Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Foto: Cornelius Poppe / NTB
Foto: Cornelius Poppe / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Owe Ingemann Waltherzøe og Bjarte Helland

Folket har talt, vi er ferdig med Stortingsvalget 2021, og vår neste stortingsperiode skal styres av 169 personer som har fremmet sine politiske standpunkt. Det er nå vi skal få se hvordan de skal levere sine fagre løfter og hva de tenker å gjøre for å styrke landets velferd og drift. På Hurdalsjøen Hotell begynte tre partier som kunne sikret et politisk flertall kommende periode sonderinger, men der ble det klart at man ikke ville ha et grunnlag for et stabilt flertallsstyre kommende 4-års periode.

Politikk i Norge er ofte slik at vi ikke får ett parti som er enerådende, vi får sammensetninger som finner sammen om en politisk plattform de skal jobbe med. Stabilitet og forutsigbarhet er svært viktig for næringsliv og privatpersoner, vi får da mulighet til å vite hva som kommer og hva som blir forsaket. Alle er klar over dette, og vi håper i det lengste at vi får denne forutsigbarheten.

Utfordringen vi nå står overfor er noen få som ønsker størst mulig påvirkning i den nasjonale politikken fremover, å styre et land med en mindretallsregjering slik det nå ligger an, kommer til å medføre mye ustabilitet. Vi kommer til å leve med en variert forutsigbarhet, basert fra sak til sak.

Årets valg endte opp med å bli et blokkvalg, ønsket om er styringsendring ble viktigere for den enkelte fremfor de politiske sakene. Nå står vårt Storting fremfor den store demokratiske utfordringen, de skal omsette sine ord til handlinger. Hvordan de nå skal greie dette, skal bli svært spennende å få med seg, dessverre så er det nå mye som tilsier at vi vil få en periode med fokus på skatter og avgifter.

Partiene som nå sitter på Stortinget fokuserer på hvordan de skal finansiere det «grønne skiftet», øke inntektene til staten og «sikre stabilitet». Det er i dag svært få partier som snakker om hvordan vi skal få ned utgiftene og nivået på vårt statsbudsjett. Industri- og Næringspartiet gikk til valg for første gang 2021, hvor vi la vekt på dette med å redusere det kunstig høye statsbudsjettet vårt. Som parti er vi fornøyd med vårt første gjennomførte valg og innser at folk ønsket en endring, det ble avgjørende for hvordan folk stemte.

Det som skal bli svært interessant i kommende periode, er om partiene som nå tar regjeringsansvar omsetter alle sine ord til handlinger? Hvordan skal en regjering uten flertall greie å levere på sine fagre valgløfter?

VI ser at mange saker som de har valgt å løfte i valgkampen er viktige for den vanlige mann og næringsliv. Skal vi fortsette den vanvittige økningen av statsbudsjettet eller skal vi ha en mer edruelig tilnærming? Vi må få kontroll på våre utgifter, og da må man kutte utgifter - blir det som vanlig den vanlige mann i gaten som blir skadelidende? Vi ser allerede «billigere ferger» er sanert vekk, nå øker prisene med minst 12%, strømprisene galopperer og nettleien forblir uendret. Melkekuene til staten forblir slik det alltid har vært, man gir med en hånd og henter mer tilbake med den andre.

Blokkendringer på Stortinget resulterer sjelden i store endringer, og det skal nå bli viktig for alle å følge med sitt valg 2021. Omsetter ditt valg ord til handlinger de neste fire år, eller forblir det bare ord? Politikk er kompromiss og noe vi må leve med frem til vi kan enes om ett parti som tar 50% av avgitte stemmer. Vi har alle våre prioriteringer og hva som er viktigst varierer, av og til må man inngå kompromisser for å oppnå endringer. Ett lite steg nå kan bli ett stort senere, håper alle er kritiske til sitt valg og holder dem under oppsikt i tiden som kommer. Vi har gjort vårt valg, var det rett.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 7 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse