Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
24 oktober 2023 07:30
Del på Facebook
Mye er usikkert rundt framtiden for kunstgressbanene, men Lise Klaveness og NFF har laget en foreløpig plan. Foto: Terje Pedersen / NTB
Mye er usikkert rundt framtiden for kunstgressbanene, men Lise Klaveness og NFF har laget en foreløpig plan. Foto: Terje Pedersen / NTB

Norges Fotballforbund vil ha myndighetene på banen med en nasjonal strategi for omstillingen bort fra gummigranulat. I mellomtiden har forbundet lagt en plan.

Den kommer fram i et høringsinnspill NFF har levert til et forslag fra stortingsrepresentantene Lan Marie Berg og Une Bastholm (MDG). De ber regjeringen om å legge fram «en nasjonal strategi for omstilling vekk fra bruk av gummigranulat i Norge».

Annonse
Annonse

EU har lagt ned forbud mot gummigranulat og annen type mikroplast med virkning fra 15. oktober 2031. Fotballforbundet er allerede innvilget 5,5 millioner kroner i neste års statsbudsjett til å starte arbeidet med en kartlegging.

– Vi ser et skrikende behov for en samlende, nasjonal kampplan og å bruke de neste seks månedene på å velge en vei som er løsningsorientert, sa fotballpresident Lise Klaveness til NTB i sommer.

Slik ser fotballforbundet for seg første fase i planen:

«NFF ønsker å kartlegge alle baner i Norge, samt utarbeide en konsekvensanalyse av hva omstillingen vil koste. Fotballen trenger mer kunnskap knyttet til baner med og uten undervarme, tykkelse på det støtdempende underlaget, kvaliteten på selve kunstgresset, lokale klimaforhold og ikke minst rundt hva som skal til av grunnarbeid med drenering. Videre drift, brukstimer, etc. Vi vet heller ikke nok i dag om langtidsbruken av de alternative kunstgressanleggene.»

Vil ta støyten for klubbene

Videre ønsker NFF å bevege seg til testing, rådgiving og oppfølging. Det er søkt om 5,5 millioner kroner i året over en seksårsperiode til forbundets arbeid. I planen kommer det blant annet fram at NFF ønsker å ta ansvar for testing av alternativt banefyll, slik at dette ikke blir overlatt til klubbene alene.

I fase to i prosjektet ønsker forbundet å intensivere arbeidet og blant annet involvere kommunene. Da må det settes av midler til rådgiving og oppfølging av testing av ulike innfyll, samt til å etablere og drive kunnskapsinnhenting og erfaringsdeling.

– Her er det naturlig med et faglig nettverk med de største kommunene, som er de største innkjøperne. Et nettverk med ti kommuner er allerede etablert, heter det i høringsinnspillet.

NFF påpeker at det vil ta tid å finne nye løsninger, og ikke minst å teste disse i praksis over en lengre periode for å få erfaringer om spillegenskaper, varighet, drift og langtidseffekter. Dette planlegger forbundet å gjøre for å avlaste klubbene:

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

«Etablere nettverk mellom fotballen og kommuner for å følge opp og kartlegge ulike typer baner. Her vil vi ta en koordineringsrolle med kunnskaps- og erfaringsdeling. For fotballen er dette en unik mulighet til å koble på de nordiske fotballforbundene og noen av UEFAs medlemsnasjoner, samtidig som vi er tett på de viktigste fagmiljøene i Norge. Samling og erfaringsdeling blir en avgjørende faktor for å gi gode råd til baneeiere og med det unngå feilinvesteringer i stor skala.»

Mange baner

Det er 2050 kunstgressbaner i Norge, og NFF anslår i foreløpige beregninger at omstillingen i Norge kan komme på 10 milliarder kroner.

«Denne utregningen inkluderer utskifting av kunstgress-systemer på 1900 baner, inkludert merkostnad for alternativt innfyll, drift og avhending. Anslagene er usikre. Som et eksempel har vi lagt inn 100 000 kroner per år i økte driftskostnader, men vi vet at enkelte klubber har fått en tilleggsregning på opptil en million kroner per år etter omlegging», skriver de i innspillet.

Andre nøkkelpunkter i forbundets plan og ønsker er som følger:

* Videreføring av støtte til bygging av baner med gummigranulat i tre-fire år, gitt bygging med fangstsystemer.

* Endringer i spillemiddelordningen for å begrense klubbenes økonomiske risiko.

* Forsknings- og utviklingsprogram der det jobbes med alternativt innfyll, samt forskning på helsekonsekvenser.

* Etablering av bedre systemer for avhending av brukte kunstgressbaner.

Høringsforslaget fra Berg og Bastholm er oversendt Stortingets energi- og miljøkomité og skal etter planen behandles i Stortinget i november.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Fakta om kunstgresskrisen i norsk fotball

I løpet av få år skal tusentalls norske fotballbaner med kunstgress bytte ut gummigranulat med miljøvennlig fyll. Dette er saken:

• EU-kommisjonen vedtok i september i år et forbud mot mikroplast med en overgangsperiode på åtte år. Det innebærer at det blir forbudt å omsette gummigranulat fra 15. oktober 2031.

• I Norge er det 2050 kunstgressbaner. Det er estimert at gummigranulat-forurensingen fra disse banene medfører utslipp på flere tusen tonn mikroplast hvert år.

• Det anslås at om lag 365.000 spillere er avhengige av å kunne spille på norske kunstgressbaner. Kunstgress brukes også i konkurranse på alle nivåer i norsk fotball.

• Fangstordninger er etablert rundt en rekke baner for å kunne samle opp gummigranulat på avveie. Det er ikke innført noe forbud mot gjenbruk av gummigranulat som allerede er innkjøpt og lagt i banene.

• Foreløpig er det ingen som vet hva som skal erstatte gummikulene i framtidens kunstgressbaner. Flere alternativer, som sand, bark, kork og kokos, er testet med vekslende hell.

• Kunstgressdekket som nå er vanlig, anslås å ha en levetid på 10–15 år. Bare 20 prosent av banene i Norge som er bygget mellom 2008 og 2012, er rehabilitert. De har dermed behov for påfyll av gummigranulat.

• Regjeringen har bevilget 5,5 millioner kroner til Norges Fotballforbund for å kartlegge landets kunstgressbaner og starte jobben med omstillingen. Det innebærer blant annet å utarbeide en konsekvensanalyse av hva omstillingen vil koste. Fra NFF-hold er det anslått en total prislapp på 10 milliarder kroner.

• I november skal Stortinget behandle et forslag fra Miljøpartiet De Grønne som krever at regjeringen legger fram en nasjonal strategi for omstillingen vekk fra gummigranulat. Forslaget støttes av blant andre NFF, Norges idrettsforbund og Naturvernforbundet.

* Kilder: NTB, NFF, MDG

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse