Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Michael Probst / AP
Foto: Michael Probst / AP
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I etterkant av Norsk Utenrikspolitisk Institutts (Nupi) ferske spørreundersøkelse om hva folk ville ha stemt i en folkeavstemning om norsk deltakelse i EØS-avtalen, har debatten om temaet tatt seg opp. 44 prosent svarer i undersøkelsen at de ville stemt for, 32 prosent ville stemt mot. De resterende 24 prosentene havner i «vet ikke» -gruppen.

EØS og EU er virkelig et tema som burde avtvinge mer, ikke mindre diskusjon i valgkampen! Spesielt bør mytene om hva EØS er, «utelukkende en handelsavtale», høyt opp på debatt-agendaen!

EØS-avtalen er en dynamisk avtale som svinebinder oss til lydighet og som stadig overfører suverenitet fra nasjonalstaten og over til Brussel.

«Ingen er vel for å bygge ned demokratiet?» sa Espen Barth Eide på Nei TIL EUS’s rådsmøte lørdag 5.6.2021, da EØS-avtalens karakter ble debattert mellom AP, SP, SV og Rødt. Han ble da spurte om det ikke var det man hadde gjort med innføringen av EØS -avtalen. Han svarte at så lenge stortingsflertallet hadde gitt EU denne forrangen gjennom EØS-avtalen så var det helt OK. Kort sagt så har stortingsflertallet avskaffet §49 i grunnloven som sier at «Det norske folk utøver den lovgivende makt ved Stortinget»

Storting og Høyesterett har i praksis også avskaffa Grunnlovens § 115, i og med Høyesteretts uttalelse om jernbanepakke 4 der Høyesterett godtar at et tilfeldig flertall på én stemmes overvekt i Stortinget kan vurdere at ethvert tiltak er «lite inngripende» og derfor kan vedtas med simpelt flertall.

Slik sett er EØS-tilslutningen et abonnement som fritar stortinget for ansvaret de har til å styre landet etter grunnlovens bestemmelser. EU-loven overstyrer Norsk rett.

annonse

Rødt ønsker et demokrati basert på folkestyre, kollektive løsninger, faglige rettigheter, solidaritet og velferd, men så møter vi et EØS som har privatisering av offentlige tjenester, konkurranseutsetting, deregulering og forhåndskontroll av vedtak helt ned på kommunenivå. Her løper det norske regjeringa foran i gjennomføringen, selv om direktivet møter stor motstand innad i EU.

Høyresida har skaffet seg et perfekt redskap for innføring av markedsliberalismen, stikk i strid med våre verdier: demokrati, folkestyre og solidaritet.

Vi får stadig gjentatt mantraet at: EØS-avtalen tjener oss godt og er nødvendig for å få solgt varene våre. Det gjentas av LO, NHO, AP, Høyre og støttepartiene og preger avisoverskriftene hver gang EØS-politikere skal framsnakke avtalen. Stort flere argumenter trenger de ikke å komme med.

Vi har altså kommet dit at vi må bytte varer mot demokrati og suverenitet? Er det i det hele tatt sammenlignbare størrelser? En meget dårlig handel selvsagt, men det er i alle fall det de forsøker å overbevise oss om. Alle disse mytene må sprenges.

Det er uansett en fullstendig uakseptabel verdensorden som sementerer kapitalismen og svekker folkestyret og nasjonalstaten. Derfor går Rødt i front for å trekke de andre partiene med seg i kampen mot og ut av EØS.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 6 minutter siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLest denne Terje? : https://www.veier24.no/artikler/her-er-lista-vegvesenet-prioriterer-disse-store-veiprosjektene/519367   MA er ikke nevnt engang på noen av listene for de neste 5 år -  fakta ...
Mange gode nyheter for Møreaksen i statsbudsjettet. F.eks. gratis ferger til Otrøya og Gossen, noe som vil øke andelen av ...
Anne Mari Sandshamn 15 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLaaaaangt derifra gitt :) MA er gravlagt :) 
@Anne Mari SandshamnBevilgningene til MA kommer når bompengeproposisjonen er ferdig, tidligst i revidert 2023-budsjett, eller på statsbudsjettet for 2024.
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Bjørn JacobsenOg... Snipp... snapp... snute... så var MA.. UTE
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte