Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Ketil S. Andersen
Ytring
29 januar 2022 12:58
Del på Facebook
Ordfører Kjell Neergaard flagget tidlig at han var mot regionendring for Kristiansund Kommune, skriver Ketil Andersen i dette innlegget. Foto: Ingunn Strand / Kristiansund kommune
Ordfører Kjell Neergaard flagget tidlig at han var mot regionendring for Kristiansund Kommune, skriver Ketil Andersen i dette innlegget. Foto: Ingunn Strand / Kristiansund kommune
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så var folkeavstemmingen gjennomført og to av tre stemte for å bli værende i Møre og Romsdal. Deltakelsen var på mindre enn 30%. Dette er oppsiktsvekkende på mange måter. 

Hvorfor er deltakelsen så lav? Er befolkningen likegyldig? Har man ikke fått nok av fogderistrid? Har befolkningen glemt Tjeldbergodden, Ormen Lange, flytting av offentlige arbeidsplasser, flytting av funksjoner ved sykehuset, sykehuskampen, stenging av fødeavdelingen, hvordan det er å være i mindretall i M&R? Tror man at det uansett ikke nytter og ikke er bryet verdt? Da fortjener man ikke bedre.

Svak prosess

Prosessen rundt folkeavstemmingen er oppsiktsvekkende svak. De fleste partier ville støtte folkeavstemming før valget i 2019, om ikke annet for å unngå å tape stemmer. Det tok så hele 5 måneder før saken ble behandlet i Bystyret. 4. februar 2020 ble det vedtatt at spørsmålet skulle utredes og stemmes over. Det første året gikk med til to møter med Aure og Smøla, samt en time langt webmøte med fylkesordfører fra Trøndelag. Man ble enige om en felles utredning og ansatte en person til å lede dette. Da var man allerede kommet til mars 2021. Det eneste det da var tid til var å kopiere de rapportene som var laget fra før. Noen felles samling med politikere fra Trøndelag, for å lodde stemningen og diskutere muligheter, ble ikke holdt. En delegasjon hadde jo vært i Trondheim på en liten dagstur og snakket med trønderne i 2016!

Så forventet alle at Aure, Smøla og Kristiansund skulle stemme over dette samtidig, samtidig med Stortingsvalget. Nei, man skulle la det gå enda mer tid, og Kristiansund var mye tregere enn Aure og Smøla, slik at man hadde resultatene derfra å gå ut fra. Kommunen laget et rundskriv til innbyggerne om hvorfor man ikke burde stemme for regionendring. Ordfører og partileder skrev i et innlegg at man burde stemme mot.

Avstemningen var ferdig 17. januar 2022. Dette betyr altså at Kristiansund brukte nesten 2 år fra bystyrevedtaket og 2.5 år etter valget, til å få gjennomført dette.

Man kan vel ikke forvente noe annet når ordfører i utgangspunktet flagger at han er mot. Berit Frey uttrykte misnøye med at de ikke hadde hatt møter. Asgeir Bahre Hansen kalte det trenering.

Redsel for å miste Kulturhus og Campus

Man var redd for at Campus og Kulturhus skulle ryke. Dette var høyst usikkert, så lenge man ikke hadde diskutert dette med trønderne. Nå kan man i hvert fall si at det er enorm prestisje knyttet til Kulturhus og Campus, som M&R er garantisten for. Nå skal vi bygge byen for fremtiden.

Nå skal alt bli ‘meget bedre’. Nå skal dette bygges med flotte bygninger, mange studenter og fylkeskommunale arbeidsplasser. Vi ser fram til at løftene oppfylles. 

Det etterlyses raushet fra Molde

For tiden snakkes det om sammenslåing av NAV i Molde og Kristiansund. Kristin Sørheim tar det som en selvfølge at dette må legges til Kristiansund. Kjell Neergaard etterlyser raushet fra Molde sin side, gitt historikken og den nåværende fordeling av offentlige arbeidsplasser. Han glemmer at dette er et fremmedord i resten av fylket. Noen ordførere fra Romsdal svarer på tiltale og vil vise sin raushet gjennom å støtte at NAV-ombudet må legges til Kristiansund. På hjemmesidene til Agder fylke, som fikk landets første NAV-ombud, kan man lese følgende: «Vi er per i dag èn person ansatt i tjenesten, og har kontorsted både i Arendal og i Kristiansand.» Da forstår vi romsdalingenes generøsitet. At man skal samle NAV, hvis dette legges til Kristiansund, nei, det støttes ikke.

Lykke til med nye 100 år med fogderikamp.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Torbjorn Stangnes · 2 år siden
  Sundsbø. Har lest alle kommentarene du og Ketil har skrevet her, du verden så enig jeg er med Ketil. Det eneste du klarer å komme opp med er det gamle som du og RR har kommet med tidligere. Når ting gjentas mange nok ganger bli der sannhet.

  NAV. Hensikten med omorganisering og samles i større enheter for å kunne få rasjonell drift å spare kostnader. Det er ikke det samme som å spare kr 200.000 i husleie som det hevdes fra Romsdalen. Jeg er ikke enig i at kontor skal sammenslåes, men om det blir slik så er det klart det må bli Kristiansund. Det burde apluderes i Molde. Det er raushet og ydmykhet Sundsbø. 

  En ting til Sundsbø. Kjell Neergaard hadde en utmerket leserbrev i TK og RB. I kommentar tråden i RB, kom en gjenganger av Molde forsvarerne straks med kommentar. Måtte svare han at dette var det beste innlegge jeg har lest og at den beskrev kampen mellom byene på en riktig og balansert måte. Det ble stille. Ingen kommentar fra gjengangere fra Molde. Ikke deg en gang. Det hadde jeg ventet meg Sundsbø. Har opservert at dere er stille under leserbrev og andre innlegg som beskriver forholdet. Hvorfor er du så stille i RB. Er du blitt flau over dine gjentakelse. 

  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 2 år siden
   @Torbjorn Stangnes  

   Det jeg gjentar er henvisninger til de eksterne uavhengige faglige analysene. Du bør lese de en gang: 
   https://www.rbnett.no/meninger/leserinnlegg/2016/01/21/Bruk-av-media-i-rettssaker-12058437.ece.

   Du har rett i at hensikten med å samle NAV er å rasjonalisere driften og spare kostnader. Problemet er at det vil ta 30 år med sparte kostnader for å veie opp de ekstra reisekostnadene som må dekkes de to første årene etter samlingen. 


   Jeg har lest innlegget fra Neergaard i saken. Jeg har også lest svaret fra ordførerne i Romsdal. Det bør også du gjøre: 
   https://www.rbnett.no/meninger/2022/01/28/Om-%C3%A5-m%C3%B8te-seg-selv-i-d%C3%B8ra-25087817.ece


 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 2 år siden
  I sykehussaken var det Kristiansund som ville legge ned sykehuset i Molde og flytte det til Kristiansund (jamfør statssekretær Ingebrigtsen). 
  I NAV-saken er det Kristiansund som vil legge ned et NAV-kontor i Molde og flytte det til Kristiansund. Begrunnelsen synes å være at siden det første forsøket mislyktes, så må Molde nå vise raushet. 
  Ordfører Øyen i Kristiansund kom med sin utstrakte hånd da han ville flytte sykehuset i Molde, mens ordfører Neergaard ber om raushet i flytting av NAV. I Romsdal var man opprinnelig imot begge disse flyttingene. 
  Er det noen som begynner å se et mønster her?
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Ketil Strand Andersen · 2 år siden
   @Terje Sundsbø Det er morsomt å se hvordan du vrir og vrenger på virkeligheten. Men ettersom det er få andre moldensere som deltar her, så får vi tro at dine oppfatninger er representative. Og det er bra.
   Men den enkle problemstillingen du kanskje forstår er for eksempel: Dere fikk sykehuset, skulle ikke vi da få NAV?
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 2 år siden
   @Ketil Strand Andersen Kan du forklare din logikk – fordi det første sykehusranet mislyktes, så skal Molde gi fra seg noe annet som kompensasjon til tyven?

   Jeg kan for øvrig legge til at mønsteret er svært tydelig. Da det ble diskutert samling av fødeavdelingene før fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal på Hjelset er ferdig, var ROR imot samling. Orkidé derimot foreslo samling i Kristiansund. Dette forsterker mønsteret.


  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Ketil Strand Andersen · 2 år siden
   @Terje Sundsbø Det der er så dumt at jeg ikke greier å ta det alvorlig. Jeg har dessuten svart på det der mange ganger tidligere. Hvor blir det nye sykehuset bygget? Da er det vel opplagt at NAV havner i Krsund. Hvor er den felles fødeavdelingen nå? Til tross for at fødeavd. i Krsund var best! 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 2 år siden
   @Ketil Strand Andersen At sykehusene i Molde og Kristiansund legges ned og erstattes med ett, betyr ikke at to avdelingskontorer i NAV derfor må samles til ett? Hensikten er å spare penger – det gjør man ved at færrest må pendle.

   Det er i dag felles fødeavdeling i Molde, fordi det ikke er nok kvalifisert arbeidskraft i Kristiansund. Det har altså ingen ting med byggets alder å gjøre.

  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Ketil Strand Andersen · 2 år siden
   @Terje Sundsbø Det var den forrige regjeringen som vedtok at antall kontorer skulle reduseres. Det har vært stille rundt dette i Molde, trolig fordi man regnet med at det også ville havne i Molde, men det ble plutselig motstand mot dette når man oppdaget at det kunne havne i Krsund. Det kalles rendyrket egoisme. Det er uansett ikke NAV som betaler for pendlingen.
   Det er ansatt 10 fagfolk knyttet til sykehuset i Krsund etter at det lokale temaet tok over rekrutteringen. HMR har åpenbart gitt en god f... i dette tidligere. Det er derfor tilstrekkelig fagfolk til å åpne, med unntak av hver femte helg.


Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDette veit du. Vedtaket du viser er ei anmodning til regjeringa om å utgreie dette. Etter det eg har sett ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrDet er altså et stortingsvedtak som sier at staten overtar garantiansvaret for i bompengelån på riksveier.Er KS2-analysen for trinn 1 ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøLes dette oppslaget der definisjonen av utviklingsprosjekt stårhttps://www.nrk.no/ostfold/vil-kvitte-seg-med-bastoferga-i-moss-1.16892598
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøSiste oppslag du viser til er frå 2020 og anmodningsvedtaket som Regjeringa skulle følge opp. Eg har sett ein uttale der ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrDu lever i fornektelse.Leder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité var i Molde og presenterte regjeringens utkast til NTP. Tror du ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøPå Hareid er der 4-vegs rundkøyring med doble filer, ÅDT på 6200 på fylkesvegen frå vest, ÅDT på ferga på ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse