Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Terje Sundsbø, Molde
Ytring
12 oktober 2022 09:45
Del på Facebook
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Et ankepunkt mot fergefri E39 Møreaksen har vært at enkelte foretrekker en oversjøisk løsning framfor undersjøiske tunneler. Til tross for at risikoen for ulykker er mindre i tunneler enn på sammenlignbar vei i dagen, er det noen som ikke har lyst å kjøre gjennom undersjøiske tunneler.

Når fergene avløses av slike undersjøiske tunneler så viser all erfaring at lokaltrafikken likevel blomstrer kraftig opp, selv om bompengene er store. Skal man eksempelvis fra Kristiansund er det en stor omvei for mange å reise oversjøisk med ferge om Tustna. Likevel er det knapt protester i dag mot Freifjordtunnelen og Atlanterhavstunnelen. Spesielt ikke etter at bompengeperioden er over.

Omveien for å unngå den undersjøiske tunnelen på Møreaksen derimot er knapt merkbar, i hvert fall for strekningen mellom Ålesund og Molde. Fergefri E39 Møreaksen går jo som kjent fra Breivika i Ålesund til Bolsønes i Molde. I Romsdals Budstikke kan man lese at fra august 2023 er det mulig å reise «gratis» Molde–Ålesund ved å benytte fergene Mordalsvågen–Solholmen (gratis) og Dryna–Brattvåg (gratis), fremfor å betale på fergen Molde–Vestnes. Reisetiden er om lag 20 minutter lenger til Moa med denne omveien.

Når Møreaksen er ferdig kan man benytte samme omvei med gratis ferge Dryna–Brattvåg. Men reisetiden mellom Dryna og Molde vil være vesentlig kortere enn i dag. Blant annet er fergen Mordalsvågen–Solholmen da erstattet med bro. Reisetiden på Møreaksen og omvei med gratis ferge Dryna–Brattvåg istedenfor undersjøisk tunnel, tar neppe særlig lenger tid sammenlignet med dagens reisetid Molde–Ålesund med ferge Molde–Vestnes.

annonse

Dermed er det ingen grunn for motstand mot Møreaksen på grunn av den undersjøiske tunnelen under Romsdalsfjorden. Fordi det finnes et «gratis» oversjøisk omkjøringsalternativ som ikke tar særlig lenger tid enn i dag. I tillegg får fergeentusiastene sin etterlengtede fergetur helt gratis (kaffe og svele blir en ekstrakostnad), og de som etterlyser felles hvilepauser får sin ønskede stopp.

Også Møreaksen vil bi gratis når bompengeperioden er over. Siden to av fergestrekningene som avløses blir gratis allerede neste år, og den tredje får redusert pris, så medfører dette større utgifter for staten til fergedrift. Når tre fergestrekninger avløses av Møreaksen sparer staten disse kostnadene, og dette har vært brukt som fergeavløsningsmidler til delvis finansiering av slike prosjekter. Når fergeprisen går ned eller blir gratis, så gir det grunnlag for en større pott fergeavløsningsmidler, som igjen kan bety lavere andel bompengefinansiering. Gratis ferger er derfor også godt nytt for Møreaksen, som vil være kontinuerlig åpen hele året rundt.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Terje Sundsbø · 4 måneder siden
    Ferger, gratis eller ei, er en helserisiko: 

    https://www.nrk.no/mr/kommunelege-sven-walter-atvarar-pasientar-mot-a-bu-pa-ona_-orten-og-sandoya-pa-vinteren-1.16143179.
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Terje Sundsbø · 4 måneder siden
      @Anne Mari Sandshamn Ingen har nevnt ordet «krevd». For helsevesenet er fergene en risiko. En kommunelege ber øyboere flytte til fastlandet vinterstid: 
      https://www.nrk.no/mr/kommunelege-sven-walter-atvarar-pasientar-mot-a-bu-pa-ona_-orten-og-sandoya-pa-vinteren-1.16143179.

      På veiene i Nordland ble over 700 fergeavganger innstilt i sommer. Mannskapsmangel har skyld i nesten 500 av disse: 
      https://www.nrk.no/nordland/vegvesenet-trekker-tilskudd-til-torghatten-etter-innstilte-fergeavganger-1.16152507.

      Et annet meget vesentlig moment er at med ferge er veien i prinsippet stengt mesteparten av tiden. Med tunnel eller bro er veien åpen døgnet rundt hele året, og lokaltrafikken blomstrer kraftig opp. Slik som på Atlanterhavstunnelen, selv med høye bompriser. Tunneler har mindre ulykkesrisiko enn andre veier. 
      https://www.rbnett.no/nyheter/i/66e3aW/mener-moreaksen-vil-fore-til-langt-faerre-ulykker-enn-i-dag.

      For staten er det sterke økonomiske grunner for at de ønsker å kvitte seg med fergene og bygge fergefri E39, slik som Møreaksen. Og dette argumentet blir større jo mindre trafikantene betaler, da må staten betale mer av fergedriften. Det ønsker de ikke.
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Terje Sundsbø · 4 måneder siden
      @Anne Mari Sandshamn Jeg tillegger ikke lengen mer enn det han sier – jeg gir link som dokumenterer hva han sa. Det er du som tillegger han mer enn det han selv sier. Du hevder at når han gir råd, så er det å kreve. Jeg skrev «Ferger, gratis eller ei, er en helserisiko: https://www.nrk.no/mr/kommunelege-sven-walter-atvarar-pasientar-mot-a-bu-pa-ona_-orten-og-sandoya-pa-vinteren-1.16143179.» Hva var galt med det?

      Du er enig i at det kan være fornuftig å flytte fra øyene om vinteren. Det skyldes jo at man ikke har vei, men er avhengig av ferge. En tunnel ville vært mye tryggere.
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Terje Sundsbø · 4 måneder siden
      @Anne Mari Sandshamn Temaet er fergeavløsningsprosjekter slik som Møreaksen. Poenget er at dette eksemplet viser at det hadde vært bedre med en tunnel framfor ferge. De fleste forstår at ikke alle øyer i Norge vil få fastlandsforbindelse. Men der hvor det er mulig er det en stor fordel.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Terje Sundsbø · 5 måneder siden
    Den undersjøiske tunnelen på Møreaksen vil få en lengde på 14,5 km, med en dybde 326 m.u.h. Til sammenligning er tunnelen på Ryfast (også en del av fergefri E39) 14,4 km og dybde på 291 m.u.h. Den ble åpnet i 2020. Erfaringene her er gode, trafikantene er fornøyde. 
    Hvorfor skulle Møreaksen, med nærmest identisk lengde og dybde, være annerledes? 
    De som ikke ønsker å kjøre tunnelen på Møreaksen har et gratis omkjøringsalternativ med ferge som ikke tar lenger tid enn kjøreturen i dag. 
    Hvorfor er man da likevel imot en tunnel man kan unngå, og som andre steder blir brukt med stor tilfredshet?
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje G. Finnøy 47 minutter siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøFlertallet i fylket er veldig tydelig på at oversjøisk løsning foretrekkes fremfor gigantomani prosjektet.At omveien er ett produkt av lobbyisme, ...
I og med at enkelte omvei tilhengere stadig prøver å fremstille utfallet skråsikkert som bestemt, pengene på konto, spaden satt ...
@Anne Mari SandshamnIngen ting av det du opprinnelig skrev var å lese i linken til Sunnmørsposten, som du opprinnelig viste til. Jeg ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøIkke meg som har funnet på dette, ville bare vise deg hva transport firma velger. Som ser om du leste ...
@Anne Mari SandshamnDet svaret til slutt som du nå viser til står ikke i leserinnlegget du linket til, og heller ikke i ...
Anne Mari Sandshamn 20 timer siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøHvorfor skal jeg se fram til det?  hva han ( og i grunn du og ) mener er irrelevant for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte