fbpx
Annonse
Annonse
Terje Holm
Artikkel
24 januar 2020 18:36
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

01 Moringen og Smola ved Havyard 1801 2020 TOAFjord 1 setter inn fem nye ferjer på Nordmøre. Her er «Smøla» og «Møringen» ved Havyard verft i januar 2020. (Foto: Tor Arne Aasen, Samferdselsfoto)

Som skrevet om tidligere, bygger Fjord1 hele fem nye ferjer til Nordmøre. De blir satt inn etter hvert som de blir ferdig i løpet første halvår 2020. Nye «Tustna» (80 biler) er på vei fra Cemre Shipard i Tyrkia. Søsterskipet «Grip», som også er bygd ved samme verftet, startet på hjemreisen fredag 24. januar. Ferjene vil sannsynligvis ankomme til Kristiansund i løpet av februar, litt avhengig av værforholdene under den lange overfarten. Etter en periode med opplæring og utprøving blir de satt inn på Seivika-Tømmervåg. Begge ferjene har en flott utsiktsalong med selvbetjent kiosk på den ene siden av bildekket.

Ved Havyard Verft i Leivik i Sogn bygges de tre andre ferjene, som er søsterskip. «Smøla» og «Møringen» settes inn på Edøya-Sandvika, mens «Stangvikfjord» skal til Kvanne-Røkkum. Alle har en kapasitet på 50 biler med utsiktsalong over bildekket og selvbetjent kiosk. De to ferjene i Smølaruten har en mer lukket baugport enn "Stangvikfjord", som skal trafikkere i smulere farvann.

Dette blir et etterlengtet løft for ferjetrafikken på Nordmørsfjordene, som de siste 40 årene kun har fått to nybygg, «Solskjel» i 1981 og «Edøyfjord» i 2012. Alle de fem nye ferjene har hybride fremdriftssystemer. Det vil si at de har elektrisk drift med lavutslipp dieselmotorer som backup.

Underfinansiering

Bygging av de etterlengtede nye ferjene samt innføring av nullutslipp elektrisk fremdrift, representerer store og nødvendige investeringer, som også omfatter ombygging av ferjekaiene og fremlegging av tilstrekkelig strømkapasitet. Disse kostnadene blir nå dyttet over på de reisende med tidenes største økning i ferjeprisene. Gjennom alle år har staten sørget for at det skal være en minimumspris for ferjeoverfarten, basert på rutens lengde. Langs kysten av Norge er det en stor verdiskaping som bidrar med vesentlige midler til statsbudsjettet, både innenfor olje/gass og det nye vekstområdet, Havrommet. Den store økningen i ferjetakstene, må være tidenes største «bompengeavgift» i Norge! Nå må regjeringen ta ansvar for å overføre nødvendige midler til fylkeskommunene for å dekke underfinansieringen av fylkesveiferjene.

02 Stangvikfjord ved Hayvard 1801 2020 TOA 02«Stangvikfjord» ved Havyard verft i januar 2020. (Foto: Tor Arne Aasen, Samferdselsfoto)

03 Tustna ved Cemre Shipyard«Tustna» ved overleveringen fra Cemre Shipyard i slutten av desember 2019. Søsterskipet «Grip» har nettopp blitt overlevert nå i januar 2020. (Bilde fra Cemre Shipyard)

04 Salong Tustna Cemre ShipyardDet blir lyse og trivelige salonger med fin utsikt og selvbetjent kiosk på alle ferjene. Her fra salongen på "Tustna". (Bilde fra Cemre Shipyard)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 8 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har Sve glemt det? Dagens regjering Ap og Sp, samt Krf, V og ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte