd for å komme i gang, uten å få noe som helst støtte fra regjeringen som henger langt etter, skriver Hermstad.

I forslaget som er stemt fram i EU, legges det opp til at forbudet innføres med en overgangsfase på åtte år.

– Nå som EU sier tydelig ifra om at gummigranulat skal vekk, er det ingen grunn til å utsette overgangen. Vi må sørge for at alle som elsker å spille fotball, kan gjøre dette uten å bidra til plastforurensning, mener Hermstad.

Norges Fotballforbund har på sin side argumentert for at det er nødvendig med en lengre overgangsfase, helst på ti til tolv år, for å gjennomføre det som er en storstilt omlegging for aktører over hele landet.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 15 minutter siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrEndelig har du også innsett at KS2-analysen belaster kostnadsøkninger utelukkende med bompengefinansiering. De fleste vil forstå at dette er et ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Slutt med svada Sve!
@Terje Sundsbødersom du har rett blir bompengelån med tillegg av renter i nedbetalingsperioden svimlande 15 til 18 mrd. Og stakkars Møre ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrSom Almås påpeker er ikke bompengefinansieringen 5, men nesten det doble (9,6).Det står at bompengesatsene skal ta høyde for endring ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøDer står ikkje detMen som gravende bør du spørre TØI 
Arne Almaas 3 timer siden Slutt med svada Sve!
@Terje Sundsbø25,6-16 = 9,6 milliarder. Ikke 5 God Jul !!!
Terje Sundsbø 4 timer siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrAv en kostnad på 25,6 mrd. finansierer staten 16 mrd. "Vi vurderer at denresterende finansieringen på 5 milliarder kroner i ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse