fbpx
Annonse
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Ytring
30 august 2021 19:21
– Romsdalsaksen i blått, Møreaksen i rødt, tuneller i svart. Illustrasjon: Romsdalsaksen
– Romsdalsaksen i blått, Møreaksen i rødt, tuneller i svart. Illustrasjon: Romsdalsaksen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

E136 mellom Ålesund og Dombås («Eksportvegen») er av et klart flertall i fylkestinget «vedtatt» som fylkets viktigste veg, og derved nr 1 i rekkefølgen blant vegprosjektene i fylket. Ved å legge fylkets viktigste vegprosjekt til Nye Veier som selv kan bestemme rekkefølge, oppstår en usikkerhet om fremdriften.

Bygges E136 slik fylkestinget, samt Norges Lastebileier-Forbund, NHO, sunnmørske næringslivsledere og folk flest krever, fjernes forhåpentligvis også forsøkene på å svekke det klart mest populære alternativet for kryssing av Romsdalsfjorden - den oversjøiske Romsdalsaksen.

Med ferdig oppgradert E136, starter jo kostnadene for Romsdalsaksen (RA) ved Hjelvika, ettersom RA vil bruke den oppgraderte E136 fra Ørskogfjellet til nevnte. Å dikte en kostnad, som Statens Vegvesen region Midt har vurdert til 3 mrd er veldig spesielt.

En eventuell Møreakse vil medføre ekstra kostnader for strekningen Vik - Tresfjordbrua, og den er slik jeg har forstått det vurdert til ca 1 mrd og er en konsekvens av Møreaksen (MA) Burde ikke denne kostnaden da være del av «MA-regnskapet»?

Seilingshøyde for den planlagte brua i RA-traseen er også svært interessant. Hvor høy må den egentlig være, og til hvilke konsekvenser? I beregningene til Statens Vegvesen blir 75 meters seilingshøyde benyttet. Det er ekstremt og unødvendig.

Man må ikke å legge tilrette for at de største båtene skal kunne gå helt fram til alle destinasjoner dersom det medfører store konsekvenser for økonomi og/eller andre forhold. Bruk av utslippsfrie egnede båter for ilandføring kan bringe turistene helt fram til kaia i Åndalsnes. System med flytebruer og sluse som kan åpnes er også et alternativ.

Konsekvensene av 75 meters seilingshøyde vs. omkring 50 meter kan alle forstå - et kostnadssprang. Størrelsen på dette spranget er ukjent for meg - men, brua blir nødvendigvis kortere og billigere ved lavere bru.

Regnet fra syd, skiller de to alternativene RA og MA lag fra første meter på Ørskogfjellet, og holder god avstand til de møtes igjen ved Lønset - alternativt Hjelset. En logisk økonomisk sammenligning må da inneholde de kostnader løsningene medfører mellom målepunktene - dvs både direkte kostnader og følgekostnader. Da først blir sammenligningen rettferdig.

Fikk nettopp kjennskap til nyheten om at fylkesutvalget med 10 mot 3 stemmer krever at departementet og Stortinget ser både MA og RA-utredningene på nytt. En gledelig og spennende utvikling.

Av: Paul Andreas Hofseth 

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hadde Kristiansund som regionsenter gått i bresjen og evt. stemt for trøndelag, så hadde vel kanskje situasjonen vært helt annerledes ...
Vidar Hölm 4 dager siden Kickstart og forutsetninger for Havriket
Denne bør alle lese. Er vel bedre begrunnet enn "utredningen" som ble kladdet motvillig i en lunchpause på rådhuset i ...
De siste 11 månedene har Molde og Kristiansund hatt felles fødeavdeling. I den tiden har ingen født underveis til sjukehus ...
Ketil Strand Andersen 5 dager siden Gjenåpne Kristiansund – vi godtar ingenting annet!
Veldig bra innlegg! Der er ikke akseptabelt at man sparer seg til store overskudd, samtidig med at man ikke frister ...
Lars Svein Valderhaug 6 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKven svarar du? Eg har ikkje spurt om dette. Du klarer vel å sjå kva som var mi enkle problemstilling? ...
Lama Vik 6 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lars Svein ValderhaugLars, eg svarer på kvifor SP ikkje arbeider for Romsdalsaksen. Rein, pur og sunn fornuft. Og nei, eg snakkar ikkje ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte