Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Nå får alle ansatte pensjon fra første krone de tjener. Etter bare åtte uker på vakt, leverer regjeringen på dette viktige valgløftet til arbeidsfolk.

Pensjon kan virke komplisert, men prinsippene som ligger til grunn er egentlig ganske enkle. For det første skal alle ha en grunnpensjon som sikrer et minste pensjonsnivå for alle, og i tillegg får man pensjon etter arbeidsinnsatsen man legger inn gjennom yrkeslivet.

Dessverre er det ofte avstand mellom prinsipp og praksis. Frem til nyttårsaften i fjor fikk man bare full uttelling for arbeid i den delen av pensjonen man får fra folketrygden. For tjenestepensjon fra arbeidsgiver, var det kun det man tjente over 1G (106 399 kroner i 2021) man hadde krav på pensjon for.

Dette er grunnleggende urettferdig, og Arbeiderpartiet og fagbevegelsen lenge har vært tydelige på at dette må løses. Nå sørger regjeringen for at denne urettferdigheten rettes opp, og alle ansatte kan glede seg over at pensjon fra første krone ble innført 01.01.2022. Dette er en forbedring som betyr aller mest for dem som har de laveste lønningene. Folk med millionlønninger har stort sett ganske gode pensjoner uansett, men tjener man 300 000 kroner i året betyr det veldig mye om man ikke får pensjonsopptjening på de første 100 000 man tjener.

annonse

Med de gamle reglene var det også unntak for de under 20 år. Alle tenåringene som jobbet etter skoletid eller i sommerferien fikk med andre ord ikke noen uttelling for dette den dagen de blir pensjonister. Pensjonssparing er nok ikke noe de fleste tenåringer bryr seg om, men nettopp derfor burde det heller ikke være opp til arbeidsgiver eller den enkelte arbeidstaker. Ungdom som går tidlig inn i arbeidslivet fortjener å bygge opp pensjonen sin like mye som alle andre arbeidstakere.

Pensjon fra første krone er et viktig steg i riktig retning for å sikre bedre pensjonsopptjening for alle som er yrkesaktive i dag. Ettersom vi lever stadig lenger vil det bli desto viktigere at folk har sikret seg en opptjening som gjør at de kan leve gode liv etter at de har gått ut av arbeidslivet. I den norske velferdsmodellen skal både arbeidsgiver og staten bidra til at den enkelte får gode muligheter for til å leve et god liv som pensjonist. Det leverer Arbeiderpartiet på.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 4 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 5 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Anne Mari Sandshamn 5 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøOm du stresser av gårde i frykt for å møte en stengt fergebom,bør du lære deg å starte avreise tidliger. ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte