Annonse
Annonse
Når neste generasjon mobilnett skal bygges ut i Norge, kan det bli uten utstyr fra Huawei. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Mark Schiefelbein
Når neste generasjon mobilnett skal bygges ut i Norge, kan det bli uten utstyr fra Huawei. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Mark Schiefelbein

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) bekrefter at Norge vurderer tiltak som kan holde Huawei utenfor utbyggingen av neste generasjons mobilnett i Norge.

– Norge deler USA og Storbritannias bekymring og er bekymret for at private og statlige aktører i Norge er utsatt for spionasje, sier Wara til nyhetsbyrået Reuters.

Han sier Norge vurderer å slutte seg til andre vestlige land og nekte kinesiske Huawei å bygge infrastruktur for 5G-nettet, den neste generasjonen mobilnett. Både Telenor og Telia bruker utstyr fra Huawei i 4G-nettet og tester også 5G utstyr fra den kinesiske IT-giganten.

Allerede før jul skrev E24 at Samferdselsdepartementet vurderer å innføre tiltak som «bidrar til å redusere sårbarheten i norske ekomnett».

– Vi ser at ekomnettene er avhengig av et fåtall leverandører, og at en høy andel av særlig basestasjonsutstyret leveres av utstyrsleverandører fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, og dermed potensielt kan rammes av en og samme sårbarhet, opplyste settestatsråd Harald T. Nesvik (Frp) den gangen.

Det er tre leverandører av slike ekomnett: Svenske Ericsson, finske Nokia og Huawei. Sistnevnte er den eneste som opererer utenfor Norges sikkerhetspolitiske sfære.

I en uttalelse sier Huawei at de er åpne og transparente og at de tilbyr kundene og myndighetene å teste utstyret de blir tilbudt.

– Vi har gjennom mange år levert telekomutstyr til de største teleoperatørene i verden og har bevist vår kvalitet og sikkerhet i disse leveransene. Våre kunder i Norge har strenge sikkerhetskrav, og de håndterer risiko i sine operasjoner på en god måte, sier sikkerhetsdirektør Tore Orderløkken i Huawei Norge.

– Vi vil fortsette å være åpne og transparente, og vi tilbyr våre kunder og myndigheter å teste og verifisere vårt utstyr. Gjennom dette er vi trygge på at vi kan levere sikre og trygge løsninger til det norske 5G-nettet, sier Orderløkken videre.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte