Annonse
Annonse
Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

 Jeg har lest (litt for mange) utredninger og sakspapir fra helseforetakene. Beredskap finnes ikke lengre. Nå er det «overforbruk av personell» og «sesongvariasjoner» som benyttes. Overforbruk - dvs at personell går ledige må unngås og variasjoner skal dekkes ved vikarbruk.

Som vi har sett og hørt i pandemien - «beredskapen» består i å ta ned annen aktivitet. Dette går kanskje i en kortvarig krisesituasjon. Ikke i en pandemi som har vart i snart to år.

Men på disse to årene lærte hverken forrige regjering eller helseforetakene nok kan det virke som - sykehusene er organisert på samme måte og mangler fortsatt kritisk personell.

Når man planlegger beredskap planlegger man også for hvordan personell kan rulleres og forsterkes for å kunne stå i situasjonen over tid.

Forrige regjering styrket ikke beredskapen i sykehusene. Helseforetakene jublet over overskuddene de fikk som følge av «koronakompensjonen» og helseansatte fikk applaus. Lønnsøkningen er det helsetoppene som stikker avgårde med.

Som «kronen på verket» erklærte forrige regjering pandemien som over! Det ble til og med opplyst at nå er det greit med tilfeldig sex igjen! Nasjonen gikk i en frigjøringsrus.

Alt ble satset på ett kort - nå har vi vaksine! Litt sunn skepsis for å se om den hadde ønsket effekt hadde de ikke tid til. De skulle jo vinne et valg! Tenk å være det partiet som loset oss trygt igjennom en pandemi!

Drømmen brast og ny regjering har arvet bakrusen fra den gamle. I tillegg har vi nå fått en mutant - Omikron - som virker å smitte raskere. Håpet er at den ikke gir like alvorlig sykdom. Men det får vi først svar på om noen uker. Og gjør den det vil det da være for sent å stenge ned.

Ny regjering tar nå viktige grep for å redusere smitte. Om det er nok gjenstår å se. Det gjenstår også å se om denne regjeringen tar beredskapen tilbake til sykehusene og styrker grunnbemanningen og øker sengetallet. Kanskje innser de også at en desentralisert sykehusstruktur er gull verdt når situasjonen krever redusert mobilitet. Og at større i enkelte situasjoner er værre og bør unngås.

 

Av: Ingrid Uthaug, Høgskolelektor ved Høgskolen i Molde avd. Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Vidar Hölm 1 timer siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 timer siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
70% av befolkningen i Kristiansund driter i hvilket fylke de tilhører og flertallet av de som har en mening stortrives ...
@Terje G. FinnøyFor flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden er Møreaksen raskest. Det er kun 25% av de som krysser Romsdalsfjorden som ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
@Terje SundsbøOg her vrir og vender du igjen.Romsdalsaksen er kortest, flatest og mest fremtidsrettet som trase mellom Ålesund og Bergsøy.SVV og ...
@Terje G. FinnøyTrafikktellingene viser at kun 40% av de som krysser Romsdalsfjorden passerer Røbekk. Tilhengerne av Romsdalsaksen omgår fakta. For Romsdalsaksen vil ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte