Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Jeg har lest (litt for mange) utredninger og sakspapir fra helseforetakene. Beredskap finnes ikke lengre. Nå er det «overforbruk av personell» og «sesongvariasjoner» som benyttes. Overforbruk - dvs at personell går ledige må unngås og variasjoner skal dekkes ved vikarbruk.

Som vi har sett og hørt i pandemien - «beredskapen» består i å ta ned annen aktivitet. Dette går kanskje i en kortvarig krisesituasjon. Ikke i en pandemi som har vart i snart to år.

Men på disse to årene lærte hverken forrige regjering eller helseforetakene nok kan det virke som - sykehusene er organisert på samme måte og mangler fortsatt kritisk personell.

Når man planlegger beredskap planlegger man også for hvordan personell kan rulleres og forsterkes for å kunne stå i situasjonen over tid.

Forrige regjering styrket ikke beredskapen i sykehusene. Helseforetakene jublet over overskuddene de fikk som følge av «koronakompensjonen» og helseansatte fikk applaus. Lønnsøkningen er det helsetoppene som stikker avgårde med.

Som «kronen på verket» erklærte forrige regjering pandemien som over! Det ble til og med opplyst at nå er det greit med tilfeldig sex igjen! Nasjonen gikk i en frigjøringsrus.

Alt ble satset på ett kort - nå har vi vaksine! Litt sunn skepsis for å se om den hadde ønsket effekt hadde de ikke tid til. De skulle jo vinne et valg! Tenk å være det partiet som loset oss trygt igjennom en pandemi!

Drømmen brast og ny regjering har arvet bakrusen fra den gamle. I tillegg har vi nå fått en mutant - Omikron - som virker å smitte raskere. Håpet er at den ikke gir like alvorlig sykdom. Men det får vi først svar på om noen uker. Og gjør den det vil det da være for sent å stenge ned.

Ny regjering tar nå viktige grep for å redusere smitte. Om det er nok gjenstår å se. Det gjenstår også å se om denne regjeringen tar beredskapen tilbake til sykehusene og styrker grunnbemanningen og øker sengetallet. Kanskje innser de også at en desentralisert sykehusstruktur er gull verdt når situasjonen krever redusert mobilitet. Og at større i enkelte situasjoner er værre og bør unngås.

 

Av: Ingrid Uthaug, Høgskolelektor ved Høgskolen i Molde avd. Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 14 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse