Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
29 januar 2019 21:37
Del på Facebook
Forslaget om at Norge bør bli republikk og at kongen skal erstattes av en valgt president falt tirsdag med 36 mot 130 stemmer. Her er Kong Harald fotografert under den høytidelige åpningen av Stortinget 2018. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Forslaget om at Norge bør bli republikk og at kongen skal erstattes av en valgt president falt tirsdag med 36 mot 130 stemmer. Her er Kong Harald fotografert under den høytidelige åpningen av Stortinget 2018. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingsflertallet ser fortsatt ingen grunn til å endre Norges styreform fra monarki til republikk, men 36 representanter stemte i år for å avvikle monarkiet.

Det er åtte flere enn da saken sist var oppe til votering i 2016. Det kom fram da grunnlovsforslaget om å endre styreform ble debattert og behandlet i Stortinget tirsdag.

Forslaget om at Norge bør bli republikk, fikk i år støtte fra alle i SV og 14 representanter fra Arbeiderpartiet. Rødt og MDG, som har én representant hver på Stortinget, stemte også for. Det samme gjorde seks av åtte fra Venstre, to fra Høyre og én fra Frp, viser voteringsoversikten , Det falt dermed med 36 mot 130 stemmer.

Forslaget ble fremmet av Kirsti Bergstø (SV), Snorre Valen (SV), Iselin Nybø (V), Sveinung Rotevatn (V), Jette F. Christensen (Ap), Truls Wickholm (Ap) og Heidi Nordby Lunde (H).

Forslagsstillerne ønsket å endre Grunnloven, slik at også Norge får et statsoverhode som er valgt – en president – som erstatter for dagens kongehus.

Gjenspeiler folkemeningen
Da saken sist var oppe i 2016 ble forslaget avvist med 28 mot 135 stemmer. Tre år tidligere ble forslaget avvist med 83 mot 11 stemmer.

En grunnlovsendring krever to tredels flertall i Stortinget og må fremmes i en stortingsperiode, og behandles i den neste.

SV har ved flere tilfeller fremmet forslag om å gå bort fra monarki som styreform, første gang i 1972.

Saksordfører Bente Stein Mathisen (H) startet også debatten med å minne om at forslaget er blitt avvist gjentatte ganger.

– Hver gang Stortinget har behandlet forslaget, har et stort flertall stemt imot. Det er ikke så rart, for stortingsrepresentantene avspeiler folkemeningen i dette spørsmålet. Det er ikke akkurat et rop i befolkningen om at man bør endre statsform i Norge, sa hun.

Tusen år
Mathisen minte også om at monarkiet som statsform har mer enn en tusenårig lang tradisjon i Norge og viste til meningsmålinger som viser at monarkiet har bred oppslutning i befolkningen.

– I en undersøkelse som TNS Gallup har gjennomført i 2016, kom det fram at 67,1 pst. ville valgt monarki, mens 32,9 pst. ville valgt republikk. Det er altså ingen signaler som skulle tilsi at det vil bli en endring i det standpunktet som Stortinget tidligere har tatt i dette spørsmålet, sa hun.

Samtidig erkjente Mathisen at det er mange prinsipielle innvendinger mot monarki som statsform.

– Men målestokken er om folk synes at den statsformen vi har, fungerer. Det synes folket. Kongen og monarkiet har som statsform gitt det norske folk et stabilt og forutsigbart styringssystem, som folk er fornøyd med.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse