fbpx
Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
08 september 2021 20:12
Frp-leder Sylvi Listhaug besøker FpU sin sommerleir på Skottevik Feriesenter i Lillesand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Frp-leder Sylvi Listhaug besøker FpU sin sommerleir på Skottevik Feriesenter i Lillesand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Fremskrittspartiet er fylkets største parti, ifølge en meningsmåling som Respons har utført for Tidens Krav, Romsdals Budstikke og Sunnmørsposten.

Grunnen til at Frp er fylkets største parti er selvsagt den massive motstanden mot Møreaksen. Mange velgere unnlater nå å stemme på de partiene som er klare forkjempere for Møreaksen; dvs. Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Krf og Venstre. I stedet er det mange som stemmer på de partiene som er mot Møreaksen; Frp, SV, MDG og Rødt. Av disse er det nok Frp som har markert seg mest på denne saken. 

De partiene som er mot Møreaksen er også nesten sammenfallende med de partiene som på stortinget har stemt for fortsatt sykehus med fødeavdeling i Kristiansund. Unntaket her er Senterpartiet, som vil opprettholde sykehus med fødeavdeling i Kristiansund, men som altså har vært kjent som forkjemper av Møreaksen. 

Årsaken til at Senterpartiet gjør det så bra som de gjør selv om de er for Møreaksen, er selvfølgelig at Senterpartiet sentralt har vært så tydelige på at de vil opprettholde sykehus med fødeavdeling i Kristiansund også etter at det såkalte «fellessykehuset» i Molde er ferdig, og at veldig mange på Nordmøre gjerne vil ha Kjersti Toppe fra Senterpartiet som helseminister. 

Det går også tydelig frem av målingen brutt ned på hvert enkelt fogderi, hvor vi ser at Senterpartiet er det desidert største partiet på Nordmøre. 

Senterpartiet har mulighet til å forsterke posisjonen sin ytterligere på fylkesbasis ved å snu i aksesaken, men nå begynner det å bli lite tid igjen. Denne målingen er nok dermed veldig nært fasit når stemmene skal telles opp, men det er likevel noe spenning knyttet til sistemandatet. Dersom noen få flere velgere stemmer Sp og SV i stedet for Ap, kan Sp beholde sine to mandater samtidig som SV kan ta ett mandat fra Ap. 

Det er også verdt å merke seg at Senterpartiet har ligget høyere på målingene tidligere i sommer enn de gjør i dag, og det betyr at de tidligere målingene kan ha bedre samsvar med forhåndsstemmene enn dagens måling. Det innebærer i tilfelle at Senterpartiet vil ha noe bedre uttelling på valgdagen enn denne målingen viser, og at Arbeiderpartiet dermed vil få litt dårligere resultat.  

Det er vel også på tide å innse at det heller ikke i år er noen parti i kategorien «andre» som har mulighet til å komme inn på stortinget. Selv om både INP, Helsepartiet, Pensjonistpartiet og Kystpartiet har mange gode saker, kan det nok dermed være mer fornuftig å legge stemmeseddelen fra ett av de etablerte partiene i stemmeurnen. Er Møreaksen viktigst er det Frp, SV, MDG og Rødt. Er sykehus med fødeavdeling i Kristiansund viktigst, er det dessuten Senterpartiet. 

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Steinar Wiik Sørvik · 19 dager siden
    Hvorfor i alle dager skal de «taktiske» velgerne på Nordmøre kaste bort stemmene sine på parti som Mdg Rødt og Demokratene  som utifra tidligere års (overvurderinger i gallup) ikke når opp i valg. Det samme gjelder til en viss grad også SV og Krf som må øke antall stemmer fra M&R med 25% fra gallup om de skal få et direktemandat. Stem Sp eller Frp om du er opptatt av sykehus.. Alt annet er bortkastet. 
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hadde Kristiansund som regionsenter gått i bresjen og evt. stemt for trøndelag, så hadde vel kanskje situasjonen vært helt annerledes ...
Vidar Hölm 4 dager siden Kickstart og forutsetninger for Havriket
Denne bør alle lese. Er vel bedre begrunnet enn "utredningen" som ble kladdet motvillig i en lunchpause på rådhuset i ...
De siste 11 månedene har Molde og Kristiansund hatt felles fødeavdeling. I den tiden har ingen født underveis til sjukehus ...
Ketil Strand Andersen 5 dager siden Gjenåpne Kristiansund – vi godtar ingenting annet!
Veldig bra innlegg! Der er ikke akseptabelt at man sparer seg til store overskudd, samtidig med at man ikke frister ...
Lars Svein Valderhaug 6 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKven svarar du? Eg har ikkje spurt om dette. Du klarer vel å sjå kva som var mi enkle problemstilling? ...
Lama Vik 6 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lars Svein ValderhaugLars, eg svarer på kvifor SP ikkje arbeider for Romsdalsaksen. Rein, pur og sunn fornuft. Og nei, eg snakkar ikkje ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte