Equinor og tyske SEFE har inngått en avtale verdt 585 milliarder kroner om årlig levering av 10 milliarder kubikkmeter gass i ti år framover i tid.
Avtalen, som innebærer leveranse av naturgass i ti år framover og en opsjon på ytterligere fem, er en av de største Equinor noensinne har inngått, opplyser selskapet i en pressemelding.
– Markedsutviklingen fremover vil avgjøre prisen, men basert på dagens kurser og priser, kan avtalen være verdt 585 milliarder kroner, skriver selskapet om avtalen
Avtalen ble offentliggjort i Berlin tirsdag formiddag. Det er det tyske statseide selskapet SEFE (Securing Energy for Europe) som er Equinors kunde
111 TWh i året
Gassen Equinor skal levere utgjør årlig 111 terawattimer energi i de første ti årene, tilsvarende mer enn to tredeler av den årlige samlede norske strømproduksjonen i dag.
For de fem årene som opsjonsavtalen skal gjelde, forplikter Equinor seg til å levere 29 milliarder kubikkmeter gass, tilsvarende 319 TWh, totalt.
Selskapene har også inngått en ikke-bindende intensjonsavtale med sikte på at SEFE skal kjøpe lavkarbonhydrogen i stor skala fra Equinor fra 2029.
Åpner muligheter
– Dette er et svar på Europas behov for langsiktig og pålitelig energiforsyning, samtidig som det åpner en mulighet for avkarbonisering av industri i stor skala, sier konsernsjef Anders Opedal i Equinor.
I fjor leverte Equinor omtrent 37 prosent av Tysklands samlede gassetterspørsel. Og om lag 29 prosent av Equinors gasseksport ble levert til Tyskland.
Viktig bidrag
Forbundsleder i fagforbundet IE & FLT, Frode Alfheim, mener tirsdagens avtale er godt nytt. Hans fagforbund organiserer de ansatte i Equinor.
– Gassavtalen mellom Equinor og SEFE er svært godt nytt både for Norge og Europa. Avtalen er et krystallklart signal om den langsiktige verdien og viktigheten av å fortsette å utvikle norsk sokkel, sier Alfheim til NTB.
Han mener gassavtalen ikke bare er viktig for norsk sokkel, men også et sikkerhetspolitisk bidrag.
– Vi skal være stolte over at norsk olje- og gassproduksjon er et enormt bidrag til energisikkerheten i Europa i en tid preget av krig og konflikt, ikke bare i Europa, men også rundt oss.