Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Stein Kristiansen, leder Rødt Kristiansund
Ytring
23 august 2022 14:50
Del på Facebook
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Ja, jeg er en forkjemper for å beholde lokalsykehusene som fullverdige sykehus hvor de grunnleggende verdiene er helse, liv og sikkerhet under et politisk regime.

Nei jeg er ikke henfalt til nostalgi og mål som hører fortiden til. Om noen spør så er jeg ikke helsefaglig utdannet, men jeg har flere tiår med erfaringer fra sykehuskamp, og har dermed også opparbeidet en viss innsikt og er meningsberettiget. Meningsberettiget sammen med tusenvis av andre som har tatt kampen for å forsvare lokalsykehusene landet over. Det finnes ikke så rent å politiske vedtak, son har vist en overveldende støtte til å ta kampen mot helseforetakene, som er en ren forretningsmodell, konstruert for å ta fra politikerne styringen over helse-Norge.

Fra vårt ståsted har vi gjennom tiår og stadig mere utstudert fått se at vi har blitt kvalt i et nyspråk, som nærmest har fortalt oss at den gemene hop har for lite kunnskap til å uttale seg om vår egen helse, våre liv og vår sikkerhet. Elitedivisjonen av direktører har tatt i bruk alle tenkelige metoder for å pulverisere de som har vært uenige med dem. Uten å repetere er det bare å henvise til det som har skjedd rundt vårt eget sykehus. Dette er vår samtid og våre minner og erfaringer er så ferske at de ikke har blitt slettet fra hodet.

annonse

Moralsk har helseforetakene tapt på praktisk talt alle områder. På dette området har også de politikerne som gikk for å gjennomføre helseforetaks-modellen tapt og mistet all ære. Men, de største taperne er folket i distriktene som i realiteten mister helsetilbud, og i sannhet så er det sviende tap, igjen med referanse til vårt eget lokalsykehus.

Hjelset må nevnes i en bisetning; – gi Hjelset status som lokalsykehus for Molde og Romsdal.

Over år har det vært en realitet at det er underskudd på og at det blitt utdannet for lite kvalifisert personell på mange viktige samfunnsområder. Så avgjort ikke lyn fra klar himmel. Grunnleggende tiltak fra studieplasser, utdanningsfinansiering, gode og stabile arbeidsplasser m.m. må til.

annonse

Dette er og blir et politisk ansvar og krever varige tiltak uavhengig av den nåværende situasjonen!

Videre er det umulig å se bort fra at det å rekruttere til lokalsykehus, som er i permanent usikkerhet mht. det ene, andre eller tredje spørsmålet ikke forenkler noe som helst.

En del av historien er politiske feilgrep, som for eksempel det at et politisk flertall på Nordmøre mobiliserte for fellessykehus i Nordmøre og Romsdal. En gedigen gave til og kapitulasjon for forkjemperne for helseforetaksmodellen. I praksis ble dette et bidrag til å likvidere vårt lokalsykehus. Ingen nevnt – ingen glemt.

Historien forteller oss at etter gjentatte mobiliseringer har vi faktisk jobbet fram et solid flertall for å bevare vårt lokalsykehus. I landet for øvrig er det også tilsvarende bevegelser.

annonse

Helseforetaksmodellen har tapt moralsk. Det gjenstår å likvidere helseforetaksmodellen politisk.

Slik kan vi faktisk vinne offensiven og forsvare vårt eget lokalsykehus!

VI GIR OSS ALDRI.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Vanskelige veivalg?
Frank Sve har mange merkelige utspill, blant annet:«Korleis er då til dømes planlegginga, prosjekteringa, berekningane og alle nødvendige faktorar ikring ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Arne AlmaasHva er problemet med NRK? Rasmussen korrigerer feilaktige avisinnlegg – kampen mot Fake News bør også NRK støtte. Ellers har ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Geir M PunnerudDu klandrer Rasmussen for å helle bensin på bålet, uten å nevne de som stadig vekk setter fyr på nye ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Anne Mari SandshamnDet er ikke jeg som finner på disse hullene i bemanningsplanen. Dette ble senest orientert om i styremøtet i HMR ...
At dokke overhodet gid å bry dokke med RR og TS sine innlegg og kommentarer beviser at NRK har en ...
Geir M Punnerud 3 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Terje SundsbøOg der kom du ja? Tror ikke du heller klarer å se utenfor grensene til Molde. Har jeg hørt. R.R ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte