Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Stein Kristiansen, leder Rødt Kristiansund
Ytring
23 august 2022 14:50
Del på Facebook
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ja, jeg er en forkjemper for å beholde lokalsykehusene som fullverdige sykehus hvor de grunnleggende verdiene er helse, liv og sikkerhet under et politisk regime.

Nei jeg er ikke henfalt til nostalgi og mål som hører fortiden til. Om noen spør så er jeg ikke helsefaglig utdannet, men jeg har flere tiår med erfaringer fra sykehuskamp, og har dermed også opparbeidet en viss innsikt og er meningsberettiget. Meningsberettiget sammen med tusenvis av andre som har tatt kampen for å forsvare lokalsykehusene landet over. Det finnes ikke så rent å politiske vedtak, son har vist en overveldende støtte til å ta kampen mot helseforetakene, som er en ren forretningsmodell, konstruert for å ta fra politikerne styringen over helse-Norge.

Fra vårt ståsted har vi gjennom tiår og stadig mere utstudert fått se at vi har blitt kvalt i et nyspråk, som nærmest har fortalt oss at den gemene hop har for lite kunnskap til å uttale seg om vår egen helse, våre liv og vår sikkerhet. Elitedivisjonen av direktører har tatt i bruk alle tenkelige metoder for å pulverisere de som har vært uenige med dem. Uten å repetere er det bare å henvise til det som har skjedd rundt vårt eget sykehus. Dette er vår samtid og våre minner og erfaringer er så ferske at de ikke har blitt slettet fra hodet.

Moralsk har helseforetakene tapt på praktisk talt alle områder. På dette området har også de politikerne som gikk for å gjennomføre helseforetaks-modellen tapt og mistet all ære. Men, de største taperne er folket i distriktene som i realiteten mister helsetilbud, og i sannhet så er det sviende tap, igjen med referanse til vårt eget lokalsykehus.

Hjelset må nevnes i en bisetning; – gi Hjelset status som lokalsykehus for Molde og Romsdal.

Over år har det vært en realitet at det er underskudd på og at det blitt utdannet for lite kvalifisert personell på mange viktige samfunnsområder. Så avgjort ikke lyn fra klar himmel. Grunnleggende tiltak fra studieplasser, utdanningsfinansiering, gode og stabile arbeidsplasser m.m. må til.

Dette er og blir et politisk ansvar og krever varige tiltak uavhengig av den nåværende situasjonen!

Videre er det umulig å se bort fra at det å rekruttere til lokalsykehus, som er i permanent usikkerhet mht. det ene, andre eller tredje spørsmålet ikke forenkler noe som helst.

En del av historien er politiske feilgrep, som for eksempel det at et politisk flertall på Nordmøre mobiliserte for fellessykehus i Nordmøre og Romsdal. En gedigen gave til og kapitulasjon for forkjemperne for helseforetaksmodellen. I praksis ble dette et bidrag til å likvidere vårt lokalsykehus. Ingen nevnt – ingen glemt.

Historien forteller oss at etter gjentatte mobiliseringer har vi faktisk jobbet fram et solid flertall for å bevare vårt lokalsykehus. I landet for øvrig er det også tilsvarende bevegelser.

Helseforetaksmodellen har tapt moralsk. Det gjenstår å likvidere helseforetaksmodellen politisk.

Slik kan vi faktisk vinne offensiven og forsvare vårt eget lokalsykehus!

VI GIR OSS ALDRI.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse