Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Ytring
20 april 2022 10:03
Del på Facebook
Kommunens tabell viser hvor økningen for kommunale tjenester i Ålesund kommer. Pleie og omsorg får ekstrem økning i forhold til andre tjenester.
Kommunens tabell viser hvor økningen for kommunale tjenester i Ålesund kommer. Pleie og omsorg får ekstrem økning i forhold til andre tjenester.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Kloakkrenseanlegg på Kvasnes

Det er smartere å oppgradere til flere mindre kloakkrenseanlegg i Ålesund og Sula, enn å samle all kloakken i et fellesanlegg. Fleksibiliteten blir langt bedre med flere anlegg, og man kan velge ut og forbedre de mest problematiske områdene først.

70 % rensing av kloakken har vært omtalt som antatt nivå. Ved driftsstans går kloakken urenset i havet, og da bestemmer varigheten av stansen omfanget av urenset utslipp. Omfanget påvirkes selvsagt også av om utslippet omfatter all kloakk, eller kloakk fra et av flere langt mindre anlegg. Med slike forutsetninger bør varsellampene blinke, og et samlet anlegg skrinlegges.

Å skifte ut dagens rørsystem i en samlet operasjon vil ta svært lang tid, og effekten vil neppe komme før det hele er koblet sammen. Med flere anlegg kan effekt oppnås etterhvert som anleggene oppgraderes.

Foruten kostnader, fleksibilitet og skadeomfang ved utslipp er lokaliseringen politikerne har valgt ubegripelig. Avtalen mellom Sula og Ålesund «krever» Sula som lokalisering, og likevel velger de det østligste punktet på Sula der strømmen går i alle retninger i stedet for utenfor fjord-terskelen mot havstrømmen.

Borgundfjordtunnelen

Prosjektet «Ålesund bypakke» er igangsatt, og med tilhørende bompenger om få måneder. De trafikale utfordringene er godt kjent. Det er forunderlig at iveren er stor for bypakken, mens den er nærmest fraværende blant flertallet av lokale politikerne når det gjelder Borgundfjordtunnelen. Tunnelen mellom Sula og Ålesund kan redusere reisetiden fra eksempelvis Langevåg til NTNU-området fra en knapp time til 10 minutt i rushtiden. Er ikke store gevinster for reiselengde, reisetid, kollektive muligheter og miljø interessant - og er ikke en halvtimes reisetid pr buss fra Langevåg til flyplassen på Vigra en spennende tanke?

Kryssing av Romsdalsfjorden

Uhildet undersøkelse for alternativ fast forbindelse over Romsdalsfjorden (E39) er mangelvaren for dette prosjektet som i økonomisk omfang er det desidert største i Møre og Romsdal. Uviljen til å vurdere alternative løsninger til kloakkrenseanlegget på Kvasnes og manglende interesse fra lokale politikere for Borgundfjordtunnelen er gjenkjennelig for E39 gjennom fylket. På Sunnmøre kan E39 gjøres 50 km kortere enn via Hafast. I Romsdal er potensialet for kortere E39 ca. 10 km.

Målt i kroner er potensialet ekstremt. Ca. 64 mrd var anslaget i 2015 for strekningen Volda–Moa via Hafast. For omkring samme kostnadsnivå kan både Storfjorden, Romsdalsfjorden og Halsafjorden krysses ved en indre linje som ny E39. En viktig bieffekt er at kombinasjonen Borgundfjordtunnelen og indre linje for E39 nærmest vil halvere trafikken mellom Sula og Ålesund over Vegsundbrua. Firefelt motorveg kan droppes mellom Vegsund–Breivika.

annonse

Institusjoner og knapphet

Vi lever i gjennomsnitt stadig lengre. Det er en god ting, men samtidig en utfordring. Å måle livskvalitet i kroner er håpløst, og det samme gjelder for levetid. Behovet for mer hjelp til stadig flere er åpenbart. Hvem som skal hjelpe, og hvordan hjelpen skal organiseres og utføres er ikke like opplagt. Ålesund kommune mener tilsynelatende at det er smart å erstatte institusjoner hvor beboerne har tilsyn 24/7 med hjemmetjeneste (HT).

Selvfølgelige hjelpemiddel som finnes i institusjonene må etableres både bygningsmessig og ellers i hjemmene, samt at verktøykassa de HT-ansatte ved besøk kan være mangelfull. Det bør være brukeren sin tilstand og behov som avgjør når tiden er inne for flytting fra egen bopel til institusjon.

Det er motstrøms å erstatte effektive institusjoner med enda mer hjemmetjeneste der også bilkjøring og forflytning blir en tidstyv fra tjenestens formål – selve pleien!

Oppsummert

Forrige regjering var opptatt av reformer. Rådgivende meningsmålinger som motstrøms ignorerte folkemeningens flertall fikk konsekvenser ved valget.

Dagens regjering er ikke mindre motstrøms. Sp vil lytte til folket, og Ap sier at nå er det vanlige folk sin tur. Det skjer bare av og til, og da har slagordene mistet sin kraft. Begge parti er i fritt fall på gallupene.

Vi ser det stadig oftere – spriket mellom folket og politikerne. Å si det ene, men gjøre det motsatte er ikke smart. Vår utfordring som velgere høsten 2023 blir å velge rett – dvs. velge de rette politikerne.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg ser du viser til at Oslofjordtunnelen stenges ofte pga. hendelser i tunnelen. Det er ikke rart – men den ...
Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 4 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 5 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 6 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte