Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 februar 2024 10:12
Del på Facebook
Spesialenheten for politisaker etterforsker saker der polititjenestefolk er anmeldt for å ha begått straffbare handlinger i tjenesten. Her fra en sak i Oslo i 2022. Foto: Torstein Bøe / NTB
Spesialenheten for politisaker etterforsker saker der polititjenestefolk er anmeldt for å ha begått straffbare handlinger i tjenesten. Her fra en sak i Oslo i 2022. Foto: Torstein Bøe / NTB

Spesialenheten for politisaker mottok over 1000 anmeldelser i 2023. Nærmere to av tre ble henlagt uten etterforskning, og enda færre fikk konsekvenser for politiet.

Ifølge tall fra Spesialenhetens egen årsrapport fikk de inn noe flere anmeldelser i 2023 enn året før, som var uvanlig lavt med kun 877 saker.

Annonse
Annonse

Av disse endte hele 97 prosent uten en straffereaksjon. 65 prosent av anmeldelsene endte uten etterforskning, fordi Spesialenheten ikke fant rimelig grunn til å gjøre noe med dem. Av de 399 sakene som ble etterforsket, endte kun 42 med påtaleavgjørelser.

Spesialenheten er et selvstendig organ som skal etterforske saker der ansatte i politiet og påtalemyndigheten er anmeldt for å ha begått straffbare handlinger i tjenesten.

Andelen anmeldelser til Spesialenheten som ender uten etterforskning har stabilt krøpet oppover de siste årene. I 2018 ble kun 48 prosent av anmeldelsene lagt bort uten etterforskning. Andelen anmeldelser som ender med positive påtaleavgjørelser, altså at det blir ilagt reaksjoner, har ligget relativt stabilt de siste fem årene på mellom 3 og 5 prosent.

Kun Kongsberg-saken endte med tiltale

55 saker endte med administrative vurderinger, altså at saken blir tilsendt den aktuelle politimesteren eller sjefen for særorgan. Samtidig har saksbehandlingstiden falt kraftig de siste årene – fra 190 dager i 2018 til 137 dager i 2023.

Kun én sak hos Spesialenheten endte i tiltale mot tjenestepersonen i 2023 – den mye omtalte voldssaken mot en politibetjent i Kongsberg. Han ble frifunnet i tingretten, og ankesaken skal opp i lagmannsretten i april.

I mange andre tilfeller ble personen ilagt forelegg. Blant annet ble ni politifolk bøtelagt for ulovlige søk i dataregistre. I tillegg er det én tilståelsessak, en tjenesteperson som ble dømt for promillekjøring, samt fire påtaleunnlatelser. I to tilfeller ble et politidistrikt ilagt foretaksstraff.

Annonse
Annonse

Vil ha nyansering i skuddsaker

Torsdag skrev Bergens Tidende at Politidirektoratet hadde innført felles, nasjonale retningslinjer for hvordan man skal håndtere politifolk som er til stede under skytehendelser. Retningslinjene gjør det klart at disse skal holdes atskilt fram til Spesialenheten avhører dem.

I årsrapporten kommenterer Spesialenhetens sjef Terje Nybøe dette direkte. Han sier det finnes nyanser, og at «vesentlige perspektiver er gått tapt» i dekningen av saken.

– At det i enkelte tilfeller har vært gjennomført en form for atskillelse som ikke fullt ut innebærer korrekt atskillelse er riktig, vedgår han.

Mener saker er feilaktig skildret

Han sier imidlertid at Spesialenheten i noen tilfeller samtykker til såkalt «defuse», som er en slags utlufting av følelser etter hendelsen. Dette gjør de «under forutsetning av at selve saksforholdet ikke berøres».

Han viser så til tre konkrete tilfeller som han mener er blitt feilaktig skildret som manglende atskillelse.

– Det er også slik at kravet til atskillelse i enkelte tilfeller ikke er mulig, skriver Nybøe og viser til at politifolk av praktiske hensyn noen ganger må snakke sammen om for eksempel sporsikring.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse