Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
09 mars 2024 15:12
Del på Facebook
– Jeg mener at vårt alternativ bør være en Frp/Høyre-regjering, der det er valgresultatet og betydelige politiske gjennomslag på våre kjernesaker som vil være avgjørende for Fremskrittspartiets eventuelle deltakelse i en regjering etter valget, sa Frp-leder Sylvi Listhaug til Frps landsstyre lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
– Jeg mener at vårt alternativ bør være en Frp/Høyre-regjering, der det er valgresultatet og betydelige politiske gjennomslag på våre kjernesaker som vil være avgjørende for Fremskrittspartiets eventuelle deltakelse i en regjering etter valget, sa Frp-leder Sylvi Listhaug til Frps landsstyre lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Frp-leder Sylvi Listhaug ønsker seg ny Frp-Høyre-regjering i 2025 og mener det største partiet må få statsministeren.

– Jeg mener at vårt alternativ bør være en Frp/Høyre-regjering der det er valgresultatet og betydelige politiske gjennomslag på våre kjernesaker som vil være avgjørende for Fremskrittspartiets eventuelle deltakelse i en regjering etter valget, sa Listhaug til Frps landsstyre lørdag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Regjeringsstrategi er tema på landsstyrets møte på Gardermoen i helgen.

Frp-lederen mener det er viktig for partiet å avklare prinsippet om at det er det største partiet som skal ha statsministeren. Det betyr også en åpning for henne selv som regjeringssjef.

– Du kan ikke ta på deg ledervervet i et parti uten å kunne ta på deg oppgavene som måtte komme, sier Listhaug til NTB.

– Velgerne bestemmer

Men Frp-lederen fastslår at det per nå er Høyre som er største parti. Partiet skal ikke ta stilling til om de skal stille med egen statsministerkandidat, påpeker hun.

Frps landsstyre møtes bare dager etter at Solberg fikk sterk kritikk av et samlet Stortinget for habilitetsbrudd.

Både KrF-leder Olaug Bollestad og Venstre-leder Guri Melby har gjort det klart at de kan støtte Solberg som statsminister. Listhaug svarer verken ja eller nei på spørsmål hun kan ha tillit til Solberg som statsminister.

– Vårt prinsipp er at det største partiet mener vi det er naturlig at skal ha statsministeren. Høyre velger selv hvem som skal være leder i deres parti, men til syvende og sist er det velgerne som bestemmer, sier Frp-lederen.

Nei til KrF og Venstre

Listhaug slår fast at erfaringen med å sitte i regjering med Høyre er god. Men de to andre partiene i samarbeidet har hun mindre til overs for.

– Erfaringen vår med å styre med Venstre og KrF er ikke god. Det ble for lite gjennomslag og en politikk som ikke endret Norge nok i vår retning, sier hun.

Gjennomslag er avgjørende, understreker Listhaug.

– Vi er bare interessert i å regjere dersom det betyr at vi får endre Norge til det bedre gjennom tydelige Frp-gjennomslag.

Annonse
Annonse

Fornøyd Solberg

Høyre-leder Erna Solberg synes det bra at Frp vil samarbeide med hennes parti.

– Jeg er veldig glad for at både Frp, Venstre og KrF så tydelig slår fast at de ønsker å bytte ut Støre-regjeringen, og at de alle gjerne vil samarbeide med Høyre. Jeg tror aldri hele borgerlig side har vært så samlet, så lenge før et stortingsvalg, som nå. Det lover veldig godt, sier Solberg i en kommentar til NTB.

Solberg mener landet trenger en regjering som kan skape trygghet og forutsigbarhet, og at mange er bekymret for nedbyggingen i helsetjenesten og et svekket politi i møte med tøffere kriminalitet.

– Alt dette har vi de beste forutsetningene for å finne gode svar på, på borgerlig side. Det er mye mer som forener oss, enn som splitter oss, sier Høyre-lederen.

KrF: – Vi finner ut av det

Erna Solberg ledet fra 2013 en regjering som besto av Høyre og Frp, men med en samarbeidsavtale med Venstre og KrF. I 2018 og 2019 ble de to mindre partiene en del av regjeringen, men samarbeidet knaket i sammenføyningene. I januar 2020 gikk Frp ut, og dermed satt Solberg igjen med en mindretallsregjering fram til valget høsten 2021.

Det lunkne forholdet mellom Frp, KrF og Venstre er gjensidig.

– KrF trivdes godt i regjering med Høyre og Venstre, og det vil være vår foretrukne regjering i fremtiden også, sier KrF-leder Bollestad i en kommentar til NTB.

Men hun gjør det samtidig klart at det er viktig med et regjeringsskifte.

– Ikke-sosialistisk side har funnet ut av det sammen før, og det er jeg trygg på at vi vil gjøre igjen, sier hun.

Venstres nestleder Sveinung Rotevatn sier de ikke vil være med på noen «borgerlig stollek».

– Vi vil jobbe for en regjering som tar Norge framover. Det tror jeg velgerne ønsker også, sier han i en kommentar til NTB

– At Frp mener den forrige borgerlige regjeringen ble så grønn og liberal at de forlot den og ikke vil gjenta et slikt samarbeid, får vi bare ta til etterretning, tilføyer han.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse