Annonse
Annonse
Anja Cecilie Solvik, leder i Bunadsgeriljaen
Ytring
02 februar 2022 10:19
Del på Facebook
Innleggsforfatter og leder i Bunadsgeriljaen, Anja Cecilie Solvik. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Innleggsforfatter og leder i Bunadsgeriljaen, Anja Cecilie Solvik. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er nøyaktig et år siden fødeavdelingen i Kristiansund ble midlertidig stengt. 8 februar er en merkedag. Ett år er lang tid og vi etterlyser nå en tydelig strategi for gjenåpning.

Fra regjeringen er det bevilget en tiltakspakke på 25 millioner. Vi forventer at Helseforetaket bruker disse pengene for å gjenåpne snarest. Rekrutteringen har fungert. Ved avdelingen i Kristiansund er det nå flere fast ansatte enn da avdelingen ble stengt. De siste brikkene bør kunne komme på plass ved bruk av vikarer.

Spørsmål og innspill til styret i Helse Møre og Romsdal 8. februar 2022

Hurdalsplattformen s. 61 fremhever at Regjeringen skal:

«Sikre et trygt føde- og barseltilbud på Nordmøre og i Romsdal og fødeavdeling i Kristiansund. For å lykkes med dette, skal det utarbeides en tiltakspakke for forsvarlig og stabil bemanning i regionen. Det skal gjennomføres en medisinskfaglig vurdering av hvordan et godt fødetilbud i Kristiansund skal videreføres etter 2025. Videreføring skal ikke forringe kvaliteten i helsetilbudet i regionen for øvrig. Sykehuset på Hjelset skal bygges som planlagt.»

I oppdragsdokumentet til Helse Midt-Norge nevnes ikke gjenåpning av fødeavdelingen i Kristiansund spesifikt, men i Vedlegg 1. Tildeling av midler, tabell 2 s. 12 er «Fødetilbud i Kristiansund» oppført med 25 millioner. Videre sier oppdragsdokumentet:

«Helse Midt-Norge RHF skal i 2022 basere sin virksomhet på tildelte midler i tabell 1. Utbetalingsplan kommer i eget brev. Departementet forutsetter at Helse Midt-Norge RHF setter seg inn i Prop. 1 S (2021-2022), Prop. 1 S Tillegg 1 (2021-2022) og Stortingets budsjettvedtak.»

I revidert Statsbudsjett utdypes dette slik:

«I regjeringsplattformen er det satt søkelys på utfordringene i Nordmøre og Romsdal. Det er varslet tiltak for forsvarlig og stabil bemanning i regionen som har bemanningsutfordringer og som særskilt skal legge til rette for å kunne gjenåpne fødetilbudet i Kristiansund. Det foreslås en bevilgning på 25 mill. kroner til tiltaket. Midlene utbetales til Helse Midt-Norge RHF.»

annonse

Det kan også være greit å minne om:

«Det vises til helseforetaksloven § 45 samt Bevilgningsreglementet § 10, der departementet og Riksrevisjonen kan iverksette kontroll med at midlene nyttes etter forutsetningene.»

Derfor spør vi:

  1. Har HMR forespurt gynekologer ved andre sykehus, eksempelvis St. Olavs, om de frem til fast stilling er besatt, kan jobbe hver 5. vakt? Har HMR gitt de et tilbud «de ikke kan si nei til»? Med 25 millioner ekstra på konto burde det være rom for det.
  2. Har HMR vurdert å hver 5. helg innføre seleksjonskriterier som benyttes ved fødestuer? De aller fleste vil da kunne føde ved fødeavdelingen i Kristiansund, mens noen ytterst få får transport til Molde.
  3. Har HMR vurdert å lage avtaler med andre ansettelsesbyråer?
  4. På hvilken måte vil HMR bruke de 25 millionene for å rekruttere manglede ansatte.
  5. Kan HMR komme med en dato for gjenåpning?

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Dag Robert BjørsholMøreaksen er listet blant de mest lønnsomme veiprosjektene i NTP. Folk flest, dvs. over 62% i vårt fylke, har stemt ...
Dag Robert Bjørshol 3 dager siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
Hobbyskribenten Rasmus Rasmussen skjønner tydeligvis ikke ordtaket om at en død hest ikke vil reise seg samme hvor lenge den ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Samarbeid eller splid?
@jon ingar eikMed fortsatt ferge forsvinner bevilgningen på over 24 milliarder til Møreaksen ut av fylket. Da står store deler av Eksportveien ...
jon ingar eik 4 dager siden Samarbeid eller splid?
Helge Orten, og Rise, strekninga frå Vestens til Moa er ei felles strekning E136 og E39, det er den også ...
@Bjørn JacobsenInteressant å observere at lokalpolitikere i SV kjemper så innbitt for å stoppe Møreaksen. De er fullt klar over at da ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte