Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
08 september 2021 20:12
Del på Facebook
Frp-leder Sylvi Listhaug besøker FpU sin sommerleir på Skottevik Feriesenter i Lillesand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Frp-leder Sylvi Listhaug besøker FpU sin sommerleir på Skottevik Feriesenter i Lillesand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fremskrittspartiet er fylkets største parti, ifølge en meningsmåling som Respons har utført for Tidens Krav, Romsdals Budstikke og Sunnmørsposten.

Grunnen til at Frp er fylkets største parti er selvsagt den massive motstanden mot Møreaksen. Mange velgere unnlater nå å stemme på de partiene som er klare forkjempere for Møreaksen; dvs. Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Krf og Venstre. I stedet er det mange som stemmer på de partiene som er mot Møreaksen; Frp, SV, MDG og Rødt. Av disse er det nok Frp som har markert seg mest på denne saken. 

De partiene som er mot Møreaksen er også nesten sammenfallende med de partiene som på stortinget har stemt for fortsatt sykehus med fødeavdeling i Kristiansund. Unntaket her er Senterpartiet, som vil opprettholde sykehus med fødeavdeling i Kristiansund, men som altså har vært kjent som forkjemper av Møreaksen. 

Årsaken til at Senterpartiet gjør det så bra som de gjør selv om de er for Møreaksen, er selvfølgelig at Senterpartiet sentralt har vært så tydelige på at de vil opprettholde sykehus med fødeavdeling i Kristiansund også etter at det såkalte «fellessykehuset» i Molde er ferdig, og at veldig mange på Nordmøre gjerne vil ha Kjersti Toppe fra Senterpartiet som helseminister. 

Det går også tydelig frem av målingen brutt ned på hvert enkelt fogderi, hvor vi ser at Senterpartiet er det desidert største partiet på Nordmøre. 

Senterpartiet har mulighet til å forsterke posisjonen sin ytterligere på fylkesbasis ved å snu i aksesaken, men nå begynner det å bli lite tid igjen. Denne målingen er nok dermed veldig nært fasit når stemmene skal telles opp, men det er likevel noe spenning knyttet til sistemandatet. Dersom noen få flere velgere stemmer Sp og SV i stedet for Ap, kan Sp beholde sine to mandater samtidig som SV kan ta ett mandat fra Ap. 

Det er også verdt å merke seg at Senterpartiet har ligget høyere på målingene tidligere i sommer enn de gjør i dag, og det betyr at de tidligere målingene kan ha bedre samsvar med forhåndsstemmene enn dagens måling. Det innebærer i tilfelle at Senterpartiet vil ha noe bedre uttelling på valgdagen enn denne målingen viser, og at Arbeiderpartiet dermed vil få litt dårligere resultat.  

Det er vel også på tide å innse at det heller ikke i år er noen parti i kategorien «andre» som har mulighet til å komme inn på stortinget. Selv om både INP, Helsepartiet, Pensjonistpartiet og Kystpartiet har mange gode saker, kan det nok dermed være mer fornuftig å legge stemmeseddelen fra ett av de etablerte partiene i stemmeurnen. Er Møreaksen viktigst er det Frp, SV, MDG og Rødt. Er sykehus med fødeavdeling i Kristiansund viktigst, er det dessuten Senterpartiet. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Steinar Wiik Sørvik · 2 år siden
    Hvorfor i alle dager skal de «taktiske» velgerne på Nordmøre kaste bort stemmene sine på parti som Mdg Rødt og Demokratene  som utifra tidligere års (overvurderinger i gallup) ikke når opp i valg. Det samme gjelder til en viss grad også SV og Krf som må øke antall stemmer fra M&R med 25% fra gallup om de skal få et direktemandat. Stem Sp eller Frp om du er opptatt av sykehus.. Alt annet er bortkastet. 
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Rolf Erik Pedersen 15 timer siden Skrot fergene
Vil Rasmussen snakke om ressursbruken for å drifte Møreaksen, Vik - Julbøen?Eller passer det ikke?
Rolf Erik Pedersen 15 timer siden Skrot fergene
@Jan Rune HaukvikTautratunellen og Julsundbrua, er meningsløs, Jan Rune. Den vil ikke oppnå noe som er i nærheten av å ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenMan kan ikke bruke pengene fra Nordøyvegen to ganger – disse pengene kan ikke finansiere flere fergeavløsningsprosjekter.Du har rett i ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenMan kan ikke bruke pengene fra Nordøyvegen to ganger – disse pengene kan ikke finansiere flere fergeavløsningsprosjekter.Du har rett i ...
Tor Hansen 22 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Terje SundsbøLa oss si at bygger tunnel til Otrøya/Gossen og krysser Romsdalsfjorden via Sekken. Vis man så tar utgangspunkt i det ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Skrot fergene
@Jan Rune HaukvikOg då må også linjevalet over Ørskogfjellet vere avklart. Inkludert vurdering av nedbygging av natur og myr på begge strekningene
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse