Annonse
Annonse
Nei til vindkraftverk på Haramsøya
Ytring
12 april 2022 23:18
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto fra Roan vindindustrianlegg på Fosen i Trøndelag. Foto: Ole Martin Wold / NTB
Illustrasjonsfoto fra Roan vindindustrianlegg på Fosen i Trøndelag. Foto: Ole Martin Wold / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Årets dårligste påskekrim må være regjeringens tillegg til energimeldinga. Raseringen av naturen i hovedrollen, vindkraftmafiaen som bakteppe, og utpressing av grunneiere i fase 0. 

Det er en tradisjon at regjeringen slipper dårlige nyheter fredag før påske. Trolig i håp om at folk har fokus på familien, og gjør seg klar til påsketur. Regjeringen skaper en illusjon av at de nå skyver beslutningsansvaret over på kommunene, men er allerede avslørt. I et intervju med Klassekampen vil energi- og miljøminister Terje Aasland (AP) ikke gi kommunene vetorett, men satser på at den nye produksjonsavgiften skal «motivere kommunene på en best mulig måte og at de skal være positive til vindkraft.» 

Kanskje regjeringen håper at kommuner, i desperat kamp for å unngå kutt i tjenestetilbudet, vil konkurrere om å gjøre seg mest mulig attraktive for en kapitalsterk vindindustri. En industri som allerede har vist at de er svært kreative når de med trussell om ekspropiering skal «overtale» grunneiere og politikere til å overgi uerstattelige naturverdier, for å ofre de på storkapitalens alter. Kommuner, som uten kompetanse til å vurdere verken konsekvenser eller lovverk, men som ikke har annet valg enn å si ja til noen ekstra sølvpenger for å fylle opp i en slunken kommunekasse. Sist AP og SP sammen med SV regjerte tvang de på landet denne vandalismen gjennom statlig plan. Nå skal de gjenta bedriften med judaspenger.

Brutte løfter

I et brev fra olje- og energidepartementet til NVE står det at de nå kan ta nye meldinger om vindkraft til behandling der vertskommunene samtykker til det. Til tross for at tonen var en annen i valgkampen, bruker altså Arbeiderpartiet og Senterpartiet regjeringsmakten til å instruere NVE til å ta opp igjen konsesjonsbehandlingen av vindkraft på land. Regjeringen ignorerer med dette Stortingets anmodningsvedtak om innlemming av vindkraft i plan- og bygningsloven, som først skal ut på høring til sommeren. Har regjeringen allerede glemt motvinden, eller tror de at stormen har lagt seg pga. høye strømpriser? Meningsmålingene vitner om en regjering som har stadig mindre støtte hos folket de styrer på vegne av. Tillegget til energimeldinga vil nok ikke gi regjeringen en sårt trengt opptur, for den viser et nytt knefall for den sterke vindkraftlobbyen.

Skinnet bedrar

Det høres kanskje tilforlatelig ut når regjeringen skriver på sine websider at «Regjeringen styrker kommunens rolle og vil stille strengere krav til konsesjonsbehandlingen, basert på et oppdatert kunnskapsgrunnlag.» Dessverre har vi på Haramsøya lært at bak slike fine ord og vendinger, skjuler det seg en helt annen virkelighet. I intervjuet med Klassekampen uttalte også energi- og miljøministeren at «Vi vil ikke at vindkraft skal være uønsket. Vi vil ikke overkjøre kommunene i disse sakene, og den nye produksjonsavgifta er det viktigste grepet for å få til det.» 

Nei til vindkraftverk på Haramsøya tror derimot at produksjonsavgiften vil eskalere konfliktnivået. Majoriteten i en kommune vil i begrenset grad bli direkte berørt av en vindkraftutbygging, og de som blir berørt kan fort bli stemplet som egoistiske som ikke villig vekk ofrer helse og livskvalitet for flertallet. Konsekvensutredninger utføres av konsulentselskaper, og NRK har tidligere avslørt at konsesjonssøker kan mer eller mindre bestille seg de rapportene de ønsker, for er de ikke fornøyd med resultatet av en rapport så kan de bare bestille en ny. Der er ingenting i tillegget til energimeldingen som tilsier at regjeringen har tatt dette til seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke en rettsstat verdig

På Fosen vant reinbeitedistriktene frem, og to anlegg er dømt ugyldige av Høyesterett for brudd på folkeretten og urfolksrettigheter. Ikke engang dette får norske myndigheter til å stille seg på folks side, tvert imot prøver de nå å omgå dommen. Hvorfor skal vi ha tiltro til politikere som ikke respekterer rettsstaten?

Lovendringene som skal komme og som skal stille strengere krav til utbyggerne er ikke på plass. Vi vet av erfaring at utbygger kun oppfyller minimumskrav, og hensyn er utgifter de ikke ønsker.  Nei til vindkraftverk på Haramsøya mener at før adskillige strengere krav er på plass, f.eks at konsekvensutredninger skal gjennomføres av reelt uavhengige faglige miljøer, kan ingen konsesjonssøknader vurderes.

Oppstandelse

Vi tror at regjeringen har forregnet seg. Når familier kjører til påskehytta vil mange få et sjokk. Det som kan høres søtt ut når man diskuterer det ved et kafèbord på Grünerløkka, dominerer landskapet langs hele kysten og stadig flere steder i innlandet.

Påskebudskapet bærer bud om frelse, men på Haramsøy slukker ikke påskemorgen sorgen. Der vet vi at det finnes ikke skånsom vindkraftutbygging. Kun grader av ødeleggelser.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Nils Hagseth 15 timer siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 5 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Kristian Haukås 5 dager siden Historien om Møreaksen
Har du ikke bedre ting å ta deg til på Stortinget enn å komme med sånnt greinalaust vås?
Roger Fjellstad Olsen 7 dager siden Pontius Pilatus-prisen til MDG
Det er jo komisk å kalle andre for Pontius Pilatus når en heter Hogne Hongset og skriver for Steigan og hjelper ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte