Annonse
Annonse
Del på Facebook
Arkivfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Arkivfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

For en som har pløyd hav eller jobbet i nær tilknytning til det maritime miljøet i rundt 40 år, er det faktisk kjekt å kunne lese at man i fylkestinget setter spørsmålstegn med sikkerheten på fergene. For Møre og Romsdal er dette et viktig spørsmål siden vi har en del ferger. Det er mange av innbyggerne som daglig er avhengig av ferger. Det er viktig for oss å føle trygghet ombord, og som kunde være trygge på at fylket tar sikkerheten på alvor. Personlig har jeg aldri følt meg utrygg på ferger i Norge, og de ansatte om bord gjør en fantastisk jobb med å frakte trafikanter trygt over fjordene våre.

Men å bli bekymret for sikkerheten om bord, på grunn av oversjø over bauglemmen, blir nok i mine øyne feil. Hadde den bekymrede folkevalgte tatt seg tid til å studere sikkerhetsoppslaget og bemanningsoppgaven i kafeteriaen, ville vedkommende med egne øyne se minimumsbemanningen ombord. Bemanningsoppgaven viser den minste lovlige bemanning om bord; med andre ord den bemanningen Sjøfartsdirektoratet mener er tilstrekkelig for å ivareta sikkerheten til fartøy og passasjerer. Før man innførte autopass hadde de fleste fergene noe større bemanning, for å ivareta billettering, mens man etter innføringen får et klart inntrykk av at bemanningen er gått ned mot sikkerhetsbemanningen. Dette er selvfølgelig er naturlig, rederiet skal tjene penger og kunden setter nok ikke krav om bemanning.

Om du tar deg tid til å studere de nevnte oppslagene, kan man fort reflektere over hva om det skulle skje noe midtfjords, så er det den bemanningen man har til å ivareta sikkerheten for skip og passasjerer. Skulle det bli en brann, skal man bekjempe denne samtidig som man skal ta vare på 200 passasjerer?

annonse

Ja, alle syns det er kjedelig å få bilen nedsprøytet av saltvann, men dette har ikke noe med sikkerheten på fergene å gjøre. Det er positivt at fylkestingets representanter tar opp sikkerheten om bord på fergene i fylket, men da er det vel bedre å vurdere sikkerheten.

Industri- og Næringspartiet (INP) er et moderat sentrumsparti som hevder at ferger er en del av veinettet, og de skal derfor betales over budsjettene, men når vi skal ha et offentlig tilbud, så pålegges det det offentlige som kunde å sikre at sikkerheten blir ivaretatt.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Vidar Hölm · 10 måneder siden
    Jo det har med sikkerheten og gjøre den sjøen som kommer inn på bla SMØLA TUSTNA GRIP og MØRINGEN. Tror kronikkforfatteren bør ta turen. Barn og eldre kan bli slått overende. Andre også.Forøvrig rett med tanke på bemanningen. Sambandet Edøy Sandvika for eksempel har 4 manns besetning. 50 bilers ferjer.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Rune Kristiansen 17 timer siden Folket er ikke til for staten
Frp skuffer ikke. Å kutte mottak av kvoteflyktninger er ikke mindre enn umenneskelig og dette tankesettet gjennomsyres partiet av. 50 øre ...
Anne Mari Sandshamn 5 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 6 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte