Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Ketil S. Andersen
Ytring
29 januar 2022 12:58
Del på Facebook
Ordfører Kjell Neergaard flagget tidlig at han var mot regionendring for Kristiansund Kommune, skriver Ketil Andersen i dette innlegget. Foto: Ingunn Strand / Kristiansund kommune
Ordfører Kjell Neergaard flagget tidlig at han var mot regionendring for Kristiansund Kommune, skriver Ketil Andersen i dette innlegget. Foto: Ingunn Strand / Kristiansund kommune
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så var folkeavstemmingen gjennomført og to av tre stemte for å bli værende i Møre og Romsdal. Deltakelsen var på mindre enn 30%. Dette er oppsiktsvekkende på mange måter. 

Hvorfor er deltakelsen så lav? Er befolkningen likegyldig? Har man ikke fått nok av fogderistrid? Har befolkningen glemt Tjeldbergodden, Ormen Lange, flytting av offentlige arbeidsplasser, flytting av funksjoner ved sykehuset, sykehuskampen, stenging av fødeavdelingen, hvordan det er å være i mindretall i M&R? Tror man at det uansett ikke nytter og ikke er bryet verdt? Da fortjener man ikke bedre.

Svak prosess

Prosessen rundt folkeavstemmingen er oppsiktsvekkende svak. De fleste partier ville støtte folkeavstemming før valget i 2019, om ikke annet for å unngå å tape stemmer. Det tok så hele 5 måneder før saken ble behandlet i Bystyret. 4. februar 2020 ble det vedtatt at spørsmålet skulle utredes og stemmes over. Det første året gikk med til to møter med Aure og Smøla, samt en time langt webmøte med fylkesordfører fra Trøndelag. Man ble enige om en felles utredning og ansatte en person til å lede dette. Da var man allerede kommet til mars 2021. Det eneste det da var tid til var å kopiere de rapportene som var laget fra før. Noen felles samling med politikere fra Trøndelag, for å lodde stemningen og diskutere muligheter, ble ikke holdt. En delegasjon hadde jo vært i Trondheim på en liten dagstur og snakket med trønderne i 2016!

Så forventet alle at Aure, Smøla og Kristiansund skulle stemme over dette samtidig, samtidig med Stortingsvalget. Nei, man skulle la det gå enda mer tid, og Kristiansund var mye tregere enn Aure og Smøla, slik at man hadde resultatene derfra å gå ut fra. Kommunen laget et rundskriv til innbyggerne om hvorfor man ikke burde stemme for regionendring. Ordfører og partileder skrev i et innlegg at man burde stemme mot.

Avstemningen var ferdig 17. januar 2022. Dette betyr altså at Kristiansund brukte nesten 2 år fra bystyrevedtaket og 2.5 år etter valget, til å få gjennomført dette.

Man kan vel ikke forvente noe annet når ordfører i utgangspunktet flagger at han er mot. Berit Frey uttrykte misnøye med at de ikke hadde hatt møter. Asgeir Bahre Hansen kalte det trenering.

Redsel for å miste Kulturhus og Campus

Man var redd for at Campus og Kulturhus skulle ryke. Dette var høyst usikkert, så lenge man ikke hadde diskutert dette med trønderne. Nå kan man i hvert fall si at det er enorm prestisje knyttet til Kulturhus og Campus, som M&R er garantisten for. Nå skal vi bygge byen for fremtiden.

Nå skal alt bli ‘meget bedre’. Nå skal dette bygges med flotte bygninger, mange studenter og fylkeskommunale arbeidsplasser. Vi ser fram til at løftene oppfylles. 

Det etterlyses raushet fra Molde

For tiden snakkes det om sammenslåing av NAV i Molde og Kristiansund. Kristin Sørheim tar det som en selvfølge at dette må legges til Kristiansund. Kjell Neergaard etterlyser raushet fra Molde sin side, gitt historikken og den nåværende fordeling av offentlige arbeidsplasser. Han glemmer at dette er et fremmedord i resten av fylket. Noen ordførere fra Romsdal svarer på tiltale og vil vise sin raushet gjennom å støtte at NAV-ombudet må legges til Kristiansund. På hjemmesidene til Agder fylke, som fikk landets første NAV-ombud, kan man lese følgende: «Vi er per i dag èn person ansatt i tjenesten, og har kontorsted både i Arendal og i Kristiansand.» Da forstår vi romsdalingenes generøsitet. At man skal samle NAV, hvis dette legges til Kristiansund, nei, det støttes ikke.

Lykke til med nye 100 år med fogderikamp.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Torbjorn Stangnes · 2 år siden
    Sundsbø. Har lest alle kommentarene du og Ketil har skrevet her, du verden så enig jeg er med Ketil. Det eneste du klarer å komme opp med er det gamle som du og RR har kommet med tidligere. Når ting gjentas mange nok ganger bli der sannhet.

    NAV. Hensikten med omorganisering og samles i større enheter for å kunne få rasjonell drift å spare kostnader. Det er ikke det samme som å spare kr 200.000 i husleie som det hevdes fra Romsdalen. Jeg er ikke enig i at kontor skal sammenslåes, men om det blir slik så er det klart det må bli Kristiansund. Det burde apluderes i Molde. Det er raushet og ydmykhet Sundsbø. 

    En ting til Sundsbø. Kjell Neergaard hadde en utmerket leserbrev i TK og RB. I kommentar tråden i RB, kom en gjenganger av Molde forsvarerne straks med kommentar. Måtte svare han at dette var det beste innlegge jeg har lest og at den beskrev kampen mellom byene på en riktig og balansert måte. Det ble stille. Ingen kommentar fra gjengangere fra Molde. Ikke deg en gang. Det hadde jeg ventet meg Sundsbø. Har opservert at dere er stille under leserbrev og andre innlegg som beskriver forholdet. Hvorfor er du så stille i RB. Er du blitt flau over dine gjentakelse. 

    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Terje Sundsbø · 2 år siden
      @Torbjorn Stangnes  

      Det jeg gjentar er henvisninger til de eksterne uavhengige faglige analysene. Du bør lese de en gang: 
      https://www.rbnett.no/meninger/leserinnlegg/2016/01/21/Bruk-av-media-i-rettssaker-12058437.ece.

      Du har rett i at hensikten med å samle NAV er å rasjonalisere driften og spare kostnader. Problemet er at det vil ta 30 år med sparte kostnader for å veie opp de ekstra reisekostnadene som må dekkes de to første årene etter samlingen. 


      Jeg har lest innlegget fra Neergaard i saken. Jeg har også lest svaret fra ordførerne i Romsdal. Det bør også du gjøre: 
      https://www.rbnett.no/meninger/2022/01/28/Om-%C3%A5-m%C3%B8te-seg-selv-i-d%C3%B8ra-25087817.ece


  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Terje Sundsbø · 2 år siden
    I sykehussaken var det Kristiansund som ville legge ned sykehuset i Molde og flytte det til Kristiansund (jamfør statssekretær Ingebrigtsen). 
    I NAV-saken er det Kristiansund som vil legge ned et NAV-kontor i Molde og flytte det til Kristiansund. Begrunnelsen synes å være at siden det første forsøket mislyktes, så må Molde nå vise raushet. 
    Ordfører Øyen i Kristiansund kom med sin utstrakte hånd da han ville flytte sykehuset i Molde, mens ordfører Neergaard ber om raushet i flytting av NAV. I Romsdal var man opprinnelig imot begge disse flyttingene. 
    Er det noen som begynner å se et mønster her?
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Ketil Strand Andersen · 2 år siden
      @Terje Sundsbø Det er selvsagt styret som har det avgjørende ordet, men det er en skandale at styret overstyrer den direktøren som er satt til å lage en innstilling om prosjektet. Det viser at styret gjør et vedtak basert på politiske signaler, ikke på utredningens resultat.
      Det er idiotisk å kalle flytting av funksjoner for en myte når det beviselig har skjedd. At tallene viser en økning i Krsund og Molde har ingenting med det å gjøre, dessuten avhenger det av hvem og hva man teller. Er det sånn her også, som de andre eksemplene, at man teller med reduksjoner på grunn av funksjoner det ikke lenger er bruk for? Og hva er utviklingen fra 1999 til 2008, det er viktigere.
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Terje Sundsbø · 2 år siden
      @Ketil Strand Andersen Det er ingen skandale at styremedlemmene gjør sine egne vurderinger. Alle de faglige utredningene konkluderte med Hjelset, og det gjorde også de fleste styremedlemmene. Det er tøv at styrene gjorde vedtak på politiske signaler. Det er ingen politikere i styrene, og det var ikke noen politiske vedtak om lokalisering. Har du glemt rettsakene?

      Først klager du på at jeg har vist til gamle perioder. Nå klager du på at sammenligningen ikke er gammel nok. Du har rodd nok nå.


    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Terje Sundsbø · 2 år siden
      @Frode Hoseth Nå bløffer du igjen. Jeg har ikke hevdet at styrene i helseforetakene behøver politiske representanter. Det var jo et vesentlig poeng med helseforetaksmodellen at politikerne skulle holde fingrene fra fatet. Kun helseministeren i foretaksmøter kan gi politiske føringer overfor helseforetakene. Det var jo et viktig poeng i rettsaken.

    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Frode Hoseth · 2 år siden
      @Terje Sundsbø Har du ennå ikke fått med deg at styrene i helseforetakene ikke har politiske representanter, ingen partier eller kommuner er representerte. De må nøye seg med å skrive høringsuttalelser, på lik linje med alle andre. Det burde du vite.
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Ketil Strand Andersen · 2 år siden
      @Terje Sundsbø Det er tydelig at styremedlemmene er ja-mennesker som blir byttet ut dersom de ikke gjør som de skal. Et eksempel er styreleder HMN som ikke ville sparke dir. Andersen da Høie befalte dette. Et annet er da klinikksjef Erdal holdt en presentasjon som inneholdt så mange feil at ordførerne på Nordmøre skrev en klage på over 20 sider. Et styremedlem applauderte presentasjonen på møtet og syntes det var så flott å få så god informasjon. Myhre fra TK avslørte imidlertid av avgjørelsen trolig var tatt på hotellet kvelden i forveien, eller kanskje enda tidligere.
      Jeg sa at data fra 1950-tallet ikke var relevant, men data fra 1999 er relevant for de vil vise flytting av funksjoner. Du må greie å skille snørr og bart.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøSlik som lekkasjane frå NTP framstår så snakkar ein om 12 år fram i tid, og ditto behov. Rv 15 ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse