Annonse
Annonse
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

 Jeg har lest (litt for mange) utredninger og sakspapir fra helseforetakene. Beredskap finnes ikke lengre. Nå er det «overforbruk av personell» og «sesongvariasjoner» som benyttes. Overforbruk - dvs at personell går ledige må unngås og variasjoner skal dekkes ved vikarbruk.

Som vi har sett og hørt i pandemien - «beredskapen» består i å ta ned annen aktivitet. Dette går kanskje i en kortvarig krisesituasjon. Ikke i en pandemi som har vart i snart to år.

Men på disse to årene lærte hverken forrige regjering eller helseforetakene nok kan det virke som - sykehusene er organisert på samme måte og mangler fortsatt kritisk personell.

Når man planlegger beredskap planlegger man også for hvordan personell kan rulleres og forsterkes for å kunne stå i situasjonen over tid.

Forrige regjering styrket ikke beredskapen i sykehusene. Helseforetakene jublet over overskuddene de fikk som følge av «koronakompensjonen» og helseansatte fikk applaus. Lønnsøkningen er det helsetoppene som stikker avgårde med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som «kronen på verket» erklærte forrige regjering pandemien som over! Det ble til og med opplyst at nå er det greit med tilfeldig sex igjen! Nasjonen gikk i en frigjøringsrus.

Alt ble satset på ett kort - nå har vi vaksine! Litt sunn skepsis for å se om den hadde ønsket effekt hadde de ikke tid til. De skulle jo vinne et valg! Tenk å være det partiet som loset oss trygt igjennom en pandemi!

Drømmen brast og ny regjering har arvet bakrusen fra den gamle. I tillegg har vi nå fått en mutant - Omikron - som virker å smitte raskere. Håpet er at den ikke gir like alvorlig sykdom. Men det får vi først svar på om noen uker. Og gjør den det vil det da være for sent å stenge ned.

Ny regjering tar nå viktige grep for å redusere smitte. Om det er nok gjenstår å se. Det gjenstår også å se om denne regjeringen tar beredskapen tilbake til sykehusene og styrker grunnbemanningen og øker sengetallet. Kanskje innser de også at en desentralisert sykehusstruktur er gull verdt når situasjonen krever redusert mobilitet. Og at større i enkelte situasjoner er værre og bør unngås.

 

Av: Ingrid Uthaug, Høgskolelektor ved Høgskolen i Molde avd. Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 14 timer siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Det er tydelig at ekko-kammeret her inne ikke liker å bli forstyrret. De leser ikke kritikk av deres favoritt-forfattere. Motargumenter ...
@Anne Mari SandshamnDu gidder ikke kaste bort din tid og meninger, skriver du, men du gidder å bruke tid på å servere ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Møreaksen = svindel
Prisøkningene er nå innkalkulert i Møreaksen: https://www.rbnett.no/nyheter/i/z7JRg9/e39-aalesund-molde-blir-dyrere-og-kanskje-litt-forsinkaHvem er det som forsøker seg på svindel? Det er mye stål i flytebroene ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Hofseth synes å ha en generell forakt for fagfolk, i likhet med mange andre motstandere av Møreaksen. I hvert fall ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Usmakelige løgner fra Finn Arne Follestad (INP)
@Terje SundsbøÅ jeg kunne sagt så mye, går ikke tom for saklige motargumenter. Gidder bare ikke kaste bort min tid og ...
@Anne Mari SandshamnRegistrerer din sedvanlige måte å svare på når du går tom for saklige motargumenter. Forøvrig en gjenganger fra de fleste ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte