fbpx
Annonse
Annonse
Illustrasjon: Skjermdump fra Google Streetview
Illustrasjon: Skjermdump fra Google Streetview

Kan det snu snart? Kan det venda? De e åpenbart kan henda – synger Bjørn Eidsvåg i sin nye sang. Administratoren for FB-siden «Møre uten Møreaksen» (MuM) er sikrere i sitt utsagn, for han sier «nå snur det», og dropper spørsmålstegn. Han knytter utsagnet til et kommunestyremøte i Molde 14. mai 2020. Overskriften for innlegget i FB-siden var slik: «NÅ SNUR DET – KOMMUNESTYRET VIL IKKE HA 4-FELTSVEG BOLSØNES – KVILTORP!»

Han har kanskje rett, for dette må da være et tilbakeskritt for Møreaksen? Det er mange trøblete biter i lenken som Møreaksen er del av mellom Ørskogfjellet og Hjelset. Oktober – 17 skrev jeg artikkelen «10 grunner til å droppe Møreaksen som stamveg E39» – omtalte sak i kommunestyret var en av dem.

MuM vokser jevnt og trutt, og har nå drøye 4500 medlemmer. Medlemskapene har nok ulike motiv, for motstanden er sammensatt. Det finnes neppe noen 10 på topp liste knyttet til FB-siden eller andre sted, om årsak og rangering av MA-motstanden. Det slår meg at det hadde vært interessant med en slik oversikt, selv om utvalget med få unntak ville vært ihuga motstandere av MA. En eventuell rangering ville imidlertid vist hvorfor.

Stadig økt politisk støtte for utredning av Romsdalsaksen (RA) er merkbar, men er neppe målbar nok til å fastslå om det er flertall for utredning per mai -20. Endringen fra svært få til omkring halvparten i løpet av drøye 3 år blant representantene i fylkestinget illustrerer også en vending.

Lokale politikere sin prioritering av vedlikehold og utbedringer av eksisterende veger framfor E39, samt at den viktige strekningen fra Ålesund til Oppland grense (E136) settes foran E39 i køen er verd å merke seg. Den omfattende gallupen Sentio utførte (1000 svar) for Romsdalsaksen om oversjøisk vs undersjøisk løsning ga klart svar. 90% av de spurte var villig til om nødvendig å vente på oversjøisk løsning. Det er forståelig når kun 1 av 6 ønsket undersjøisk.

Prioriteringene gir rikelig med tid til utredning av RA, og oppgraderingen av E136 vil jo være nyttig uavhengig av trasevalg for E39. Et konsulentselskap er i gang med en ny analyse som er finansiert av ihuga tilhengere av RA. Den vil bidra til mer kunnskap om Romsdalsaksen, og øke trykket for utredning.

Eventuell utredning blir statlig finansiert, og det samme vil jo bygging og drift av den trase som blir valgt. Lokale politikere som ikke ønsker å vite om det finnes et bedre og billigere alternativ for kryssing av Romsdalsfjorden stiller seg i et underlig lys.

Kan det venda? Det e åpenbart kan henda.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte