Regjeringen ønsker å ta inn 11,2 milliarder ekstra fra selskaper som produserer strøm av vannkraft. Forslag om økt grunnrenteskatt er ødeleggende for kraftselskapenes effektivisering av strømproduksjonen, og vil ramme eierkommunene hardt på pengepungen!
Om lag halvparten av produksjonskapasiteten ved vannkraftverkene i landet er over 50 år og nærmer seg teknisk levealder. En oppgradering av eksisterende vannkraftverk vil gi en betydelig økt energiproduksjon, uten nye naturinngrep. Staten burde stimulere til slik oppgradering gjennom skattesystemet, ved å senke grunnrenteskatten. AP/SP regjeringen vil heller gjøre det stikk motsatte.
Dermed er det ikke lønnsomt for kraftselskapene å gjøre dette. Tafjord Kraft vil legge sine planer om oppgradering på 100 millioner kroner på is. Sør om oss vil Lyse Energi droppe utbygginger til svimlende 4 milliarder kroner.
Hadde grunnrenteskatten blitt redusert med 8 prosent, istedenfor å økes, hadde det vært et fremtidsrettet fornuftig tiltak. Dette fordi vannkraft er en fleksibel og stabil energikilde. Vannet kan lagres i magasiner i perioder med overskudd til perioder hvor naturlig tilgang til kraft er lav og forbruket høyt, og gi elektrisitet når behovet er til stede. Vannkraftverk kan starte og stoppe produksjonen på kort varsel.
Kommunene får svi
90 prosent av vannkraftverkene er eid av det offentlige, stat, fylkeskommuner og kommuner. Utbytte fra selskapene har i alle år vært kjærkomne inntekter til kommunene. Fra 1998 til 2015 utbetalte Tafjord Kraft 70 prosent av overskuddet til eierkommunene. Toppåret var 2008 med 76 millioner kroner bare til Ålesund kommune. Fra 2015 ble utbytteprosenten redusert til det halve. Likevel ble utbytter for 2021 nærmere 37 millioner kroner til Ålesund kommune. Dette er noe en må se langt etter vist dette destruktive forslaget blir vedtatt.
Kraftselskapa er bygd og betalt av folket i mere enn100 år. Det er vårt arvesølv, 90 prosent av kraftselskapene er eid av de offentlige, og det offentlige er vi, folket. Derfor må overskuddet tilfalle eierkommunene, og ikke en velfylt statskasse.