fbpx
Annonse
Annonse
Ketil S. Andersen
Ytring
04 oktober 2021 11:23
Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB
Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er så langt ikke lagt fram god nok informasjon til at det kan holdes en folkeavstemning i Kristiansund, om fylkestilhørighet.

Utvalget som ble nedsatt, skulle foreslå hvordan en utredning skulle ivaretas, men har istedet fremskaffet en utredning. Det ble satt av så liten tid og så lite med ressurser til denne, at det ikke var mulig å få til noe annet enn å kopiere det som var gjort fra før. Utvalget har gjort minst mulig for å skape entusiasme og se på mulighetene knyttet til det å flytte. Dette innebærer at befolkningen ikke har fått anledning til å sette seg inn i de positive mulighetene som oppstår.

De 14 første månedene etter at bystyret vedtok utredning ble kastet bort på praktisk talt ingenting (6). Den rapporten som ble laget bærer derfor preg av å kun liste opp alle mulige motforestillinger ved å skifte fylke. Det var trolig også hensikten, når man hører signalene fra flere politikere. Verken årsakene til at spørsmålet har kommet opp eller potensiale som ligger i å bytte fylket er tatt med. Det virker også som forskerne ikke har hatt kjennskap til kampene mellom fogderiene i M&R, som er en bremsekloss for Nordmøre. Slik denne saken har blitt behandlet til nå, vil det være helt tilfeldig hva resultatet blir. En slik viktig sak som denne, som skal påvirke oss de neste 100 årene, krever en mer seriøs behandling.

Det største potensialet for suksess som følge av en endring i fylket er å utvikle Havriket (2), som beskrevet i Stig Anders Ohrvik sitt innlegg (1). Her ligger det store muligheter for industri og arbeidsplasser, både for Trøndelag og Nordmøre. Ohrvik understreker at en av forutsetningene for å lykkes med dette er å løse forbedre samferdsel innen dette Havriket. Med de investeringene som er gjort i M&R innen samferdsel, f.eks. Nordøysambandet, vil det være lite å hente til slike formål for andre prosjekter.

En meget vesentlig mangel ved foreliggende utredning er at man ikke har gjort sonderinger mot politikerne i Trøndelag. I slike samtaler skal man selvfølgelig ikke åpne med å spørre om Trøndelag vil betale for Kulturhus og Campus, men tvert imot å presentere de ideene som foreligger om å utvikle dette Havriket, med stort potensiale for mer industri og innovasjon, til fordel for hele Trøndelag. Her vil det ligge store oppgaver å utføre for Campus, gjerne i samarbeid med NTNU/Sintef og andre i Trøndelag, for å utvikle nødvendig teknologi og produkter. Laboratoriene ligger her rett utenfor våre svaberg. Dersom det finnes politisk vilje, vil dette la seg realisere.

Hvorfor ser man på det som best å fortsette i M&R? Har man allerede glemt Tjeldbergodden og Knut Baardseths kamp mot ‘Molde-mafiaen’? Har man glemt sykehussaken og den råtne prosessen? Behandlingen av fødeavdelingen? Har man glemt den skjeve fordelingen av offentlige arbeidsplasser? I så fall spiller det jo liten rolle. Dersom vi opplever mer motgang, vil man jo snart glemme det også. Det siste er effekten av sammenslåing av fagskoler.

For å rettferdiggjøre en folkeavstemning må det derfor lages en bedre utredning der det positive potensialet også utredes skikkelig og publiseres sammen med en påminnelse av hvordan det er å være et mindretall i M&R. Dette er nødvendig i en så viktig sak, selv om dette skulle medføre at det hele tar et år ekstra. Dersom man sørger for en skikkelig, objektiv utredning, er man både KLOK, SMART og MODIG.

  1. Havriket - Stig Anders Ohrvik - Nordmørslista - KSU.NO 
  2. Samarbeid mellom Frøya, Hitra, Smøla, Heim, Aure, Averøy og Kristiansund og gjerne flere.
  3. Kickstart og forutsetninger for Havriket - Steinar Melby - KSU.NO
  4. Mer om Havriket - Ketil S. Andersen - KSU.NO
  5. Flytt fylkesgrensen - Ketil S. Andersen - TK
  6. Stig Anders Ohrvik og Nordmørslista etterspør status for regionsutrednings-arbeidet - KSU.NO

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Marius Ibs Øien-Hansen 5 timer siden «Gisle» ved Kvalvåg våren 1949
Otto Øien var kaptein på Gisle.
Hydrogen er enormt energikrevende å produsere så det er stort sett for å forsvare mer vindkraftutbygging det ivres for Hydrogenproduksjon.
Terje Sundsbø 1 dager siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har Sve glemt det? Dagens regjering Ap og Sp, samt Krf, V og ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte