Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Michael Probst / AP
Foto: Michael Probst / AP
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I etterkant av Norsk Utenrikspolitisk Institutts (Nupi) ferske spørreundersøkelse om hva folk ville ha stemt i en folkeavstemning om norsk deltakelse i EØS-avtalen, har debatten om temaet tatt seg opp. 44 prosent svarer i undersøkelsen at de ville stemt for, 32 prosent ville stemt mot. De resterende 24 prosentene havner i «vet ikke» -gruppen.

EØS og EU er virkelig et tema som burde avtvinge mer, ikke mindre diskusjon i valgkampen! Spesielt bør mytene om hva EØS er, «utelukkende en handelsavtale», høyt opp på debatt-agendaen!

EØS-avtalen er en dynamisk avtale som svinebinder oss til lydighet og som stadig overfører suverenitet fra nasjonalstaten og over til Brussel.

«Ingen er vel for å bygge ned demokratiet?» sa Espen Barth Eide på Nei TIL EUS’s rådsmøte lørdag 5.6.2021, da EØS-avtalens karakter ble debattert mellom AP, SP, SV og Rødt. Han ble da spurte om det ikke var det man hadde gjort med innføringen av EØS -avtalen. Han svarte at så lenge stortingsflertallet hadde gitt EU denne forrangen gjennom EØS-avtalen så var det helt OK. Kort sagt så har stortingsflertallet avskaffet §49 i grunnloven som sier at «Det norske folk utøver den lovgivende makt ved Stortinget»

Storting og Høyesterett har i praksis også avskaffa Grunnlovens § 115, i og med Høyesteretts uttalelse om jernbanepakke 4 der Høyesterett godtar at et tilfeldig flertall på én stemmes overvekt i Stortinget kan vurdere at ethvert tiltak er «lite inngripende» og derfor kan vedtas med simpelt flertall.

Slik sett er EØS-tilslutningen et abonnement som fritar stortinget for ansvaret de har til å styre landet etter grunnlovens bestemmelser. EU-loven overstyrer Norsk rett.

Rødt ønsker et demokrati basert på folkestyre, kollektive løsninger, faglige rettigheter, solidaritet og velferd, men så møter vi et EØS som har privatisering av offentlige tjenester, konkurranseutsetting, deregulering og forhåndskontroll av vedtak helt ned på kommunenivå. Her løper det norske regjeringa foran i gjennomføringen, selv om direktivet møter stor motstand innad i EU.

Høyresida har skaffet seg et perfekt redskap for innføring av markedsliberalismen, stikk i strid med våre verdier: demokrati, folkestyre og solidaritet.

Vi får stadig gjentatt mantraet at: EØS-avtalen tjener oss godt og er nødvendig for å få solgt varene våre. Det gjentas av LO, NHO, AP, Høyre og støttepartiene og preger avisoverskriftene hver gang EØS-politikere skal framsnakke avtalen. Stort flere argumenter trenger de ikke å komme med.

Vi har altså kommet dit at vi må bytte varer mot demokrati og suverenitet? Er det i det hele tatt sammenlignbare størrelser? En meget dårlig handel selvsagt, men det er i alle fall det de forsøker å overbevise oss om. Alle disse mytene må sprenges.

Det er uansett en fullstendig uakseptabel verdensorden som sementerer kapitalismen og svekker folkestyret og nasjonalstaten. Derfor går Rødt i front for å trekke de andre partiene med seg i kampen mot og ut av EØS.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 13 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrHvorvidt trafikken blomstrer eller ei, er avhengig av befolkningsutviklingen og næringsutviklingen. Hvis disse blomstrer, så vil også lokaltrafikken blomstre.
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har i din kommentar tidlegare klip inn følgande: ""Ny E39 Ørskogfjellet- Vik fører til en innkorting av reisetiden mellom ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har oversett det faktum at biltrafikken ikkje skal, eller kan blomstre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har studert linken – den forteller at flere kjørefelt/nye veier raskt blir tatt i bruk, og dokumenterer at dette ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse