fbpx
Annonse
Annonse
Ingrid Uthaug, Bunadsgeriljaen
Ytring
Ingrid Uthaug, Bunadsgeriljaen
15 januar 2021 08:15
Ingrid Uthaug (innfelt), Bunadsgeriljaen. Foto: Ken Alvin Jensen / Steinar Melby
Ingrid Uthaug (innfelt), Bunadsgeriljaen. Foto: Ken Alvin Jensen / Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er under et år siden Stortinget vedtok at fødeavdelingen i Kristiansund skal være åpen til et eventuelt fellessykehus åpner. Dette tar ikke helsebyråkratene i Helse Møre og Romsdal så alvorlig. De har nå bestemt å stenge fødeavdelingen i Kristiansund – i første omgang ut året! 

Dette begrunner de med «faglig forsvarlighet». Sist de forsøkte med dette argumentet ble de avkledd. Ett år med litt flere keisersnitt enn tidligere år kan ikke kalles en trend. Men HMR hadde allerede funnet «løsningen» på «problemet» som da ikke eksisterte: Steng fødeavdelingen i Kristiansund. Argumentet ble avkledd, men «løsningen» ble beholdt. Nå hastet det å finne et nytt argument.

Rekrutteringsargumentet har vært ofte brukt. Tidligere helst om jordmødre. Sammenfallende med at argumentet om keisersnitt ble avkledd nærmet gynekologer i Kristiansund seg pensjonsalder. På Smøla har vi en egen måte å ikke si noe som kanskje helsebyråkrater misunner oss. «Æ sku te å sei at de versjka da lætt påfaillainjes at æn glømme tå at gynnekolåga ska pænsjoneras å må ærstattas rætt ettepå æn ha mesta arrgumeinte sett fær å stæng. Han skuill nå mæstå tru at dæm glømmt de me vilje» 

Vi leser nå også at gynekologer i Molde ikke ville jobbe fast i Kristiansund. Derfor måtte det stenges i Kristiansund og ikke i Molde. Ikke bare tar Direktør Bakke gynekologene mer på alvor enn Stortinget, men han dytter også gynekologene foran seg. Bildet han gir av gynekologene er unger man tar fra godteriet men gir det tilbake igjen når de begynner å bælje. Og når kvinner fra Nordmøre oppsøker gynekologer i Molder vil de da se for seg den bortskjemte skrikerungen eller en seriøs fagperson? Helse Møre og Romsdal mistet nok en del «kunder» der – for å bruke et språk de kanskje forstår.

Når det gjelder jordmødre ble siste utdanningsstipend tildelt ansatte i Kristiansund i 2012! Tre sykepleiere finansierte selv videreutdanning i 2016. Man skulle da tro at et helseforetak som lenge har snakket om rekrutteringsproblematikk ville ha sikret seg alle tre i hele, faste stillinger. Men den gang ei.

Helse Møre og Romsdal har utlyst stillinger. Innimellom. Og noen av utlysningene gjaldt også til Kristiansund. Hvor mange og når har de ikke villet dokumentere. Og det er ikke sikkert at TK, Rbnett, SMP og NAV er de beste stedene å annonsere etter gynekologer til Møre og Romsdal. Utlysning av stillinger er dog kun ett virkemiddel. Ønsker man å rekruttere til stillinger der konkurransen er stor finnes det flere insentivordninger som er vanlige å ta i bruk. Hvis man da virkelig ønsker å ansette noen. Når det kreves for å oppfylle et vedtak fra Stortinget burde det jo her ikke vært noen tvil. Men Helse Møre og Romsdal bryr seg ikke så mye om hva Stortinget sier. De kan jo tross alt vise til at de har gjort litt. Og feilet. Æ sku te å sei me inntennsjon. For å få det som de vil.

«Dæm gjær nå så gått dæm kainn…»

At de trenger et helt år for å åpne igjen sier vel sitt.

Av: Ingrid Uthaug, Bunadsgeriljaen

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

jon ingar eik 3 timer siden Kristiansund Sp og aksen
Dette spørsmålet burde bli stilt til samtlige SP partiene i Fylket, som styres av ett fåtall som truer fram Møreaksen, ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
@Lama VikFeiga du ut, Lama Vik? Udokumenterte påstandar er Møreaksen-tilhengjarane flinke med. Skyt og stikk av! Patetisk!
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
@Lama VikDet bør du begrunne godt og kvikt! Skitprat frå deg har eg fått nok av. 
Ketil Strand Andersen 3 dager siden Stig Anders Ohrvik og meg
Jeg oppfatter dette som et bra innlegg av Arne Grødahl. Vi skal ikke sitte å fordele skyld etter sykehuskatastrofen, men ...
Rolf Erik Pedersen 3 dager siden Møreaksen gjekk på eit sviande tap
Møreaksen kunne blitt tidenes verste samferdselsprosjekt. Vi må sette vår lit til at Sve klarer å gi resten av Stortinget en ...
Lama Vik 3 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
Spydigheit og hersketeknikk er berre barnemat samanlikna med ditt samankok av konspirasjonar, Lars.
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte