Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
16 mars 2018 09:01
Del på Facebook
 UKLART ANTALL: Rotteplagen vedvarer, med rapporter om mange rotter i byene vinteren 2018. Men ifølge Folkehelseinstituttet finnes det ingen pålitelige tall for rottebestanden i Norge i dag. FOTO: Erik Thomsen / Biofoto
 UKLART ANTALL: Rotteplagen vedvarer, med rapporter om mange rotter i byene vinteren 2018. Men ifølge Folkehelseinstituttet finnes det ingen pålitelige tall for rottebestanden i Norge i dag. FOTO: Erik Thomsen / Biofoto
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tassende rotter overalt. En halvmeter lange, halen inkludert. Smattende i spiskammerset, krafsende i husveggen. De sultne beistene, fulle av parasitter og sykdomssmitte, stortrives i nærheten av mennesker. Men i etterkrigstida tok vi opp kampen for alvor. Da skulle vi ta rotta på gnagerne.

Etter andre verdenskrig var rotteplagen i Norge så stor at ble det gjennomført landsomfattende aksjoner mot gnagerbestanden. Man regnet nemlig med at rotter da gjorde skade for rundt 40 millioner kroner, tilsvarende nesten 800 millioner kroner i dag.

– Rottene var et vanlig syn i bybildet. Og de forsynte seg av og ødela mye – både av menneskers matvarer og dyrenes fôr. Rottene tygget dessuten i stykker husvegger og isolasjon, elektriske ledninger og andre bygningsmaterialer, forteller historiker ved NTNU, Terje Finstad, og tilføyer:

– I tillegg bar rottene med seg sykdommer og parasitter, som kunne smitte både folk og fe.

I dag vet ingen hvor mange rotter som faktisk finnes her i landet. Et løst anslag sier at det skal være én rotte per innbygger i byer. Men ifølge Folkehelseinstituttet er dette bare gjetting, og man har ingen pålitelige tall for rottebestanden i norske byer.

Organisert motstandskamp
Sammenhengen mellom «utøy» som rotter, og helseplager, har man lenge vært klar over. Eilert Sundt tok til orde for å få bukt med rotter og andre skadedyr allerede i andre halvdel av 1800-tallet.

– Men det var først på begynnelsen av 1900-tallet at dette synet ble allment akseptert. De store organiserte rottekrigene startet derfor først i 1920-årene. Og da ble gnagerbekjempelsen organisert som en slags dugnad, opplyser Terje Finstad.

På 1920-tallet var det flere rotter i for eksempel Oslo enn noen gang, og Oslo Gårdeierforening og Norsk Forening til Utryddelse av Rotter dannet derfor en komité i 1929, under logoen «Rotte-krigen», for å bekjempe rotteplagen. Strategien for å bli kvitt gnagerne var å rydde og rengjøre byene. Gater og smug, bakgårder og kjellere skulle renskes og tømmes for søppel og matrester, slik at rottene ble helt utsultet. Gnagerne ble deretter servert giftig åte – og døde.

– På denne tida ble det også iverksatt tiltak for å få bukt med andre typer utøy, som lus og veggelus. I Trondheim opprettet man for eksempel en kommunal institusjon som drev med utgassing av veggelus, den såkalte «Utgassingsanstalten», og byens barn ble sendt på skolebad for å bli kvitt lus. Alle disse tiltakene gjorde at problemene med utøy sank betraktelig, sier Finstad, og tilføyer:

– Men så kom krigen.

Grisehold og rottelov
Under andre verdenskrig ble det vanskelig å opprettholde renholdssystemer og søppelhåndtering. Drivstoffmangel førte for eksempel til at søppel ble liggende, og det var vanskelig å få tak i rottegift.

– Dessuten begynte folk å holde dyr – griser, blant annet – i byene igjen, selv om dette hadde vært forbudt en stund. Og med dyreholdet fikk rottene igjen god tilgang på mat, påpeker Terje Finstad.

Rottebestanden økte gjennom hele krigen, og i 1944 vedtok derfor Quisling-regjeringen «Lov om rottebekjempelse». Dette er en av få lover vedtatt i krigsårene, som ble stående etter frigjøringen, og denne loven påla kommunene å foreta minst én rotteutryddelse i året.

Strandløk og tyskervennlige damer
Rett etter andre verdenskrig, i 1946, ble rotteloven videreført under Haakon VIIs segl. Loven forpliktet alle eiere av fast eiendom til å «gjennomføre tiltak for å innskrenke rottenes livsvilkår mest mulig». Gjennom avisannonser informerte Helserådet om når rotteaksjonene skulle starte og om hvilke firmaer eller privatpersoner som hadde autorisasjon til å legge ut rottegift. Giften kunne nemlig bare håndteres av huseiere, vaktmestere eller spesielle rotteutryddere med Helserådets godkjenning.

Under en storaksjon i Oslo, i 1946, ble det lagt ut titalls tonn åter med rottegift, pent pakket i små poser à la porsjonssnus. Ifølge Oslo Byarkiv besto åtene av en type giftig strandløk blandet med mel, fett, sukker, røkt sild og skummet melk. Og det var gjerne innsatte i Botsfengslet, eller tyskvennlige kvinner på Hovedøya fangeleir, som fikk jobben med å blande og pakke giften.

Systematisk kontroll
De systematiske rotteutryddingsaksjonene som ble iverksatt i etterkrigstiden, ble jevnlig gjentatt, og så sent som på 1960-tallet organiserte Helserådet for eksempel to årlige rotteaksjoner i Bergen.

I Norge i dag er rottebestanden ikke tallfestet, men den utgjør ikke like stor helsefare som tidligere. På verdensbasis regnes i imidlertid rotter fremdeles som betydelige smittebærere av en lang rekke smittsomme virus, bakterier og parasittsykdommer.

Rottefakta

  • I Norge finnes både brunrotte og svartrotte i rotteslekten.
  • Den tradisjonelle oppfatningen er at svartrotter (Rattus rattus) brakte svartedauden til Norge på 1300-tallet.
  • Brunrotta (Rattus norvegicus) stammer opprinnelig fra Asia, men har spredt seg til hele verden. Den kom trolig til Europa i middelalderen og til Norge rundt 1750. Den er i dag den vanligste rotta i landet.
  • Brunrotta fikk angivelig navnet «norvegicus» fordi individet som ble brukt ved beskrivelsen av arten, kom fra et norsk skip i London.
  • Brunrotta er gråbrun, med lysere underside. Den kan bli opptil 29 centimeter lang, og halen, på rundt 23 centimeter, kommer i tillegg.
  • Vanlig levetid for en rotte er 1–3 år, og et rottepar kan i teorien gi opphav til 800–1000 nye individer på under ett år.
  • Rotter trives godt der hvor mennesker holder til, særlig i fuktig miljø, som for eksempel i kjeller og avløp.
  • Brunrotta graver og gnager ut store og lange gangsystemer. I disse bygger den større kamre der den bor og har matforråd.
  • Rotta er nærmest altetende, og den regnes som et av de viktigste skadedyrene på verdensbasis.
  • En rotte kan ta seg gjennom et hull på 20 millimeter, tilsvarende diameteren på et kronestykke.
  • Rotter kan klatre flere etasjer på innsiden av loddrette avløpsrør. De kan dessuten hoppe én meter.

Kilder: SNL og Anticimex

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse