Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Stein Kristiansen, leder i Rødt Kristiansund
Ytring
10 februar 2021 19:57
Del på Facebook
Stein Kristiansen, Rødt. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Stein Kristiansen, Rødt. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av: Stein Kristiansen, leder Rødt Kristiansund

På forskjellig vis næres det opp om illusjonene rundt Helseforetaksmodellen.

Form og innhold varierer, men kjernen er at «de må høre på oss», «vi må se representantene for denne forhatte styringsmodellen i hvitøyet for å bli hørt», nå «må Stortinget gripe inn» og så videre. Her finnes det egentlig ingen grenser for vår naivitet i denne saken.

Representantene for Helseforetaket har de samme egenskapene som oss på godt og vondt, det er ikke hvitøyet deres, deres stemmer eller deres personlige egenskaper det dreier seg om. Det er ikke disse egenskapene vi møter på den samfunnsmessige arena.

Oppgaven de skal løse er definert deres instrukser i Helseforetaket, ikke i Stortinget eller hva de måtte få av tilbakemeldinger fra folket. Dette er kjernen i helseforetaksmodellen. Vi har da også med selvsyn sett hva deres instrukser nå medfører, og det er vel heller få som syns det er grunn til applaus eller til å bli imponert. Foretaksmodellen er ingen demokratisk modell. Den er en økonomisk styringsmodell(NPM) for våre sykehus. Modellen, også beskrevet som New Public Management(NPM) er konstruert for å løfte sykehusene ut av politikernes og lokalsamfunnenes innflytelse. I denne modellen er vi ordrereserver og kalkyler på regneark.

De som tenker noe annet om dette har blitt husmenn og kvinner i helsepolitikken og fysiske gisler for en forkvaklet modell.

Ap, Høyre og Frp, er de hovedansvarlige for at helseforetaksmodellen ble vedtatt, og direkte ansvarlige for at den får fortsette etter årets stortingsvalg om det skulle skje.

I sin appell 8. februar utenfor sykehuset i Kristiansund (KSU) ble det fra Sindre Kulø sagt at gjennom grepet å stenge fødeavdelingen i KSU, var dette den endelige spikeren i kista for foretaksmodellen. Bedre illustrasjon er det vanskelig å finne. Det endelige dødelige grepet etter å ha tapt alle moralske kamper de siste årene. En modell som har mistet all tillit i lokalsamfunn og regioner. En modell som har klargjort seg selv til skroting.

Sykehusene ble bygget som en del av grunnfjellet i lokalsamfunn og regioner, for å ta vare på helse, liv og sikkerhet. De ble bygget på tvers av ideologiske og politiske skiller, og er i våre hjerter en uvurderlig juvel. Sykehusene skal vi forsvare og vinne eiendomsretten over, med organisasjon og styrke, og på tvers av ideologiske og politiske skiller.

Vi gir oss aldri.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse