fbpx
Annonse
Annonse
Stein Kristiansen, Rødt. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Stein Kristiansen, Rødt. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Av: Stein Kristiansen, leder Rødt Kristiansund

På forskjellig vis næres det opp om illusjonene rundt Helseforetaksmodellen.

Form og innhold varierer, men kjernen er at «de må høre på oss», «vi må se representantene for denne forhatte styringsmodellen i hvitøyet for å bli hørt», nå «må Stortinget gripe inn» og så videre. Her finnes det egentlig ingen grenser for vår naivitet i denne saken.

Representantene for Helseforetaket har de samme egenskapene som oss på godt og vondt, det er ikke hvitøyet deres, deres stemmer eller deres personlige egenskaper det dreier seg om. Det er ikke disse egenskapene vi møter på den samfunnsmessige arena.

Oppgaven de skal løse er definert deres instrukser i Helseforetaket, ikke i Stortinget eller hva de måtte få av tilbakemeldinger fra folket. Dette er kjernen i helseforetaksmodellen. Vi har da også med selvsyn sett hva deres instrukser nå medfører, og det er vel heller få som syns det er grunn til applaus eller til å bli imponert. Foretaksmodellen er ingen demokratisk modell. Den er en økonomisk styringsmodell(NPM) for våre sykehus. Modellen, også beskrevet som New Public Management(NPM) er konstruert for å løfte sykehusene ut av politikernes og lokalsamfunnenes innflytelse. I denne modellen er vi ordrereserver og kalkyler på regneark.

De som tenker noe annet om dette har blitt husmenn og kvinner i helsepolitikken og fysiske gisler for en forkvaklet modell.

Ap, Høyre og Frp, er de hovedansvarlige for at helseforetaksmodellen ble vedtatt, og direkte ansvarlige for at den får fortsette etter årets stortingsvalg om det skulle skje.

I sin appell 8. februar utenfor sykehuset i Kristiansund (KSU) ble det fra Sindre Kulø sagt at gjennom grepet å stenge fødeavdelingen i KSU, var dette den endelige spikeren i kista for foretaksmodellen. Bedre illustrasjon er det vanskelig å finne. Det endelige dødelige grepet etter å ha tapt alle moralske kamper de siste årene. En modell som har mistet all tillit i lokalsamfunn og regioner. En modell som har klargjort seg selv til skroting.

Sykehusene ble bygget som en del av grunnfjellet i lokalsamfunn og regioner, for å ta vare på helse, liv og sikkerhet. De ble bygget på tvers av ideologiske og politiske skiller, og er i våre hjerter en uvurderlig juvel. Sykehusene skal vi forsvare og vinne eiendomsretten over, med organisasjon og styrke, og på tvers av ideologiske og politiske skiller.

Vi gir oss aldri.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte