Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Michael Probst / AP
Foto: Michael Probst / AP
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I etterkant av Norsk Utenrikspolitisk Institutts (Nupi) ferske spørreundersøkelse om hva folk ville ha stemt i en folkeavstemning om norsk deltakelse i EØS-avtalen, har debatten om temaet tatt seg opp. 44 prosent svarer i undersøkelsen at de ville stemt for, 32 prosent ville stemt mot. De resterende 24 prosentene havner i «vet ikke» -gruppen.

EØS og EU er virkelig et tema som burde avtvinge mer, ikke mindre diskusjon i valgkampen! Spesielt bør mytene om hva EØS er, «utelukkende en handelsavtale», høyt opp på debatt-agendaen!

EØS-avtalen er en dynamisk avtale som svinebinder oss til lydighet og som stadig overfører suverenitet fra nasjonalstaten og over til Brussel.

«Ingen er vel for å bygge ned demokratiet?» sa Espen Barth Eide på Nei TIL EUS’s rådsmøte lørdag 5.6.2021, da EØS-avtalens karakter ble debattert mellom AP, SP, SV og Rødt. Han ble da spurte om det ikke var det man hadde gjort med innføringen av EØS -avtalen. Han svarte at så lenge stortingsflertallet hadde gitt EU denne forrangen gjennom EØS-avtalen så var det helt OK. Kort sagt så har stortingsflertallet avskaffet §49 i grunnloven som sier at «Det norske folk utøver den lovgivende makt ved Stortinget»

Storting og Høyesterett har i praksis også avskaffa Grunnlovens § 115, i og med Høyesteretts uttalelse om jernbanepakke 4 der Høyesterett godtar at et tilfeldig flertall på én stemmes overvekt i Stortinget kan vurdere at ethvert tiltak er «lite inngripende» og derfor kan vedtas med simpelt flertall.

Slik sett er EØS-tilslutningen et abonnement som fritar stortinget for ansvaret de har til å styre landet etter grunnlovens bestemmelser. EU-loven overstyrer Norsk rett.

Rødt ønsker et demokrati basert på folkestyre, kollektive løsninger, faglige rettigheter, solidaritet og velferd, men så møter vi et EØS som har privatisering av offentlige tjenester, konkurranseutsetting, deregulering og forhåndskontroll av vedtak helt ned på kommunenivå. Her løper det norske regjeringa foran i gjennomføringen, selv om direktivet møter stor motstand innad i EU.

Høyresida har skaffet seg et perfekt redskap for innføring av markedsliberalismen, stikk i strid med våre verdier: demokrati, folkestyre og solidaritet.

Vi får stadig gjentatt mantraet at: EØS-avtalen tjener oss godt og er nødvendig for å få solgt varene våre. Det gjentas av LO, NHO, AP, Høyre og støttepartiene og preger avisoverskriftene hver gang EØS-politikere skal framsnakke avtalen. Stort flere argumenter trenger de ikke å komme med.

Vi har altså kommet dit at vi må bytte varer mot demokrati og suverenitet? Er det i det hele tatt sammenlignbare størrelser? En meget dårlig handel selvsagt, men det er i alle fall det de forsøker å overbevise oss om. Alle disse mytene må sprenges.

Det er uansett en fullstendig uakseptabel verdensorden som sementerer kapitalismen og svekker folkestyret og nasjonalstaten. Derfor går Rødt i front for å trekke de andre partiene med seg i kampen mot og ut av EØS.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
Strekninga Vik til Molde har vore ferdig regulert i 2 år, KS2 er gjennomført og teknisk sett er prosjektet ferdig ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
De som ønsker å stoppe Møreaksen, bør ha tenkt gjennom alternativene. Hvordan mener de fylkeskommunen skal finansiere fergefritt til Aukra ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrSom eksempel på flaskehalser viser du til veier der trafikken går nærmest uhindret og gratis 24 timer i døgnet. Er ...
Denne bekymringen for fylkesøkonomien er berettiget. Som lokalpolitiker som har vært vara i samferdselsutvalget har jeg fulgt økonomien i fylket ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøFlaskehalsar som er inne er forbi Veblungsnres, Brustuglia på E136,  3 bruer på RV70, E39 Volda til Ørsta. I tillegg ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrEn flaskehals er en trafikkhindring. Og her er ferger utvilsomt den virkelig store flaskehalsen. Hva mener du en flaskehals er?Jeg ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse